Högerextremist Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder högerextremist, varianter, uttal och böjningar av högerextremist

Högerextremist synonym, annat ord för högerextremist, vad betyder högerextremist, förklaring, uttal och böjningar av högerextremist.

Vad betyder och hur uttalas högerextremist

Högerextremist uttalas höger|extr|em|ist och är ett substantiv.

Ordformer av högerextremist

Singular

högerextremist
obestämd grundform
högerextremists
obestämd genitiv
högerextremisten
bestämd grundform
högerextremistens
bestämd genitiv

Plural

högerextremister
obestämd grundform
högerextremisters
obestämd genitiv
högerextremisterna
bestämd grundform
högerextremisternas
bestämd genitiv

Högerextremist är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Högerextremist på Engelska

  • right-wing extremist

Hur används ordet högerextremist

  1. Under tiden i fängelse våren 1998 kontaktade han och två andra interner (Carl Thunberg ur Militärligan och högerextremisten Mats Nilsson) dramatikern Lars Norén med en idé om en pjäs. Resultatet blev "7:3", döpt efter paragrafen om särskild utskrivningsprövning (7 § 3 st i dåvarande Lag (1974:203) om kriminalvård i anstalt, kallad kriminalvårdslagen), där de tre internerna agerade tillsammans med skådespelaren Reine Brynolfsson. Den blev mycket omdiskuterad då rollfigurerna framförde nazistiska åsikter. Den sista föreställningen hölls den 27 maj 1999. Tony Olsson hade permission från Österåkeranstalten. Följande dag rånades banken i Kisa och Malexandermorden skedde. (källa)
  2. Kanske skulle detta försök att vinna sympati för franska judar mot tysk antisemitism ha lyckats - om inte Dreyfusaffären hade gett antisemiterna möjlighet att peka ut en jude som tysk spion och i förlängningen alla judar som potentiella landsförrädare. Den 27 februari 1897 höll Leroy-Beaulieu ett föredrag om antisemitismen på katolska institutet i Paris. Högerextremisterna var där, antisemiterna satt på första bänk, visslande och buande. Leroy-Beaulieu hade själv bjudit in dem. Det var sina motståndare han ville nå. Han påpekade att Frankrike var det första land i Europa där judarna vann medborgerliga rättigheter. Frankrike betraktade sig fortfarande som jämlikhetens och medborgarrättens hemland på jorden. Men bilden var inte längre riktigt sann. Han menade där att antisemiterna kränkte hans stolthet. Ni tillmäter Juden en betydelse som inte står i någon som helst proportion vare sig till antalet judar i Frankrike eller till ders ställning i vårt samhälle. Vidare pekade han på en motsägelse i det antisemitiska budskapet: hur kunde Juden vara på en gång så mäktig och så medfött underlägsen? Var det inte en väl förenklad etnologi att framställa "ariern" som den ädle och upphöjde medan "semiten" alltid och överallt var lågsinnad och ond? Eftersom det fanns många katoliker bland åhörarna pekade han på att Jesus också var jude. Baserade sig katolicismen på en underlägsen "semit"? Men Leroy-Beaulieus mod och vältalighet kunde inte hejda den antisemitiska vågen. (källa)
  3. Som 16-årig högerextremist deltog Björkqvist i en skoldebatt med den antirasistiska Christer Mattsson från Toleransprojektet (som vid tillfället var vuxen) som kom att kritiseras. Mattsson har i efterhand själv uttryckt ånger för sitt agerande då han i salen med härskartekniker och hån fick Björkqvists skolkamrater att skratta åt honom. Det har skrivits om detta tillfälle att Mattssons teknik var mobbning och att händelsen kan ha bidragit till att Björkqvist i ung ålder radikaliserades ytterligare. (källa)
