Hästkastanj Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hästkastanj, varianter, uttal och böjningar av hästkastanj

Hästkastanj synonym, annat ord för hästkastanj, vad betyder hästkastanj, förklaring, uttal och böjningar av hästkastanj.

Vad betyder och hur uttalas hästkastanj

Hästkastanj uttalas häst|kastanj äv. häst|kastanje och är ett substantiv.

Ordformer av hästkastanj

Singular

hästkastanj
obestämd grundform
hästkastanjs
obestämd genitiv
hästkastanjen
bestämd grundform
hästkastanjens
bestämd genitiv

Plural

hästkastanjer
obestämd grundform
hästkastanjers
obestämd genitiv
hästkastanjerna
bestämd grundform
hästkastanjernas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

hästkastanje
obestämd grundform
hästkastanjes
obestämd genitiv
hästkastanjen
bestämd grundform
hästkastanjens
bestämd genitiv

Variantstavning plural

hästkastanjer
obestämd grundform
hästkastanjers
obestämd genitiv
hästkastanjerna
bestämd grundform
hästkastanjernas
bestämd genitiv

Hästkastanj är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hästkastanj

  1. Hästkastanj (hästkastanje) (Aesculus hippocastanum) är en art i familjen kinesträdsväxter från sydvästra Balkan (Albanien, Nordmakedonien, västra Grekland) och östra Bulgarien. Arten förekommer planterad eller förvildad i Sverige upp till och med Gästrikland. Hästkastanjen är Västmanlands landskapsträd.
  2. Hästkastanjer är inte nära släkt med äkta kastanjer, utan namnet syftar bara på likheten hos frukter och frön.
  3. Hästkastanjen förekom före senaste istiden över stora områden, men fanns efter dess slut endast kvar i vissa reliktområden på Balkan. Därifrån härstammar de hästkastanjer som i slutet av 1500-talet och början av 1600-talet planterades här och var på kontinenten. I Sverige sattes kanske en av de första nötterna i vår första botaniska trädgård som anlades på Kungsholmen i Stockholm av Urban Hjärne i slutet av 1600-talet.
  4. Hästkastanjen klarar bara av att spridas med människans hjälp, och det har antagits att den tidigare spridits med hjälp av någon av de större utdöda växtätararterna, möjligen uroxen.
  5. Hästkastanj är ett träd som liknar ek i form och storlek, och blir nästan lika gammalt, men växer snabbare till full storlek. Dess blad är uppemot 25 cm långa och sammansatt fingrade med sågtandade kanter. Trädet slår ut tidigt (i skånska parker ofta redan i mitten av april) och när knopparna öppnas, är de unga delarna täckta av ljusbruna hår. Löven tar sedan en vecka att växa till full storlek. Blomningen är mer värmeberoende, men vanligen blommar hästkastanjerna två-tre veckor efter det att bladen vuxit färdigt. Om hösten syns ljusberoendet ofta tydligt genom att träd avlövas sist i närheten av ljuskällor som till exempel gatlyktor.
  6. Blommorna är vita med rosa eller gula fläckar, zygomorfa och fribladiga och sitter i stora upprättstående klasar. Kastanjens frukt är en kapsel med ett mycket tjockt och taggigt skal, som innehåller ett, två eller ibland tre blanka bruna frön, som ibland kallas "kastanjer". Aesculus-träd med frukter utan taggar är arten stinkhästkastanj, A. glabra, även hybriden rödblommig hästkastanj förekommer som parkträd.
  7. Inom naturläkekonsten används hästkastanjens blad och frukter, och den används även i homeopatiska läkemedel. Dess huvudsakliga effekter tror somliga vara påverkan på blodets viskositet genom att göra det – och lymfan – mera lättflytande. Användningsområden sägs då vara främst lindring av åderbråck och hemorrojder. Använd växtdel är bark och frukter. Vid invärtes bruk kan i sällsynta fall förekomma biverkningar i form av irriterade slemhinnor i mag–tarmkanalen.
  8. I "Blomsterfesten i täppan" av Elsa Beskow finns sången om "Fru kastanjeblom och hennes söner" och även här gäller det hästkastanj. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.