Hjortron Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hjortron, varianter, uttal och böjningar av hjortron

Hjortron synonym, annat ord för hjortron, vad betyder hjortron, förklaring, uttal och böjningar av hjortron.

Vad betyder och hur uttalas hjortron

Hjortron uttalas hjortr|on och är ett substantiv -et; pl. hjortron.

Hjortron betyder:

Ordformer av hjortron

Singular

hjortron
obestämd grundform
hjortrons
obestämd genitiv
hjortronet
bestämd grundform
hjortronets
bestämd genitiv

Plural

hjortron
obestämd grundform
hjortrons
obestämd genitiv
hjortronen
bestämd grundform
hjortronens
bestämd genitiv

Hjortron är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Hjortron på Engelska

  • cloudberry - the edible berry of the plant Rubus chamaemorus, cloudberry preserve, bog where cloudberries grow

Hur används ordet hjortron

  1. Hjortron (multebär) (Rubus chamaemorus) är en lågväxande, flerårig ört i hallonsläktet. Den växer på fuktiga marker och är känd för sin brandgula frukt med samma namn.
  2. Hjortronet blir mellan 10 och knappt 30 centimeter högt, och har krypande jordstam. Bladen är njurformade, sågade och fem- till sjuflikiga.
  3. De enkönade blommorna sitter oftast ensamma och är stora och vita. Till skillnad från övriga arter i växtsläktet rubus saknar hjortronet självpollineringsförmåga, vilket beror på att hjortronet är en tvåbyggare, det vill säga att han- och honblommorna sitter på olika individer. Hjortronets frukt kallas i dagligt tal för bär, men består egentligen av flera större stenfrukter. Frukten är till en början röd, hård och omsluten av foderbladen, men allteftersom den mognar blir den gulare, mjukare och saftigare samt frigjord från de då nedvecklade foderbladen. Frukten är rik på C-vitamin.
  4. Hjortron förekommer i hela den norra tempererade zonen.
  5. I Sverige växer hjortron i nästan hela landet, från fjällområdena i Lappland i norr, till Skåne i söder, med undantag för Öland, där den saknas.
  6. Hjortron trivs på fuktiga marker, såsom mossar. Lågt pH-värde och mycket sol är gynnsamma faktorer. Hjortronet är känsligt för salta och torra förhållanden.
  7. Själva hjortronplantan är mycket köldtålig och kan klara temperaturer ned till -40 °C. Hjortronets blommor är däremot känsliga för frost, vilket innebär att en kall frostnatt under blomningsperioden frostskadar blomman, och att fruktsättningen uteblir.
  8. De mogna bären används främst till framställning av sylt, men även till likör, samt bladen till te. Försäljning av självplockade hjortron var fram till 1960-talet en viktig inkomstkälla för många personer boende i norrländska kommuner. Under riktigt goda hjortronår kan den totala skörden av hjortron i Sverige bli hundratals ton. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.