Högspecialiserad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder högspecialiserad, varianter, uttal och böjningar av högspecialiserad

Högspecialiserad synonym, annat ord för högspecialiserad, vad betyder högspecialiserad, förklaring, uttal och böjningar av högspecialiserad.

Vad betyder och hur uttalas högspecialiserad

Högspecialiserad uttalas hög|speci|al|is|er|ad och är ett adjektiv.

Ordformer av högspecialiserad

Böjning (i positiv) högspecialiserad en ~ + subst. högspecialiserat ett ~ + subst. högspecialiserade den/det/de ~ + subst.

Högspecialiserad är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet högspecialiserad

  1. Nationell högspecialiserad vård, till 2018 rikssjukvård, föreskrivs i 5 § hälso- och sjukvårdslagen. Det är svensk hälso- och sjukvård som bedrivs av en region eller maximalt fem regioner och som har hela landet som upptagningsområde. (källa)
  2. Neurokirurgin behandlar, förutom högspecialiserad kirurgisk vård, även forskning och utbildning rörande de neurokirurgiska sjukdomarna. (källa)
  3. Innan sammanslagningen var Universitetssjukhuset i Lund Skånes största sjukhus och bedrev högspecialiserad sjukvård inom flertal områden. I Lund finns högspecialiserad verksamhet inom bland annat neurologi, ÖNH-sjukdomar, radiologi med barnradiologi, neuroradiologi och interventionell neuroradiologi, klinisk fysiologi, klinisk neurofysiologi, klinisk genetik, Yrkes- och miljömedicin, dermatologi, neurokirurgi, thoraxkirurgi med hjärttranplantationskirurgi och lungtransplantationskirurgi som riksresurs, kardiologi med interventionell kardiologi och elektrofysiologisk undersökningar av hjärtat, lungmedicin, hematologi, gynekologi med gynekologisk onkologi, rehabiliteringsmedicin och neonatalogi. Lund är ett av två nationella barnhjärtcentrum, håller bland annat regionens traumacentrum, regionens onkologiska centrum, regionens reumatologiska centrum och barnreumatologiska centrum, centrum för gynekologisk onkologi och regionens barnmedicinska centrum. (källa)
  4. Drottning Silvias barnsjukhus är ett akutsjukhus för barn och ungdomar och en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset. Upptagningsområdet för länssjukvård är Göteborgsområdet, Västra Götalands län för regionsjukvård och hela landet för nationell högspecialiserad vård. Verksamheten bedrivs i sin nuvarande form sedan 1997 i det gamla Östra sjukhuset i Göteborg. Drottning Silvias barnsjukhus är Sveriges största barnsjukhus med 1900 anställda och cirka 45 000 patientbesök om året. Drottning Silvias barnsjukhus utgör den samlade barnsjukvården inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhuset har ett komplett vårdutbud med alla dess delar från akutvård till högspecialiserad vård. Utöver vård bedrivs forsknings- och utbildningsverksamhet. (källa)
  5. Regionsjukvård är i Sverige en beteckning på den sjukvård som har ansvar för särskilt komplicerade eller sällsynta sjukdomar och skador. Denna sjukvård bedrivs vid Sveriges sju regionsjukhus, som har mer högspecialiserad vård än länssjukhus och länsdelssjukhus. (källa)
  6. Denna herdehund, tillsammans med vargens utdöende, lämnade utrymme för framtagande av en högspecialiserad lättare typ, som var helt inställd på vallning och saknade herdehundens aggressivitet. Vallhunden kunde nu bli ett instrument för finslipande av vissa funktioner som avskiljning av djur och annat. (källa)
  7. I Sverige finns så kallade AMC (Aero Medical Center), där alla nybörjare inom flyg ska genomgå omfattande medicinska, fysiologiska, psykologiska och sociala undersökningar av högspecialiserad personal, som godkänts av Transportstyrelsens Luftfartsavdelning för dessa undersökningar. Sedan denna undersökning godkänts och övrig flygutbildning är avklarad och flygcertifikat utfärdats, så kan flygarna undersökas av flygmedicinsk personal på lägre nivå spritt över landet. Trafikflygare och militära flygare måste alltid godkännas av s.k. klass 1-läkare, medan privatflygare kan testas med längre mellanrum och hos klass 2-läkare. (källa)
  8. Lättakut finns parallellt och tillsammans med en del akutmottagningar för att avlasta dessa. Den ska också skapa en kortare kötid för patienten då en medicinsk bedömning ska ske i samband med ankomsten. De tar emot de patienter som inte kräver högspecialiserad sjukhusvård och har besvär som bland annat luftvägsinfektioner, mindre skador, urinbesvär, öroninflammation och hudbesvär. (källa)
  9. Karolinska universitetssjukhuset driver verksamheten som har fokus på specialiserad och högspecialiserad sjukvård, nära kopplat till utbildning och forskning. (källa)
  10. Universitetssjukhusets upptagningsområde när det gäller högspecialiserad vård är Region Östergötland, Region Kalmar län och Region Jönköpings län, med totalt cirka en miljon invånare. Sjukhuset ansvarar även för närsjukvård för den centrala delen av Östergötland och för delar av specialistsjukvården för hela länet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.