Inlärningsförmåga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder inlärningsförmåga, varianter, uttal och böjningar av inlärningsförmåga

Inlärningsförmåga synonym, annat ord för inlärningsförmåga, vad betyder inlärningsförmåga, förklaring, uttal och böjningar av inlärningsförmåga.

Vad betyder och hur uttalas inlärningsförmåga

Inlärningsförmåga uttalas in|lär|nings|för|måga och är ett substantiv.

Ordformer av inlärningsförmåga

Singular

inlärningsförmåga
obestämd grundform
inlärningsförmågas
obestämd genitiv
inlärningsförmågan
bestämd grundform
inlärningsförmågans
bestämd genitiv

Inlärningsförmåga är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Inlärningsförmåga på Engelska

  • learning skills

Hur används ordet inlärningsförmåga

  1. De traditionella brukshundsraserna som tysk schäferhund och rottweiler har utvecklats ur vall- och gårdshundar med utpräglad inlärningsförmåga och stor arbetsvilja. Men under senare decennier har man insett fördelarna med att använda hundar med mjukare temperament som narkotika- och ledarhundar och liknande. Därför har framförallt labrador retrievern, som egentligen är en apporterande jakthund, blivit en vanlig brukshund. När det gäller mögelhundar och servicehundar kan vilken ras som helst komma ifråga. Numer vill man ofta ha lätta och smidiga hundar, exempel finns både på belgisk vallhund och phalène. Det viktiga är stor inlärningsförmåga och god social förmåga samt för vissa ändamål utvecklat luktsinne. (källa)
  2. På grund av rottweilerns arbetsvilja och inlärningsförmåga beslutades det 1910 att den som fjärde ras skulle användas av det tyska polisväsendet, de tre tidigare raserna var schäfer, dobermann och airedaleterrier. Rasen hade fått ett nytt användningsområde som skapade ett förnyat intresse. (källa)
  3. Sömnbrist kan användas som tortyrmetod, och har också använts för att framkalla uppenbarelser inom vissa religiösa riktningar. Experimentellt framställd sömnbrist är vidare ett viktigt forskningsintrument inom sömnforskningen för att studera sömnens funktioner. Långvarig svår sömnbrist kan hos känsliga individer framkalla psykotiska reaktioner eller epileptiska anfall. Akuta effekter av sömnbrist är bland annat sömnighet och försämrad koncentrations- och inlärningsförmåga. Kronisk sömnbrist har bland annat associerats med fetma och diabetes. (källa)
  4. Associativ inlärning sker när ett stimulus associeras till ett annat stimulus eller till ett beteende. Operant betingning och klassisk betingning är två olika former av associativ inlärning. Denna typ av inlärning kan jämföras med att lära sig av erfarenhet. Prefrontala cortex är viktig vid associativ inlärning. Dess funktioner gör det möjligt att välja ut vilket stimulus som är lämpligt att koppla till ett beteende eller annat stimulus. Prefrontala skador kan därför leda till försämrad associativ inlärningsförmåga. (källa)
  5. Den 29 januari 1983 "kidnappades" Jokkmokks-Jokke av Lasse Holmqvist till det populära TV-programmet "Här är ditt liv". Där mötte han bland andra (för första gången på över femtio år) sin gamla lärarinna från skolan i Porsi. Mötet fick honom att upprört berätta om sin i förtid avslutade skolgång och de efterföljande svårigheter i arbetslivet detta medfört. Det framkom att han under hela sitt liv upprörts av "paragraf 48", vilken avsåg dåvarande folkskolans minimikurs och som innebar att vissa elever kunde avsluta sin skolgång i förtid, antingen på grund av fattigdom i hemmet eller av bristande inlärningsförmåga. Förespråkarna av denna paragraf menade att skolläxor berövade såväl fattiga föräldrar som deras barn möjlighet till försörjning genom praktiskt arbete. Paragrafen avskaffades officiellt först 1955. Vidare berättade Jokkmokks-Jokke att han fått betyget C i sång (dock inte av den lärarinna som medverkade i programmet). (källa)
  6. Sjukdomen är en demenssjukdom och tillika organisk nervsjukdom med psykosartade episoder som drabbar personer med en långvarig överkonsumtion av alkohol (alkoholister). Sjukdomen ger försämrat närminne, försämrad inlärningsförmåga, avsaknad av eller bristfällig förmåga till abstrakt tänkande, desorientering i tid och rum samt ofta till person. Alkoholister som utvecklar denna sjukdom kan ibland ha en "god fasad", och då de inte riktigt kan redogöra för någonting konfabulerar de i stället. Personer med Korsakoffs sjukdom är ofta (i motsats till övriga med demenssjukdom) vältaliga och pratglada, men då närminnet och senare även fjärrminnet sviker, samt ordförrådet tryter, hittar de i stället på de mest osannolika historier eller förklaringar till hur de själva upplever sin situation. Sömnstörningar och epileptiska kramper förekommer också i sjukdomsbilden. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.