Högskoleingenjör Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder högskoleingenjör, varianter, uttal och böjningar av högskoleingenjör

Högskoleingenjör synonym, annat ord för högskoleingenjör, vad betyder högskoleingenjör, förklaring, uttal och böjningar av högskoleingenjör.

Vad betyder och hur uttalas högskoleingenjör

Högskoleingenjör uttalas hög|skole|ingenj|ör och är ett substantiv.

Ordformer av högskoleingenjör

Singular

högskoleingenjör
obestämd grundform
högskoleingenjörs
obestämd genitiv
högskoleingenjören
bestämd grundform
högskoleingenjörens
bestämd genitiv

Plural

högskoleingenjörer
obestämd grundform
högskoleingenjörers
obestämd genitiv
högskoleingenjörerna
bestämd grundform
högskoleingenjörernas
bestämd genitiv

Högskoleingenjör är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet högskoleingenjör

  1. Högskoleingenjör är i Sverige någon som har examen frånågon av ett antal tekniska högskoleutbildningar på minst tre år, det vill säga minst 180 högskolepoäng. Olika högskolor och universitet har formulerat olika examenskrav för högskoleingenjörsexamen, men utbildningen omfattar ungefär 90 högskolepoäng inom ett tekniskt huvudämne, inklusive ett examensarbete om 15 högskolepoäng, samt ungefär 15 till 30 högskolepoäng inom biämnet matematik.
  2. Högskoleingenjörsutbildningar liknar och ger ibland möjlighet till teknologie kandidatexamen. Både högskoleingenjörsexamen och teknologie kandidatexamen ger möjlighet till påbyggnad mot teknologie magisterexamen eller teknologie masterexamen. Utbildningarna ger liknande möjlighet till arbete.
  3. En viktig skillnad mot teknologie kandidatutbildningar är att högskoleingenjör är en yrkesutbildning, varför examenskraven i högre grad är reglerade i högskoleförordningen 2006:1053 . Denna kräver att utbildningen omfattar studier inom icke-tekniska yrkesrollsförberedande så kallade ingenjörsstödjande ämnen eller kursmoment. Detta skall innefatta muntlig och skriftlig kommunikation, arbetsmiljö, hållbar utveckling, ekonomi samt etiska, sociala och samhälleliga aspekter av tekniken. Ofta ingår tekniska breddningskurser inom fysik, datoranvändning, med mera.
  4. Svenska högskoleingenjörsutbildningar kräver Matematic 3c (dvs den tidigare kursen Matematik D), Fysik 2 (Fysik B) och Kemi 1 (Kemi A) från gymnasiet, medan det ofta räcker med Matematik 3b (dvs Matematik C) för behörighet till teknologie kandidatutbildningar.
  5. I jämförelse med femåriga civilingenjörsutbildningar är högskoleingenjörsutbildningar generellt mer praktiskt orienterade, är inte forskningsförberedande i lika hög grad, innehåller inte lika mycket matematik och fysik. Idag är kraven på förkunskaper vanligen desamma, men förkunskapskraven ändrades 2010 så att Matematik E (som idag motsvarar Matematik 4) krävs på samtliga civilingenjörsutbildningar i landet.
  6. På många, men inte alla, civilingenjörsutbildningar kan man avbryta studierna och ta ut en teknologie kandidatexamen eller högskoleingenjörsexamen efter tre år, men vanligen resulterar det i en bredare och mer teoretisk utbildning utan specialisering än om man följer ett högskoleingenjörsprogram.
  7. Högskoleingenjörsutbildningar kan läsas på campus vid ett flertal universitet och högskolor.
  8. Högskoleingenjörsutbildning inom Skog och träteknik. (Vid Linnéuniversitetet.). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.