Inlåna Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder inlåna, varianter, uttal och böjningar av inlåna

Inlåna synonym, annat ord för inlåna, vad betyder inlåna, förklaring, uttal och böjningar av inlåna.

Vad betyder och hur uttalas inlåna

Inlåna uttalas in|låna och är ett verb (lös eller fast sammansättning) -de.

Ordformer av inlåna

Aktiv

inlåna
infinitiv
inlånar
presens
inlånade
preteritum
inlånat
supinum
inlånande
presens particip
inlåna
imperativ

Passiv

inlånas
infinitiv
inlånas
presens
inlånades
preteritum
inlånats
supinum

Perfekt particip

inlånad en
~ + subst.
inlånat ett
~ + subst.
inlånade den/det/de
~ + subst.

Inlåna är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Inlåna på Engelska

  • borrow

Hur används ordet inlåna

  1. Substantiv inom militärlivet inlånades under denna tid med högtyskan som sista förmedlande språk, till exempel amiral och arsenal. (källa)
  2. Nedan följer en kronologisk genomgång och sammanfattning av olika inlånade ord och deras härkomst. (källa)
  3. Normalt förekommer en hel del annonsering, direktreklam samt en vernissage, innan allmänheten släpps in i utställningslokalen. En utställningskatalog eller broschyr inklusive biografiska uppgifter om konstnären hör till det som normalt iordningställs, innan utställningen öppnar. Ett huvudsyfte med dessa marknadsföringsåtgärder är att locka tidningarna, att skriva redaktionella artiklar om utställningen. Vanligen är merparten av objekten till salu, men även förekommer att tidigare redan sålda objekt inlånas från ägarna under utställningsperioden. (källa)
  4. Ursprungsordet är persiska ordet sjal med samma betydelse som i svenskan. Detta inlånades till engelskan i formen shawl  vilket tog formen schal, när ordet kom in i Sverige med första belägg 1784. (källa)
  5. Ordet city kommer från latinets civitas ("samhälle") och inlånades via fornfranskan till engelskan, där det ursprungligen syftade på Londons City. Till svenskan kom ordet från engelskan under slutet av 1880-talet. I engelskspråkiga länder kallas stora städers kommersiella centrum ofta för Central Business District, förkortat CBD. Dessa är ibland belägna en bit utanför den äldre stadskärnan. Ett mer allmänt begrepp, som även inkluderar kulturbyggnader etc, är city centre. (källa)
  6. Kohandel är en mer vardaglig benämning på att köpslå, vilket innebär att de inblandade parterna har ett kompromissbetonat samarbete. Uttrycket har inlånats från tyskans Kuhhandel. (källa)
  7. Underämnen till livsvetenskap är t.ex. evolutionsbiologi, psykologi och evolutionspsykologi, utvecklings- och regenerationsbiologi, neurobiologi, biomedicin, cellbiologi,kemi, samt organismisk och fysiologisk biologi. Olika enheter i livsvetenskaperna, såsom molekylär funktion eller anatomi, definieras i termer av ontologi, vilket är en antik term som inlånats från metafysiken. Inom livsvetenskapen betyder ontologi en strukturerad och normerad beskrivning av enheten ifråga, vilket underlättar jämförande forskning, och vilket har lett till flera mjukvaruprogram i den växande floden av forskning. Ontologierna standardiserar sådant som hur en enhet är relaterad till en annan enhet, vad den har för funktion, kausala samband, och attribut. (källa)
  8. I östnordiska språk har progressivt i‑omljud haft särskilt kraftigt genomslag på efterföljande /a/. De enda inhemska arvord som inte har övergången ja > jæ är svarsordet ja (som dessutom har unikt kvarstående uddljudande j‐), och pronominet jag, som dock i många danska och några svenska mål, i standarddanska, och stundom i fornsvenska, är omljutt: je(g), iæk. Andra svenska ord som idag har ‑ja‑ utan omljud har antingen upptagits från nordiska fornspråk (jarl, Hjalmar, hjalt) eller inlånats, som jaga. Dessutom finns några inhemska svenska ord med ‑ja‐ eller ja‐ som är ljudhärmande eller beskrivande nybildningar eller ombildningar, som jama, jamsa, och fjant. (källa)
  9. Det svenska furste (det senare ett lån från lågtyska vorste, 'den förste') har en motsvarande etymologi men (ofta) en viss skillnad i betydelse. Det franska prince, som även inlånats i engelskan och varav prins är en försvenskning, har en mer vidsträckt betydelse än detta ord, motsvarande de olika betydelserna av ordet furste. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.