Insprängd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder insprängd, varianter, uttal och böjningar av insprängd

Insprängd synonym, annat ord för insprängd, vad betyder insprängd, förklaring, uttal och böjningar av insprängd.

Vad betyder och hur uttalas insprängd

Insprängd uttalas in|sprängd och är ett adjektiv.

Insprängd betyder:

Ordformer av insprängd

Böjning (i positiv) insprängd en ~ + subst. insprängt ett ~ + subst. insprängda den/det/de ~ + subst.

Insprängd är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet insprängd

  1. Koboltglans förekommer på flera ställen i Sverige tillsammans med andra sulfidmineral, bland annat kopparkis och de mera underordnade koboltmineralen linneit och smaltit. Ofta är den insprängd i kalksten eller gnejs. (källa)
  2. Det förekommer derbt, det vill säga relativt massivt, eller insprängd i större eller mindre partier, har också matt jordartat brott. (källa)
  3. Skogsglänta kallas ett mindre område i en skog som är mer öppet genom att det ej är lika trädbeväxt som de tätare delarna av skogen. En skogsglänta kan därför liknas vid en liten äng insprängd i den omgivande skogen. (källa)
  4. Baryt förekommer sällan i rent tillstånd utan är insprängd i olika malmgångar och förekommer även tillsammans med krita. (källa)
  5. I slutet av 1940-talet ansåg man inte att stationen uppfyllde kraven längre. Fading uppstod på kort avstånd och interferens med andra stationer uppkom. I väntan på en ny station monterades de båda tornen ned för att flyttas till Västervik och Follingbo på Gotland för att användas som radiolänktorn. Som ersättare satte man upp en knappt 50 meter hög Rhendalmast vilket kom att användas fram till stationens avveckling 1956. År 1956 stod den nya modernare mellanvågssändaren i Nacka på en bergsplatå nära Källstorpssjön i Ersta Fideikommiss klar. Nytt var att själva stationen låg insprängd nere i berget med två sändare på 150 kW var, fjärrstyrning och att två stycken 193 m höga rörmaster med riktverkan hade byggts ovanför stationen med antenner för FM-sändningar och TV i toppen. Sändarutrustning kom från Standard Telephone och Cables Ltd i Storbritannien och masterna var levererade och uppförda av den västtyska firman C.H Jucho i Dortmund. (källa)
  6. Den 2 augusti 1871 togs vattenreservoaren i Landala i bruk, på den plats vid Viktoriagatans södra del, där nu idrottshallen Fjäderborgen ligger. Reservoaren rymde "2 miljoner kannor vatten" (4,9 miljoner liter) och vattnet leddes från Delsjön. Vattenbassängen var delvis insprängd i berget, med måtten 105 fot i fyrkant. Invigningen skedde i närvaro av ordföranden i Vattenbyggnadsstyrelsen Charles Dickson, civilminister Axel Bergström och överingenjören i byggnadsföretaget, J G Richert. Civilministern erbjöds att provdricka vattnet ur samma glas som Gustaf III använt då Kallebäcks källa invigdes 1787. På glaset stod inskrivet "Gustafs källas najader till sin nådige konung underdånigst den 17 november 1787". (källa)
  7. Manikeismen (manikeisk) är en religion med gnostiska och starka dualistiska drag, grundad av Mani (cirka 216–276). Läran var under en tid en världsreligion med utbredning från Kina till Nordafrika/Spanien och som hotade att konkurrera ut kristendomen. Den uppträdde i olika länder insprängd i såväl kristendom som zoroastrism och buddhism. Enligt manikeismen är människans själ en andlig gnista fången i kroppen, men denna kan befrias och avskiljas från den materiella kroppen genom kunskap, gnosis. Manikeismen gjorde anspråk på att samtidigt fullända buddhismen, zoroastrismen och kristendomen samt delar av den mosaiska tron genom en egen skriftreligion om sju böcker med olika titlar. (källa)
  8. Musköbasen eller egentligen Muskö örlogsbas är en militäranläggning som ingår i Haninge garnison. Anläggningen ligger på ön Muskö i Haninge kommun, och stod klar 1969, efter 19 års byggtid, som strategisk bas för svenska marinen. Anläggningen är till största delen insprängd i urberget på Muskö, och är lika stor som Stockholmsstadsdelen Gamla stan. Bergsanläggningen rymmer ett flertal underjordiska dockor samt verkstäder, kontor, sjukhus, reningsverk. Utanför berget finns kanslihus, kaserner och diverse personalstödslokaler. (källa)
  9. Fossil åkermark representerar de äldsta synliga spåren av odling i Sverige och de kan dateras från bronsåldern och ända in i historisk tid. Röjningsrösen, stensträngar, terrasserade eller ryggade åkrar och så kallade celtic fields (en) är exempel på den typen av lämningar. Den fossila åkermarken ligger insprängd i dagens skogs- och betesmarker och inom den kan det finnas andra typ av lämningar, som förhistoriska gravar, boplatser och hällristningar eller yngre torp- och skogsbrukslämningar. Därför kan fossil åkermark spegla hela fossila kulturlandskap från olika tider. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.