Höststorm Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder höststorm, varianter, uttal och böjningar av höststorm

Höststorm synonym, annat ord för höststorm, vad betyder höststorm, förklaring, uttal och böjningar av höststorm.

Vad betyder och hur uttalas höststorm

Höststorm uttalas höst|storm och är ett substantiv.

Ordformer av höststorm

Singular

höststorm
obestämd grundform
höststorms
obestämd genitiv
höststormen
bestämd grundform
höststormens
bestämd genitiv

Plural

höststormar
obestämd grundform
höststormars
obestämd genitiv
höststormarna
bestämd grundform
höststormarnas
bestämd genitiv

Höststorm är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet höststorm

  1. Föregångaren var tältet Plastiken som invigdes 1969, då endast som ett provisorium i som längst tio år. Men redan under höststormen det året höll det på att sluta illa. Plastiken var en hallkonstruktion av belagd väv som hölls uppe av ett inre övertryck och utan stag. De kallades på sin tid (60-talet) Barracuda-hallar. (källa)
  2. Vid flytten från Bunn i Småland drunknade John Bauer (36 år gammal) med sin maka Ester Ellqvist och deras treårige son Bengt, kallad Putte, då ångaren Per Brahe förliste under en höststorm på Vättern utanför Hästholmen 1918. Det skulle senare visa sig att det bland annat var de symaskiner från Husqvarna som fanns ombord som var fellastade och inte tillräckligt fastsurrade vilket fick förödande konsekvenser i den hårda stormen. Ombord fanns 16 besättningsmän och åtta passagerare. Ingen av dem överlevde. Fyra år senare bärgades Per Brahe och familjen Bauer begravdes på Östra kyrkogården i Jönköping. (källa)
  3. Kvarnen var i bruk till år 1926 och 1929 förlorade den sina vingar i en höststorm. Under några år i slutet av 1930-talet och början av 1940-talet hyrdes kvarnen av en tysk verkmästare, som inredde en bostad där. Han ville även köpa kvarnen men nekades av militära skäl då andra världskriget var på gång. Kvarnen ägdes sedan av en rad olika personer tills kommunen förvärvade den år 1957. Samma år brann kvarnstugan ner. Själva kvarnen var då i mycket dåligt skick och renoverades av kommunen åren 1958-1959. Bland annat fick kvarnen fyra nya vingar, nya fönster, röd fasadpanel och koppartak. (källa)
  4. I sötvattensjöar kan språngskiktet mellan det uppvärmda ytvattnet och det kallare bottenvattnet kännas mycket tydligt när man simmar. När det regnar i havet kan man ofta se (om man dyker under ytan) en tydlig gräns mellan det sötare ytvattnet och det saltare vattnet under. I havet utvecklas ofta ett temperatursprångskikt vid ungefär 100 m, under sommaren, men det försvinner när höststormarna rör om i havet. På större djup ligger havsvattnets temperatur oftast runt +4 grader, året om. (källa)
  5. När planeringsfasen hade blivit avklarad påbörjades arbetet med att skaffa fram proviant och transportmedel för expeditionen. Det måste ske inom en snäv tidsram då skärgårdsflottans möjligheter att operera i Bottenhavet skulle försvåras betydligt efter mitten av september på grund av höststormarna. Dessutom måste operationen inledas i tid för att dess resultat skulle kunna påverka förhandlingarna i Fredrikshamn. Expeditionskåren skulle därför vara redo att avsegla i början av augusti. (källa)
  6. Kolfälten i Northumberland och Durham var de viktigaste källorna för den kol som värmde London under 1700-talet. Utförseln från dessa kolfält skedde över Newcastle upon Tyne och Sunderland. Befraktarna och deras fartyg kom dock nästan uteslutande från Whitby och Scarborough, där koljarna (kollastfartygen) byggdes och bemannades. Fraktfarten tur och retur London från kolfälten tog ungefär fyra veckor. Först en veckas liggetid i South Shields, Newcastles uthamn, dit kollasten fraktades med pråmar på Tyne. Under tiden lossades ballasten och när pråmarna anlände måste deras kol lastas på koljaren. En dryg veckas seglationstid till London följdes av ännu en veckas liggetid, nu i Londons hamn, närmare bestämt i Wapping, där lasten lossades. Efter att ha tagit in ballast skedde återfärden till Shields på en knapp vecka, om inte höststormarna hade börjat. Vintervädret och assuranskostnaderna gjorde att seglationssäsongen omfattade perioden februari till november. December och januari tillbringades i hemmahamnen. (källa)
  7. Hjälparen var en av de första privata räddningsbåtarna i Sverige i Sjöräddningssällskapets regi. Den första var den samma år levererade Anna Wallenberg, som sattes in på den nyetablerade räddningsstationen i Stafsinge, också på Hallandskusten, vilken 1903 hade drabbats av en serie förlisningar under höststormarna. (källa)
  8. Han trivdes inte med sitt arbete på tidningsredaktionen utan den 4 juli 1891 startade han en lång roddarresa (finns återgiven i Svenska roddförbundets historik) från Göteborg till London via Engelska kanalen med endast en delvis däckad kanot. När han nådde Calais 31 oktober tvingades han på grund av höststormarna avbryta rodden och fortsätta resan med ångbåt till England. Han gjorde därefter en studieresa till Amerika 1892 där han kom i kontakt med Walt Whitmans diktning. Efter sin Amerikaresa fortsatte han under hösten vidare till Berlin där han efter kort tid ingick i den skandinaviska kretsen kring August Strindberg, Ola Hansson, Edvard Munch och Stanisław Przybyszewski. Tillsamman med Max Dauthendey gav han 1893 i Köpenhamn ut den lilla skriften Verdensaltet. Det nye, Sublime i Kunsten. Skriften var tillägnad diktare och konstnärer men avser främst Edvard Munch. I boken Stockholmsbohême från 1912 skildrar han den unge målaren Arthur Högstedts konstnärskarriär men den är även en autentisk källa till händelser kring Albert Engström, Akke Kumlien, Peter Lindroth och Axel Erdmann samt beskrivningar av Stockholms bohemliv kring sekelskiftet. Uddgrens bildkonst består av landskapsskildringar utförda i olja eller akvarell. Han medverkade i några samlingsutställningar men gjorde inga ansträngningar för att få sina verk spridda utöver den närmaste vänkretsen. (källa)
  9. När man återvände till Kitty Hawk 1901 medförde man en förbättrad variant av glidflygplanet från 1901. För att öka lyftkraften var vingarna större. Man flög med flygplanet från 27 juli 1901 till 17 augusti 1901, under den tiden genomfördes knappt etthundra flygningar med pilot. Dessutom flög man det i experimentsyfte som en linstyrd drake. Det visade sig att den nya vingen inte var helt lyckad, när flygplanet belastades med en pilot ökade vikten så pass mycket att spryglarna som bar upp vingbeklädnaden ändrade form. När vingprofilen ändrades förstördes vingens aerodynamiska form och lyftkraften minskades. Trots att man förstärkte spryglarna kunde man inte nå upp till den beräknade lyftkraften. Dessutom fungerade inte vridning av vingen som tänkt, ibland svängde flygplanet i motsatt riktning mot den ansatta vridningen. Efter att provflygningarna upphört ställdes flygplanet in i ett litet skjul, men under höststormarna rasade skjulet och flygplanet förstördes. När man återkom 1902 var vingarna det enda man tog tillvara, resten av flygplanet övergavs. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.