Het Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder het, varianter, uttal och böjningar av het

Het synonym, annat ord för het, vad betyder het, förklaring, uttal och böjningar av het.

Synonymer till het

Vad betyder och hur uttalas het

Het uttalas het och är ett adjektiv hett heta.

Ordformer av het

Böjning (i positiv) het en ~ + subst. hett ett ~ + subst. heta den/det/de ~ + subst. hete den ~ + mask. subst. Komparation hetare en/ett/den/det/de ~ + subst. hetast är ~ hetaste den/det/de ~ + subst.

Het är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Het på Engelska

 • hot, fervent, heated, excited - a hot tip, a hot bath

Hur används ordet het

 1. Gejser (från isländska källan Geysir, "den framvällande") är en het källa som mer eller mindre regelbundet kastar upp en fontän av kokande vatten och vattenånga. (källa)
 2. En gasjätte är en massiv planet med en tjock atmosfär och en tät smält kärna. De "traditionella" gasjättarna, Jupiter och Saturnus, är mest sammansatt av väte och helium. Uranus och Neptunus kallas ibland för isjättar, eftersom de till största delen är sammansatt av vatten, ammoniak och metan. Bland extrasolära planeter finns något som kallas Het Jupiter, dessa är gasjättar som kretsar nära sina stjärnor och därför har de en hög yttemperatur. En Het Jupiter är för tillfället den vanligaste kända extrasolära planeten, kanske på grund av att de är relativt lätta att upptäcka. Det är allmänt sagt att gasjättar saknar en fast yta, men det är närmare sanningen att säga att de saknar ytor helt eftersom gaserna de är uppbyggda av bara blir tunnare ju längre ifrån planetens kärna de ligger och till slut blir de omöjliga att skilja från det interstellära mediet. En landning på en gasjätte kan eller kan inte vara möjligt, beroende på storleken och sammansättningen av dess kärna. De flesta av jätteplaneterna har också ett ringsystem som till exempel Saturnus. (källa)
 3. Annika Andersson, artistnamn för Kerstin Annika Korenado, född Wallnedal den 8 maj 1968 i Mårdaklev i Kindaholms församling, Västergötland, är en svensk komisk skådespelerska. Hon har vunnit privatteaterpriset Guldmasken tre gånger – för bästa kvinnliga skådespelare år 2002 i Dagens dubbel (komedi) och år 2008 i Otroligt het! (komedi), samt bästa kvinnliga biroll år 2001 i Inte nu, älskling! (komedi). (källa)
 4. Jayne Mansfield, född Vera Jane Palmer den 19 april 1933 i Bryn Mawr, Pennsylvania, död 29 juni 1967 nära Slidell, Louisiana, var en amerikansk skådespelare. Bland Mansfields filmer märks Flickan rår inte för det (1956), Åh, en så'n karl! (1957), Buss på villovägar (1957) och För het att ta på (1960). (källa)
 5. Jalapeño (plural, speciellt om frukten: jalapeños) är en liten till medelstor (ca 7,5 × 2,5 cm) röd chilipeppar med en het, brännande smak. Jalapeño är en variant av arten spanskpeppar Capsicum annuum, dit även paprika hör. Jalapeño uttalas på spanska, och är uppkallad efter Xalapa, Veracruz i Mexiko där den enligt traditionen först producerades. (källa)
 6. För att göra italiensk maräng används en het sockerlag som sakta hälls över marängen medan den vispas. Man kokar vatten och strösocker till 120-125 grader. Medan sockerlagen når sin temperatur vispar man äggvitan så att den får vit färg och en mjuk, fluffig konsistens. Sedan häller man försiktigt den heta sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan medan den fortsätter att vispas på den lägsta hastigheten. När man har hällt över sockerlagen höjer man maskinens hastighet till den högsta i ett par minuter. Sedan låter man maskinen vispa på lågväxel tills marängen har kallnat, vilket tar 20-30 minuter. (källa)
 7. När meteoriten når jordytan trycks luft, vatten och sten samman till en extremt het plasma. När denna plasma exploderar expanderar den med våldsam fart för att sedan snabbt kylas ned. Kraften räcker för att material ska slungas tillbaka ut i rymden där det kan färdas flera varv runt jorden innan det faller ned som sekundära meteoriter. På planeter som saknar luft kan explosionen från ett meteoritnedslag bevaras som strålar omkring kratern. Det finns dock andra teorier kring dessa strålar. (källa)
 8. Ett affix har ingen självständig betydelse, men modifierar rotmorfemets: o-, -het, -isk, -s- (binde-s). Dessa kallas även bundna morfem. (källa)
 9. För tåg i vinterklimat blev det nödvändigt med uppvärmning av passagerarutrymmena. Dels förekom kaminer i varje vagn och dels matade man ånga från ångloken genom ett rörsystem i vagnarna som anslöts med slangar mellan vagnarna. Snart fann man dock att en särskild s.k. ångfinka som levererade het ånga till alla vagnar var mer ändamålsenlig. När banorna elektrifierades anordnades i stället elektrisk uppvärmning. I slutet av 1900-talet infördes även luftkonditionering på nya persontåg. (källa)
 10. Sirocco är en vind som förekommer i Nordafrikas och Arabiens ökenområden men kan även dra in över Balkanhalvön. Den uppträder främst vinter och vår, är het, torr och dammfylld. När den passerat Medelhavet och kommit in över italienska halvön och Balkanhalvön har den tagit upp fukt från vattnet och är då inte längre så torr. Att fuktigheten ökar beror på att den från början heta luften efter hand avkyls när den kommer in över mer tempererade områden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.