Järnvägsräls Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder järnvägsräls, varianter, uttal och böjningar av järnvägsräls

Järnvägsräls synonym, annat ord för järnvägsräls, vad betyder järnvägsräls, förklaring, uttal och böjningar av järnvägsräls.

Vad betyder och hur uttalas järnvägsräls

Järnvägsräls uttalas järn|vägs|räls och är ett substantiv.

Ordformer av järnvägsräls

Singular

järnvägsräls
obestämd grundform
järnvägsräls
obestämd genitiv
järnvägsrälsen
bestämd grundform
järnvägsrälsens
bestämd genitiv

Plural

järnvägsrälsar
obestämd grundform
järnvägsrälsars
obestämd genitiv
järnvägsrälsarna
bestämd grundform
järnvägsrälsarnas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer plural

järnvägsrälser
obestämd grundform
järnvägsrälsers
obestämd genitiv
järnvägsrälserna
bestämd grundform
järnvägsrälsernas
bestämd genitiv
järnvägsräls
obestämd grundform
järnvägsräls
obestämd genitiv
järnvägsrälsen
bestämd grundform
järnvägsrälsens
bestämd genitiv

Järnvägsräls är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Järnvägsräls på Engelska

  • railway tracks

Hur används ordet järnvägsräls

  1. Till hans större skivframgångar hör Kärlek och sång 1981, där bland annat "Ville" var med. Albumet Järnvägsräls från 1982 innehåller Hammarlunds kanske mest kända sång, Jag vill leva i Europa. Sången fick senare en renässans i Arja Saijonmaas tolkning. Saijonmaa gjorde ett försök att avpolitisera texten, som kritiserade Nato-upprustningen i Europa. I Saijonmaas version finns de verser som nämner städer och platser i Östeuropa inte med, vilket gör att begreppet "Europa" får en annan betydelse. Därtill ändrades ordet "Nato-raketer" till "silverraketer" i Saijonmaas text, detta helt emot Hammarlunds vilja och tillåtelse. På Saijonmaas album Högt över havet (1987) finns dock benämningen "Nato-raketer" med. Jan Hammarlund har turnerat mycket i Danmark samt i Latinamerika, England och USA. (källa)
  2. Befästning av järnvägsräls, eller bara befästning, är en förankring av järnvägsräls mot slipers. (källa)
  3. Hamnområdet som började byggas med start när järnvägsrälsen för Södrahamnsspåret lades år 1901 skulle ersätta Norra hamn, som låg uppströms Luleälven på andra sidan centrumhalvön. Under följande år byggdes Hamnpiren, Hamnspåret och Långkajen samt lyftkran. När hamnskjulen flyttades från Norra hamn 1907 slutfördes det grundläggande hamnbygget och godstrafiken hade gradvis under åren flyttats över till den nya hamnen. (källa)
  4. Slutet är en klassisk helikoptervy av Olof när han vandrar på järnvägsrälsen. (källa)
  5. Olika beledsagande morfologiska processer kan inträda, till exempel förkortning av utgångsordet (älskarinna) eller tillägg av ett bindeelement, s.k. interfix, mellan sammansatta led (järnvägsräls). (källa)
  6. En solkurva är en utknäckning (krökning) av järnvägsräls på grund av utvidgning vid värme. En sidoavvikelse större än 25 millimeter definieras som en solkurva. (källa)
  7. Syll kan även användas som en balk som bär upp järnvägsräls men kallas då vanligen sliper. (källa)
  8. Balkar beskrivs även av hur de är infästa i det omgivande bärverket. Man kan dela in balkar hur de är inspända. En enkelt upplagd balk är fastsatt med en sprint i ena änden och ligger på en rulle i den andra änden. En konsollbalk är fri i sin ena ände och är helt låst i den andra. En balk som ligger på ett stort antal upplag kallas kontinuerlig balk (ett exempel på detta är en järnvägsräls). (källa)
  9. Då armerad betong började användas, 1870-talet i Sverige, armerades betong med järnvägsräls och järnbalkar, produkter som inte första hand var avsedda för att armera betong, sk styv armering. Sedan började speciella armeringsjärn, först i form av smidda fyrkantsstänger och därefter i from av valsade rundstänger, tillverkas. På 1890-talet börjar man tillverka profilerade och vridna armeringsstänger, för att få bättre samverkan med betongen. På 1940-talet valsas de första kamstängerna i Smedjebacken. (källa)
  10. Sjölinjer hade konsession (staligt tillstånd) för Gotlandstrafiken dit exempelvis plåt, armeringsjärn, rör, möbler samt ofta en eller ett par personbilar som däckslast fraktades. Från Gotland fraktades smidesskrot från lantbruk och försvaret, kalkmjöl från Storugns i säckar, järnvägsräls och plåtklippsrester från LM Eriksson. Sjölinjer trafikerade även Klintehamn och Burgsvik samt med laster av järnskrot till Oxelösunds järnverk. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.