Hovförvaltning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hovförvaltning, varianter, uttal och böjningar av hovförvaltning

Hovförvaltning synonym, annat ord för hovförvaltning, vad betyder hovförvaltning, förklaring, uttal och böjningar av hovförvaltning.

Vad betyder och hur uttalas hovförvaltning

Hovförvaltning uttalas hov|för|valt|ning [-å-] och är ett substantiv.

Ordformer av hovförvaltning

Singular

hovförvaltning
obestämd grundform
hovförvaltnings
obestämd genitiv
hovförvaltningen
bestämd grundform
hovförvaltningens
bestämd genitiv

Plural

hovförvaltningar
obestämd grundform
hovförvaltningars
obestämd genitiv
hovförvaltningarna
bestämd grundform
hovförvaltningarnas
bestämd genitiv

Hovförvaltning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hovförvaltning

  1. Den 3 maj 1613 började man bygga ett nytt slott i Norrköping på den norra sidan av Strömmen vid Saltängens vattendränkta utmarker. Slottet skulle få namnet Johannisborg, och över 700 knektar var sysselsatta med byggandet. Konstruktör var Hans Fleming som hade stor erfarenhet av slottsbyggande. År 1618 kunde hovförvaltningen flytta in. Men glädjen blev kort, ty i mars 1618 dog hertig Johan, och sex månader därefter avled hertiginnan Maria Elisabet av Sverige, och därmed var Östergötlands tid som hertigdöme över. Hertigen hade levt över sina tillgångar och efterlämnade enorma skulder till köpmän och det övriga hovet. (källa)
  2. Den nuvarande tvåvåningsmanbyggnaden av sten på Huvudsta gård uppfördes 1836 för den ryske ambassadören Peter van Suchtelen, efter ritningar av sändebudet L. Potocki. Suchtelen var en charmerande sällskapsmänniska och en betydande mecenat för konst och litteratur. Sommartid hade han bott i Villa Beylon på Ulriksdals slott där han höll sina samlingar tillgängliga för allmänheten. När hovförvaltningen behövde byggnaden träffade Suchtelen en uppgörelse med Johan Wibom som innebar att Suchtelen på egen bekostnad skulle uppföra en ny huvudbyggnad på Huvudsta. (källa)
  3. År 1351 förklarade Magnus Eriksson Halle- och Hunneberg för konungspark och år 1539 utsåg Gustav Vasa bergen till kungens djurgård - ett skafferi av kött till den kungliga hovförvaltningen. När skogsbruk infördes på bergen 1830 var älgen utrotad. Trettioåtta år senare, när älgen återinvandrade, blev den ett så stort hot mot tallplanteringarna att Oskar II år 1885 införde den första kungajakten. Än i våra dagar, varannan höst, står Halle- och Hunneberg värdplats för den kungliga älgjakten. Idag är jakten främst en representationsjakt med prominenta gäster från hela världen. Utställningen på Kungajaktmuseet Älgens Berg på Hunneberg skildrar dessa jakter med unikt material ända från Oscar II till Carl XVI Gustaf. (källa)
  4. Drottningholms slottskyrka är en byggnadsdel tillhörande Drottningholms slott på Lovön, Stockholms län. Slottskyrkan skapades under drottning Hedvig Eleonoras tid och tillhör den kungliga hovförvaltningen. Kyrkan används av Lovö församling och gudstjänst hålls sista söndagen varje månad. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.