Julnummer Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder julnummer, varianter, uttal och böjningar av julnummer

Julnummer synonym, annat ord för julnummer, vad betyder julnummer, förklaring, uttal och böjningar av julnummer.

Vad betyder och hur uttalas julnummer

Julnummer uttalas jul|nummer och är ett substantiv.

Ordformer av julnummer

Singular

julnummer
obestämd grundform
julnummers
obestämd genitiv
julnumret
bestämd grundform
julnumrets
bestämd genitiv

Plural

julnummer
obestämd grundform
julnummers
obestämd genitiv
julnumren
bestämd grundform
julnumrens
bestämd genitiv

Julnummer är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Julnummer på Engelska

  • christmasact

Hur används ordet julnummer

  1. Dikningsbesvärs ihågkommelse, novell, Sia, julnumret, 2007. (källa)
  2. Tidningen innehöll, förutom detaljerade tablåer för kanalerna, artiklar om program och medverkande liksom exempelvis recept från matlagningsprogram. Julnumret 1975 var upplagan 280 000 exemplar fördelat på 176 000 lösnummer och 102 000 prenumerationer. (källa)
  3. Rydbergs dikt blev snart en av den svenska julens mer kända texter och blev flitigt återtryckt. 1960 gav Rabén och Sjögren ut en illustrerad variant, med illustrationer av Harald Wiberg, det hela hade tidigare publicerats i 1957 års julnummer av barntidningen Klumpe Dumpe. Utländska förlag upptäckte boken med de fina bilderna och kontaktade Rabén och Sjögren. Viktor Rydbergs metafysiska text ville de dock inte ha, så förlagsredaktören Astrid Lindgren åtog sig att skriva en ny prosatext kring Wibergs illustrationer. Resultatet kom ut i Tyskland redan samma år, där Tomte Tummetott snabbt blev populär och återkommit i ett antal nytryck. Året efter kom The Tomten ut i USA, och därefter följde översättningar till en lång rad andra språk. Den tyska versionen är förlaga till den animerade filmen Tomte Tummetott und der Fuchs från 2007. (källa)
  4. Karl-Alfred och Ellinor är en berättande sjömansvisa av Evert Taube. Visan publicerades första gången i tidningen Söndags-Nisses julnummer 1918. Därefter fanns den med i Taubes första vissamling Sju sjömansvisor och Byssan Lull, som kom ut 1919. I september 1920 blev den första visa av Evert Taube som spelades in på grammofon, med Ernst Rolf. Taube själv spelade in den vid sin grammofondebut, den 25 februari 1921. (källa)
  5. Prenumerationspriset av veckotidningen Idun var från starten 4 kronor, vari ingick en gratis bilaga. För ytterligare en krona erhölls ett tjockt kolorerat julnummer. Man kunde mot tillägg erhålla olika bilagor, romaner, en mode- och mönstertidning och olika kolorerade planscher. (källa)
  6. Han var son till lanthandlaren Lars Assarsson och Maria Albertina Rönnberg samt från 1899 gift med Jenny Gustafson. I sin ungdom sattes han i lära i färgareyrket men han trivdes inte med sin tillvaro utan utvandrade till Amerika 1890 där han under flera år var anställd som verkstadsarbetare vid järnvägsverkstäderna i Pullman. Han anställdes som annonsackvisitör vid tidningen Svenska Amerikanaren i Chicago 1895. Från 1905 fram till sin död var han tidningens annonschef. Han studerade konst en kortare tid vid Chicago Art Institute, som blev honom till hjälp när han utförde illustrationer för sin arbetsgivare. Bland annat illustrerade han flera av Svenska Amerikanarens julnummer samt kalendern Prärieblomman 1903. Han var dessutom en talangfull skribent både i vers och prosa och fick flera av sina texter återutgivna i olika svensk-amerikanska tidningar. Som målare nådde han en god amatörstatus och några få av hans målningar antogs i de amerikanska utställningarna. (källa)
  7. Gotlands Allehanda (GA) är en dagstidning som utges på Gotland måndag till lördag. Politiskt är tidningen oberoende moderat. Fullständig titel Gottlands Allehanda, 1977-1998 med GA/ Gottlands Allehanda. Provnummer trycktes 15 december 1872 . Provnumret är ej bevarat, men omnämns i ett julnummer av tidningen 23 december 1922. (källa)
  8. "Vi gå över daggstänkta berg" är en svensk visa med text av Olof Thunman till en melodi av omtvistat ursprung, men som är tillskriven Edwin Ericsson. Texten publicerades 1906 i Strix julnummer och text och musik av Abraham Lundquists förlag 1908 och i samlingen "Den svenska frihetsvisan och andra sånger vid hembygdsmöten" utgiven av Norrländska studenters folkbildningsförening i Uppsala (1908), senare även av Vita bandet i Vita bandets sångbok(1915) och i Nu ska vi sjunga (1943), under "Vandringsvisor". Den ingick bland de stamsånger som var obligatoriska i skolundervisningen 1943–1969. (källa)
  9. Redaktionen var på Kungsportsavenyen 16 i Göteborg hela tiden. Ansvarig utgivare var August Emil Eggertz från 9 november 1899 till tidningens upphörande. Han var också redaktör för tidningen hela tiden. Tidningen var endagars och kom ut på torsdagar. Den periodiska bilagan kom oregelbundet med varierande och allmänt innehåll. Tidningen utkom med ett odaterat julnummer (nr. 22) 1901 efter att ordinarie utgivning upphört. Ett provnummer för tidningen gavs ut 30 november 1899. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.