Huvud Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder huvud, varianter, uttal och böjningar av huvud

Huvud synonym, annat ord för huvud, vad betyder huvud, förklaring, uttal och böjningar av huvud.

Synonymer till huvud

Vad betyder och hur uttalas huvud

Huvud uttalas huvud och är ett substantiv -et; pl. -en äv. huvud, best. pl. -ena.

Ordformer av huvud

Singular

huvud
obestämd grundform
huvuds
obestämd genitiv
huvudet
bestämd grundform
huvudets
bestämd genitiv

Plural

huvuden
obestämd grundform
huvudens
obestämd genitiv
huvudena
bestämd grundform
huvudenas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer plural

huvud
obestämd grundform
huvuds
obestämd genitiv

Huvud är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Huvud på Engelska

  • head - that part of the body containing the brain, eyes, ears, nose and mouth, dolt, (head of) cabbage, girl', s head, (have) a good head (on one', s shoulders), headache

Hur används ordet huvud

  1. Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen. Till skillnad från inkomstpensionen, som omedelbart betalas ut till dagens pensionärer, fonderas premiepensionen på individuella konton, och kan av personen efter eget huvud investeras i upp till fem värdepappersfonder. Om något aktivt val ej görs placeras medlen i sjunde AP-fonden, AP7 Såfa, Statens årskullsförvaltningsalternativ. Denna fond kallas vanligtvis för "soffliggarfonden" och numera är det färre än 0,5 procent av de nyinträdande i pensionssystemet som gör ett aktivt val. Den absoluta majoriteten hamnar i AP7 Såfa. Till premiepensionssystemet inbetalades ungefär 41 miljarder kronor för inkomståret 2018. Personer födda 1938 eller tidigare ingår inte i premiepensionssystemet, trots att de med sina avgifter till stor del byggde upp de allmänna pensionsfonderna. (källa)
  2. Gemsbocken kännetecknas genom långa, raka horn, som tillkomma båda könen och ett långsträckt huvud med nästan rak ansiktslinje. Den långa svansen är försedd med tofs. Grundfärgen är vit, gulvit eller ljusgrå med svarta band och fläckar. Hos ungdjur saknas dessa markeringar. Individerna når en kroppslängd (huvud och bål) av 180 till 215 cm och en mankhöjd av 115 till 125 cm. Hanar är med 180 till 240 kg tyngre än honor som blir bara upp till 225 kg tunga. Hanar har även robustare horn än honor. (källa)
  3. Det var under en debatt om den nya straffrätten i den franska nationalförsamlingen 1789 som doktor Joseph Guillotin under inflytande av upplysningstidens humanitära anda föreslog att alla som dömdes till dödsstraff skulle få samma straff: avrättning genom halshuggning utförd med en enkel maskin och utan föregående tortyr. Dödsstraffet tog sig vid denna tidpunkt många olika former: dömda adelsmän avrättades relativt smärtfritt genom halshuggning med svärd eller yxa medan de lägre klasserna avrättades genom mer plågsamma metoder så som hängning, rådbråkning eller genom att brännas på bål. Även de som halshöggs för hand kunde få lida då bödeln inte alltid träffade rätt och ibland var tvungen att hacka av den dömdes huvud från kroppen. Det var dock inte förrän 1791 som nationalförsamlingen beslutade att alla som avrättades skulle halshuggas enligt förslaget. Kirurgen Antoine Louis och en tysk hantverkare bosatt i Paris vid namn Tobias Schmidt konstruerade ett avrättningsinstrument som benämndes guillotine. De två kom efter experiment på djur och människolik fram till att ett diagonalt blad skar av huvudet bättre än ett rakt som mer eller mindre krossade nacken istället. I april 1792 avrättades den första människan med giljotin, rånaren Nicolas-Jacques Pelletier. 1793 skedde den mest berömda giljotineringen genom avrättningen av Ludvig XVI, Frankrikes kung. Under revolutionens skräckvälde avrättades många inbillade och verkliga fiender till den franska regimen med giljotin. Vid skräckväldets höjdpunkt arrangerade man också massarkebuseringar, ibland med kanon. (Giljotinering var en för långsam metod för massavrättningar.). (källa)
  4. Ett känt ordspråk som beskriver gratis-begreppets dolda kostnader är det engelska "There is no such thing as a free lunch." (Ungefär: "Gratisluncher finns inte.") Innebörden är att allting måste på det ena eller det andra sättet betalas, även om det vid första anblicken inte förefaller så. Å andra sidan säger ett annat ordspråk att "the best things in life are free" (Ungefär: "De bästa ting i livet är gratis"). Naturen har i sig inga dolda kostnader, eller kostnader över huvud taget, sådana är tillskapade i efterhand av det specifika produktionssystemet. (källa)
  5. Grimma är ett remtyg av läder, textil eller polyester som fästs runt ett större tamdjurs huvud (till exempel häst, boskap, lamadjur, etc.) och som används vid uppbindning eller när man leder djuret. (källa)
  6. En grip (från grekiska γρύψ (grýps), latin gryphus) är ett fabeldjur som delvis är ett lejon, delvis en fågel. Vanligen avbildas den med ett lejons bakkropp, bakben, svans och öron och en örns (fram)kropp, (fram)ben, vingar och huvud. (källa)
  7. Grishuvud är svinets huvud som styckningsdetalj. Ett helstekt grishuvud kan användas som dekoration på julbord (se julhös), ibland med ett äpple i grisens mun. Köttet i ett grishuvud används även tillsammans med kalvkött vid tillagning av pressylta och äts som smörgåspålägg med till exempel rödbetor. (källa)
  8. Grågåsen är en stor och kraftig gås, den största grå gåsen inom släktet Anser med en kroppslängd på 74–84 cm och ett vingspann på 149–168 centimeter Könen hos grågåsen är lika men varierar något i vikt. En hane av nominatformen väger 2600–4560 gram och honan 2070–3960 gram medan hanen hos rubrirostris väger 2800–4100 gram och honan 2450–3600 gram. Grågåsens huvud är stort och halsen tjock och de är ljust brungrå, ovansidan är brunaktig med ljusgrå fjäderkanter, bröstet och buken är ljusgrå, övergumpen är ljust askgrå, undergumpen och bakkanten av stjärten är vit. Den saknar vitt på huvudet till skillnad från exempelvis bläsgås och fjällgås. Dess ben är matt rosafärgade. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.