Insjukna Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder insjukna, varianter, uttal och böjningar av insjukna

Insjukna synonym, annat ord för insjukna, vad betyder insjukna, förklaring, uttal och böjningar av insjukna.

Vad betyder och hur uttalas insjukna

Insjukna uttalas in|sjukna och är ett verb -de.

Ordformer av insjukna

Aktiv

insjukna
infinitiv
insjuknar
presens
insjuknade
preteritum
insjuknat
supinum
insjuknande
presens particip
insjukna
imperativ

Perfekt particip

insjuknad en
~ + subst.
insjuknat ett
~ + subst.
insjuknade den/det/de
~ + subst.

Insjukna är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Insjukna på Engelska

  • become (fall, be taken) ill

Hur används ordet insjukna

  1. Koleraepidemin i Göteborg 1866 var en epidemi som pågick i Göteborg under perioden 26 juni – 14 november 1866. Totalt insjuknade 1 273 personer i staden, varav 435 dog, samt 283 dödsfall i Majorna, som då ännu inte införlivats med Göteborg. (källa)
  2. Den förste i Storbritannien, som officiellt tillerkänts att medvetet ha ympat någon med kokoppor för att med gott resultat förhindra senare insjuknande i smittkoppor är bonden Benjamin Jesty som ympade sin familj som därmed undgick insjuknande vid ett pågående smittkoppsutbrott. Drygt 20 år senare gjorde den engelske läkaren Edward Jenner metoden acceptabel och känd efter att den 14 maj 1796 ympat denna vätska till en åttaårig pojke via två ytliga rispor i huden – en sorts variolisation där vätskan kom från kokoppor istället för från smittkoppor. Pojken blev sjuk i kokoppor men det visade sig vid en senare variolisation att han nu var skyddad mot smittkoppor. (källa)
  3. Asiaten, 1957 minst 300 000 svenskar insjuknade. (källa)
  4. I Sverige är flodkräftan rödlistad och starkt hotad av kräftpesten. Kräftpesten sprids främst genom illegala utsättningar av signalkräfta. Signalkräftan är bärare av kräftpest, men behöver inte nödvändigtvis insjukna. Det är en myt att signalkräftan skulle vara immun - det händer emellanåt att även bestånd av signalkräfta slås ut av kräftpest. I 2005 års rödlista upptogs den som starkt hotad. I 2010 och 2015 års rödlista anges den som akut hotad. (källa)
  5. Hepatit E, är en virussjukdom som orsakar leverinflammation med gulsot (ikterus). Enligt WHO insjuknar årligen cirka 15 miljoner människor av sjukdomen men det stora flertalet tillfrisknar och blir efter konvalescens helt återställda. Dödligheten är låg frånsett för gravida som insjuknar under tredje trimestern då upp mot 30% dem avlider. (källa)
  6. Inom epidemiologi är mortaliteten antalet dödsfall orsakade av en viss sjukdom eller händelse i en hel population. Detta kan jämföras med begreppet letalitet, vilket är ett mått på hur dödlig en sjukdom är, det vill säga hur stor andel av de redan sjuka som dör av sjukdomen. Till exempel är mortaliteten i rabies mycket låg i Sverige eftersom få insjuknar, men letaliteten mycket hög eftersom många av de som faktiskt insjuknar dör. Begreppet morbiditet, å andra sidan, betecknar antalet insjuknade av en hel population. (källa)
  7. Mässling, ibland omskrivet som mässlingen, är en virussjukdom som orsakar infektioner i luftvägarna och röda hudutslag. Mässling är mycket smittsamt, man räknar med att runt 90 % av de mottagliga insjuknar efter nära kontakt med en smittad. Mässling orsakas av ett virus i morbillisläktet (släktet tillhör i sin tur familjen paramyxovirus). Viruset sprids främst i droppform via luften. Inkubationstiden är i regel 1 till 3 veckor. Just under själva sjukdomen är mässling den barnsjukdom som påverkar allmäntillståndet mest. Hos vuxna är det en farlig sjukdom som obehandlad kan leda till döden. (källa)
  8. Trots att den som insjuknar kan få ett svårt sjukdomsförlopp så orsakar infektionen oftast inga permanenta skador och dödligheten är mindre än 0,5 % av uppmärksammade sjukdomsfall. Inkubationstiden är 2–4 veckor och efter genomgången infektion är personen sannolikt immun mot sjukdomen resten av livet. (källa)
  9. Färre än 10 % av barn och mellan 30–50 % vuxna får symtom med gulsot, blir ikteriska, vid akut hepatit B-infektion medan småbarn är ofta helt symtomfria förutom att de får sjukliga leverblodvärden. Bland de som får symtom börjar sjukdomen ofta smygande med matleda, diffusa buksymtom, illamående och kräkningar. Febern är måttlig eller kan utebli helt. Diskreta hudutslag och ledvärk kan ibland föregå gulsoten. Cirka 1 % av vuxna som insjuknar avlider av leversvikt i sjukdomens akuta stadium och dödligheten är högre för dem som är över 40 år. Det är också ökad risk för dödlig utgång för gravida och nyfödda, som insjuknar. (källa)
  10. Geriatriska vårdavdelningar avsedda för äldre patienter, både som nyligen insjuknat, och de med behov av längre tids vård. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.