Järnvägshotell Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder järnvägshotell, varianter, uttal och böjningar av järnvägshotell

Järnvägshotell synonym, annat ord för järnvägshotell, vad betyder järnvägshotell, förklaring, uttal och böjningar av järnvägshotell.

Vad betyder och hur uttalas järnvägshotell

Järnvägshotell uttalas järn|vägs|hot|ell och är ett substantiv.

Ordformer av järnvägshotell

Singular

järnvägshotell
obestämd grundform
järnvägshotells
obestämd genitiv
järnvägshotellet
bestämd grundform
järnvägshotellets
bestämd genitiv

Plural

järnvägshotell
obestämd grundform
järnvägshotells
obestämd genitiv
järnvägshotellen
bestämd grundform
järnvägshotellens
bestämd genitiv

Järnvägshotell är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet järnvägshotell

  1. År 1884 förvärvade hon järnvägshotellet i Bollnäs av gästgivare Pehr Larsson, därefter järnvägshotellet i Lingbo och senare på en förfrågan av trafikchefen för Gävle-Dala järnväg Hjalmar Nettelbladt, tog hon över ansvaret för turisthotellet i Rättvik. Hon var också under en tid chef för stadshotellet i Gävle. Hon gifte sig 1888 med vinhandlaren Per Samuel Skogh (1849–1904). (källa)
  2. Det första hotell i kvarteret (6:e kvarteret nr 26-29) var "Järnvägshotellet" som från våren 1861 drevs av traktörskan Wilhelmina Schmidt i de lokaler hon hyrt i nr 29 (Drottningtorget 4) av fastighetsägaren, bokhandlare C.F. Arwidsson. Lokalerna hade från 1858 till oktober 1860 utgjort konditor Levins butik. Schmidts Järnvägshotell existerade i 3 år fram till sommaren 1864 varefter genom auktion såldes vad som förefaller ha varit hotellets inventarier. (källa)
  3. Lunds Bryggeri byggde på 1880-talet Järnvägshotellet i Alstad, som de arrenderade ut till krögare. Krögarna fick själva köpa läsk och öl från Lunds Bryggeri. Järnvägshotellet höll i lunch och middag, fester, bröllopsfester samt minnesstunder vid begravningar. Förutom det var hotellet avsett för övernattande gäster. I takt med att järnvägstrafiken avvecklades, började även järnvägshotellet att avvecklas och hotellet stängde 1955. Därefter blev byggnaden en polisstation. (källa)
  4. Efter järnvägens tillkomst och samhällets uppblomstring byggdes ett järnvägshotell. Här fanns också skjutsstation och på en skylt inne i lokalen stod det bland annat. "Här skjutsas till Vellinge – 8 km, Trälleborg – 12 km". Handelsresandena tog in här och fick härifrån hästskjuts till sina kunder, handlarna i byarna runtomkring. (källa)
  5. Olof Thunman var en entusiastisk fotvandrare och välkänd i trakterna runt Uppsala där han gick i sina stålskodda pjäxor, kostym och överrock. Som inspiratör hade han filosofen Jean-Jacques Rousseau för vilken vandrandet var ett livsbehov och inte en fråga om förflyttning. Vandringssången "Vi gå över daggstänkta berg" skrev han år 1900 då han var 21 år. Olika versioner om visans uppkomst finns men enligt Ellenius tillkom den efter en glad kväll på järnvägshotellet i Flen. Thunman hade tjänstgöring som informator åt sönerna till bankdirektören Henning Ericsson i Flen och med den äldste sonen Edwin och stationsskrivaren Hjalmar Hökberg hade han tillbringat en sommarkväll år 1900 på hotellets restaurang som avslutades med en vandring på en väg mot Stenhammars slott. Edwin Ericsson spelade dragspel och Thunman improviserade de första raderna på "Vi gå över daggfriska berg" (som senare ändrades till "daggstänkta"). (källa)
  6. Hösten 1883 började gästgivaregårdens krögare Johan Nilsson att bygga ett hotell i två våningar på stationsområdet. Den 11 januari 1885 var det invigningsbal med häradshövding L. von Sydow som invigningstalare. Det fanns en telefonledning i Hörby och denna gick från befallningsman Georg Krooks bostad Georgshill till järnvägsstationen samt mellan gästgivaregården, järnvägshotellet och järnvägsstationen. I januari 1886 kopplades man på det skånska telefonnätet och trots att väntetiden till en början kunde vara flera timmar lång växte antalet abonnenter. (källa)
  7. Företaget grundades av Fredrikson i samarbete med Johan August Finlöf, dåvarande ägare till järnvägshotellet. Den senare stod för det startkapital som den fattige torparsonen Carl Fredrikson (från Dunkers socken) var i behov av. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.