Jordförbättringsmedel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder jordförbättringsmedel, varianter, uttal och böjningar av jordförbättringsmedel

Jordförbättringsmedel synonym, annat ord för jordförbättringsmedel, vad betyder jordförbättringsmedel, förklaring, uttal och böjningar av jordförbättringsmedel.

Vad betyder och hur uttalas jordförbättringsmedel

Jordförbättringsmedel uttalas jord|för|bättr|ings|medel och är ett substantiv.

Ordformer av jordförbättringsmedel

Singular

jordförbättringsmedel
obestämd grundform
jordförbättringsmedels
obestämd genitiv
jordförbättringsmedlet
bestämd grundform
jordförbättringsmedlets
bestämd genitiv

Plural

jordförbättringsmedel
obestämd grundform
jordförbättringsmedels
obestämd genitiv
jordförbättringsmedlen
bestämd grundform
jordförbättringsmedlens
bestämd genitiv

Jordförbättringsmedel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet jordförbättringsmedel

  1. Kalktuff har haft ganska stor betydelse som jordförbättringsmedel, mestadels i naturligt tillstånd, men i vissa fall pulveriserad. Mineralet har också användning som byggnadsmaterial eller vägbeläggning. (källa)
  2. Denna nedbrytningsprocess kallas kompostering och är ett sätt att ta hand om biologiskt nedbrytbart hushållsavfall eller trädgårdsavfall. När processen är klar återstår jord, som kan användas i till exempel planteringar eller för att blanda med annan jord som jordförbättringsmedel. (källa)
  3. I Sverige avses vanligen med märgel varje jordart eller bergart, som innehåller kolsyrad kalk (och talk) frånågon procent till över 30 %, vilket gör den lämplig som jordförbättringsmedel på kalkfattig åkerjord. (källa)
  4. Märgelgrav är en stor grop som grävts för att ta upp märgel för användning som jordförbättringsmedel. Märgel är en form av kalksten som bildats av kalkslam och innehåller höga halter av lera. Ofta är märgelgravarna runda eller kvadratiska med en sida på fem till åtta meter. Märgelgravarna grävdes under 1800-talet och återfinns i bland annat Halland, Skåne och Blekinge. De ligger ofta mitt ute på åkrarna. Många är vattenfyllda och kantade av buskar och högt gräs, andra är mer igenväxta och liknar mest små träddungar. De utgör livsviktiga miljöer för speciella växt- och djurarter, inte minst grodor. Det moderna jordbruket har lett till en drastisk minskning av antalet märgelgravar. (källa)
  5. Man uppskattar att det har funnits över 1 miljon kubikmeter skal i Uddevallatraktens alla skalbankar men att det numera knappt återstår 10 procent. Redan vid mitten av 1700-talet utvann man kalk ur bankarna genom att bränna skal. Under 1800- och 1900-talet exploaterades bankarna hårt främst genom produktion av hönsfoder, byggmaterial för järnvägar, bilvägar och jordförbättringsmedel. (källa)
  6. Vissa slags skorv är framkallade av parasitsvampar. Dessutom förekommer skorv på potatis, som inte sammanhänger med parasitsvampar, utan beror på särskilda jordmånsförhållanden eller på gödslings- och jordförbättringsmedel. (källa)
  7. Bleken används på många ställen på samma sätt som märgel och jordbrukskalk som jordförbättringsmedel. I Sverige finns bleke i Jämtland, Västergötland och Skåne samt på Öland och Gotland, där denna jordart är mycket vanlig. I Danmark förekommer den på östra Jylland och på öarna. (källa)
  8. Avfallet, den släckta kalken, kan användas som jordförbättringsmedel och vid tillverkning av murbruk. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.