Invalidisera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder invalidisera, varianter, uttal och böjningar av invalidisera

Invalidisera synonym, annat ord för invalidisera, vad betyder invalidisera, förklaring, uttal och böjningar av invalidisera.

Vad betyder och hur uttalas invalidisera

Invalidisera uttalas in|val|id|is|era och är ett verb -de.

Ordformer av invalidisera

Aktiv

invalidisera
infinitiv
invalidiserar
presens
invalidiserade
preteritum
invalidiserat
supinum
invalidiserande
presens particip
invalidisera
imperativ

Passiv

invalidiseras
infinitiv
invalidiseras
presens
invalidiserades
preteritum
invalidiserats
supinum

Perfekt particip

invalidiserad en
~ + subst.
invalidiserat ett
~ + subst.
invalidiserade den/det/de
~ + subst.

Invalidisera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet invalidisera

  1. Demens (av latin de 'utan' och mens 'sinne') är ett syndrom (en samling symtom) som innefattar en organisk psykisk störning av högre intellektuella funktioner med försämring av minne och logiskt tänkande, samt personlighetsförändringar och emotionella störningar utan medvetandesänkning. Demens innebär en kognitiv reduktion som är så allvarlig att det innebär en påtaglig eller invalidiserande oförmåga. En mildare kognitiv reduktion benämns mild kognitiv störning. (källa)
  2. Patienter som drabbas av vårdrelaterad smitta, ofta kallad "sjukhusinfektion" får ofta utstå långvarigt, ibland svårt invalidiserande lidande eller kan till och med avlida som en följd av infektionen. Samhället har därför stora kostnader för infektionerna och bland de viktigaste åtgärderna mot smittspridning för både patient och samhälle är god hygien hos vårdpersonalen. (källa)
  3. Som ung flicka skadade Monica Zetterlund ryggen då hon ramlade från en hemmagjord trapets när hon lekte hemma i Hagfors. Först flera år senare upptäcktes det att olyckan gett upphov till skolios, sned ryggrad. Hon låg länge i gipsvagga och var tvungen att bära korsett, men vid det laget var skadan obotlig, vilket ledde till att hon under hela livet plågades av svåra ryggbesvär och från 1990-talet blev alltmer invalidiserad. Under den sista tiden av sitt liv var hon rullstolsburen. (källa)
  4. Hon och hennes make var bland Maria Stuarts anhängare på Edinburgh Castle då det belägrades av engelska armén och den skotske regenten Morton under det marianska inbördeskriget 1570-73. Vid borgens fall konfiskerades hennes juveler och hennes make, som då var invalidiserad, fängslades för förräderi. Maken avled i fängelset 1573 i väntan på rättegång. Fleming ansökte då hos drottning Elisabet I av England via hennes rådgivare Cecil om att få makens lik utlämnad till henne för begravning snarare än för att avrättades offentligt. (källa)
  5. Toulouse-Lautrec föddes i en aristokratisk familj, som son till greve Alphonse de Toulouse-Lautrec. Han var fysiskt svag och bröt båda benen i olyckor 1878–1879 och blev därefter invalidiserad. Från 1879 till 1882 fick han handledning i målning av René Princeteau (1843–1914) som hade hästmålningar som specialitet. Toulouse-Lautrec studerade i Paris (1882–1885) under Léon Bonnat och Fernand Cormon tillsammans med Émile Bernard och träffade 1886 van Gogh. Henri de Toulouse-Lautrec är begraven på kyrkogården i Verdelais. (källa)
  6. I Sverige anmäls cirka 30 000 pisksnärtskador varje år. Omkring 1 500 personer blir invalidiserade och ungefär 150 blir förtidspensionerade på grund av skadan. I Skåne finns ett kompetenscentrum för nacksmärta efter trauma. (källa)
  7. Återanpassning efter polio samt attityder mot invalider : rapport över De Vanföras Riksförbunds undersökningar av 1953 års poliofall samt kompletterande undersökningar av allmänhetens inställning till invalidiserade och deras problem (1960). (källa)
  8. Gustav Vasa konfiskerade klostrets egendomar och 1550 stängdes munkklostret. Under Gustav Vasas tid uppfördes också Vadstena slott. 1595 tvingades även nunnorna att lämna klostret. 1637 började klostret användas som ett hem för invalidiserade soldater, ett "krigsmanshus". De boende där tjänade extra genom spetsknyppling vilket lade grunden till Vadstenas rykte för sina spetsar. Krigsmanshuset fanns kvar till 1783 när lokalerna började användas som fängelse. Slottet användes som förråd fram till 1753 när en kammarduksfabrik inrättades där. Under 1700- och 1800-talen användes slottet också som kronomagasin för statligt brännvin. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.