Huvudläktare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder huvudläktare, varianter, uttal och böjningar av huvudläktare

Huvudläktare synonym, annat ord för huvudläktare, vad betyder huvudläktare, förklaring, uttal och böjningar av huvudläktare.

Vad betyder och hur uttalas huvudläktare

Huvudläktare uttalas huvud|läkt|are och är ett substantiv.

Ordformer av huvudläktare

Singular

huvudläktare
obestämd grundform
huvudläktares
obestämd genitiv
huvudläktaren
bestämd grundform
huvudläktarens
bestämd genitiv

Plural

huvudläktare
obestämd grundform
huvudläktares
obestämd genitiv
huvudläktarna
bestämd grundform
huvudläktarnas
bestämd genitiv

Huvudläktare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet huvudläktare

  1. 1930/31 togs den gamla huvudläktaren, som kom att kallas "holken" (myntat av välkände fotbollsledaren Lars-Erik Öberg på 1980-talet), på södra sidan planen i bruk. Den var i trä och betong och i början mörkgrön i färgen, men ändrades senare till orange-rosa. I byggnaden fanns också omklädningsrum, toaletter, förråd, speakerhytt och från 1970 även en pressläktare högst upp under taket (byggdes ut 1976 för att även inrymma speakerhytten, till dess placerad på översta raden, bakom pressläktaren med skymd sikt som följd, och 2000 byggdes den ut ytterligare för plats åt säkerhetspersonal). Från början fanns en entré i mitten mot Fabriksgatan (nuvarande Universitetsallén) men denna byggdes igen 1980 då personalutrymmen tillkom. "Holken" revs den 4 juli 2001. (källa)
  2. 1985 var det tänkt att den andra ombyggnaden av Camp Nou skulle inledas, och en ny 45 meter hög läktare med plats för mellan 14 000 och 16 000 sittande skulle resas över huvudläktaren. Projektet som var tänkt att öka stadions kapacitet till 130 000 åskådare genomfördes aldrig, trots att ett flertal olika ritningar över den nya huvudläktaren presenterades i stadshuset med start 1984 fram till att projektet definitivt lades ner 1993. Istället genomfördes en mer blygsam ombyggnad sommaren 1994 där bland annat planen sänktes 2,5 meter, samtidigt som man tog bort säkerhetsbarriären mellan planen och åskådarna. Efter att den nedersta läktaren byggdes om minskades även planens mått efter UEFA-direktiv om standardisering. Från att tidigare haft måtten 108x72 meter minskade planens storlek till 105x68 meter. (källa)
  3. Arenan är anlagd vid den militära skans i Kalmar fästning från 1600-talet, som uppkallades efter konung Fredrik I. Det officiella namnet var från början bara Kalmar Idrottspark, men byttes 1943 till Fredriksskans. Vilket platsen då redan hade kallats i folkmun i åratal. Själva projekteringen pågick 1917-1919, men föregicks av häftiga diskussioner i kommunfullmäktige om huruvida arenan skulle placeras på sin nuvarande plats eller i Kalmarsundsparken. Till slut enades fullmäktige i Oktober 1917 om att skjuta till 10 000 kronor till projektet (motsvarar cirka 300 000 SEK i 2020 års penningvärde) och att platsen skulle vara vid den gamla skansen, eftersom den placering i Kalmarsundsparken skulle störa griftefriden vid den gamla kyrkogården där. Kommunens pengar räckte dock inte och ett flertal företag och privatpersoner fick också donera. Den enskilt största donationen kom från Ivar Krueger som donerade cirka en miljon kronor i dagens penningvärde (2019). När arenan var klar 1919 ansågs den supermodern och i toppskiktet av svenska idrottsplatser. Men utan tillräckligt underhåll förföll den relativt snabbt. Olympiska guldmedaljören William Björneman konstaterade i en insändare i Barometern 1925 att arenan förfallit pga bristande underhåll. Under tändsticksfabrikör Jeanssons inseende rustades arenan upp lagom till seriefinalen i Sydsvenska serien mellan Kalmar FF och IFK Malmö i maj 1928, då det även slogs ett nytt publikrekord med 3193 betalande åskådare. Samma år 1928, byggdes även tennishallen som ju idag kallas Gymnasten och sedan 1988 är Kalmar GFs lokaler.. Nuvarande publikrekordet är 15 243 åskådare och sattes i en match mellan Kalmar FF och Malmö FF år 1949. Nuvarande södra huvudläktaren byggdes till den allsvenska premiären 1976. Den nuvarande norra huvudläktaren till seriepremiären 1995. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.