  4. Författaren och filosofen Sven Ove Hansson utgav 1985 boken Till höger om neutraliteten på Tidens förlag som är nära knutet till Socialdemokraterna. I skriften kallade han Contra för en högerextrem tidning och Carl G. Holm för högerextremist. Holm stämde förlaget för förtal, men rätten ogillade åtalet som innehöll sexton åtalspunkter. På basis av detta ogillade åtal har stiftelsen Expo framfört att det är lagligt att kalla Contra högerextremt. Eftersom målet gällde tryckfrihet och svarandesidan begärde det, avgjordes skuldfrågan först av en tryckfrihetsjury. Holm begärde att alla socialdemokrater skulle förklaras jäviga som jurymedlemmar, eftersom de hade arbetat i en organisation med nära kopplingar till svaranden, Tidens förlag. Tingsrätten avvisade detta och i slutändan friades svaranden av en jury där fem av de nio jurymedlemmarna var socialdemokrater. Holm ansåg att det hade begåtts ett rättegångsfel och klagade över detta till hovrätten, som dock menade att allt hade gått rätt till. Holm gick då vidare till Europadomstolen, som fällde Sverige för brott mot artikel 6 i Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. Domstolen beslöt att han inte skulle få något skadestånd, men skulle återfå de delar av rättegångskostnaderna som kunde sammanhänga med rättegångsfelet. Tidskriften Contra har fått erkänsla av bland annat Sven Stolpe, Ian Wachtmeister och Carl I. Hagen. (källa)
  5. Efter andra världskriget gjorde sig Remer känd som högerextremist och förintelseförnekare. År 1992 dömdes han till 22 månaders fängelse för att ha spridit skrifter som propagerade för rashat. (källa)
  6. Enligt Säkerhetspolisen finns det cirka hundra våldsbenägna högerextremister och lika många vänsterextremister samt cirka tvåhundra våldsbejakande unga islamistiska extremister i Sverige. Dessutom finns det militanta djurrättsaktivister. (källa)
  7. 1979 tog moderata officerare makten i en kupp och reformer utlovades, men militärjuntans politik försköts snabbt mot höger och vänsteroppositionen växte. 1980 mördade högerextremister den regimkritiske ärkebiskopen Oscar Romero. Men USA ökade sitt stöd till El Salvador efter sandinisternas revolution i Nicaragua 1979. Ett blodigt inbördeskrig kostade över 70 000 salvadorianer livet, och mer än en halv miljon flydde ur landet. Förhandlingar på 1980-talet mellan den förenade gerillan (FMLN), som bojkottade alla val, och regeringen under president José Napoleón Duarte (kristdemokrat) misslyckades. Efter påtryckning från USA och under FN:s medling nådde slutligen president Alfredo Cristiani (från ultrahögern Arena) vapenvila efter tolv års inbördeskrig. I slutet av 1992 undertecknades ett fredsavtal. Gerillan ombildades till ett politiskt parti. 1994 tillträdde president Armando Calderón Sol, också han från Arena. (källa)
  8. Med början 2007 tilltog åter oroligheterna. Den 30 november detta år var både antalet Karl XII-firare och motdemonstranter ovanligt högt. Det var också första året sedan 30 november-föreningens grundande som ledaren, Lars Hultén, var frånvarande. Antalet Karl XII-firare uppgick till 20-25, antalet motdemonstranter uppgick till ungefär 50 och antalet poliser till 30. Inför den 30 november 2008 försökte den nazistiska organisation Fria Nationalister återupprätta Karl XII-marschen genom Lunds centrum, men Lundapolisen tvingades trots en omfattande polisinsats att dirigera om fackeltåget längs en rutt som ledde ut mot Sankt Hans Backar efter omfattande oroligheter under ett antal timmar. 30-novemberföreningen var inte närvarande detta år men dess ordförande Lars Hultén valde att gå i de högerextremas demonstration. Antalet motdemonstranter har uppskattats till över 1000, medan antalet högerextremister var strax under 100. Totalt greps nio personer från båda sidor i konflikten misstänkta för brott mellan skadegörelse och förberedelse till grov misshandel. (källa)
  9. Sedan några år hålls under kantonen Uris beskydd ett nationellt firande på Rütli den 1 augusti. Rütlifirandet har under senare år allt oftare störts högerextremister. Den hittills största störningen skedde under firandet den 1 augusti 2005, där förbundspresidenten Samuel Schmid överröstades av okvädningsord. På grund av dessa företeelser hölls högtiden 2006 under massiv polisövervakning. (källa)
  10. Hirohitos första tid som kejsare, från kröningen och fram till andra världskrigets slut, är än idag en källa till dispyter eftersom det aldrig kunnat klargöras till vilken grad kejsaren var inblandad i de japanska erövringskrigen. Klart är att under 1930-talet hade militären i Japan absolut makt över landet och när högerextremister år 1932 mördade premiärminister Tsuyoshi Inukai utraderades allt hopp om civil kontroll över militären. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.