Hyreslag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hyreslag, varianter, uttal och böjningar av hyreslag

Hyreslag synonym, annat ord för hyreslag, vad betyder hyreslag, förklaring, uttal och böjningar av hyreslag.

Vad betyder och hur uttalas hyreslag

Hyreslag uttalas hyr|es|lag och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av hyreslag

Singular

hyreslag
obestämd grundform
hyreslags
obestämd genitiv
hyreslagen
bestämd grundform
hyreslagens
bestämd genitiv

Plural

hyreslagar
obestämd grundform
hyreslagars
obestämd genitiv
hyreslagarna
bestämd grundform
hyreslagarnas
bestämd genitiv

Hyreslag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hyreslag

  1. Förespråkarna för marknadshyra brukar anse att hyreslagen inte är ekonomiskt effektiv, att de inte uppfyller de mål som de påstås finnas till för och att en omfattande "svarthandel" med hyreskontrakt i storstäderna är ett bevis för att systemet inte fungerar. (källa)
  2. Enligt svenskt rättsspråk faller inte under hyresavtal avtal, som huvudsakligen gäller brukandet av annans jord (jfr Arrende). I jordabalkens 12 kapitel ("hyreslagen") finns bestämmelser om hyra av hus eller del därav. (källa)
  3. Upplåtesleformen där en person varaktigt hyr en bostad kallas i Sverige hyresrätt. Hyresgäster har i Sverige besittningsskydd enligt hyreslagen, det vill säga han/hon ej kan avhändas lägenheten (vräkas) så länge åtagandena enligt ett upprättat hyreskontrakt fullföljs. Hyresgäst kan tillhöra en hyresgästförening, som bevakar hyresgästers rätt och även har förhandlingsrätt, bland annat beträffande fastställande av hyran. Enskilda hyresgäster kan dock själva ha samma förhandlingsrätt, men det krävs att de ansöker om det hos hyresnämnden. Den mest kända hyresgästföreningen är Hyresgästernas riksförbund, allmänt kallad bara Hyresgästföreningen eftersom det under lång tid bara fanns en sådan organisation i Sverige. (källa)
  4. Hyreshus kallas ett flerfamiljhus med lägenheter, som upplåts till hyresgäster med så kallad besittningsrätt. Denna rätt regleras i hyreslagen och innebär, att bostaden får disponeras så länge hyreskontraktets åtaganden uppfylls. Hyreshus kan dock även vara radhus med bara en våning. (källa)
  5. Beträffande uthyrning av lägenhet i hyreshus i Sverige reglerar hyreslagen de villkor som får uppställas. Motsvarande lag i Finland är Lag om hyra av bostadslägenhet. (källa)
  6. Hyresrätten är i Sverige lagreglerad. Bestämmelserna återfinns i jordabalkens 12:e kapitel, som därför även kallas hyreslagen. Hyresgästföreningen har ett lagstadgat uppdrag att förhandla hyran åt hyresgäster som vill ha kollektiva förhandlingar. Cirka 90 % av hyreslägenheterna i Sverige berörs av förhandlingsförordningen. På grund av Hyresgästsföreningens lagstadgade position har Sverige de facto en reglerad hyresmarknad, vilket emellanåt ifrågasätts i den politiska debatten. Den statliga regleringen av hur hyrorna ska sättas avskaffades dock 1975. (källa)
  7. Skillnaden mellan dessa båda former regleras delvis av övergångsbestämmelserna till bostadsrättslagen. Under första hälften av 1900-talet löd bostadsföreningar som hade (åtminstone en) lägenheter med begränsad upplåtelsetid under hyreslagen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.