Källsjö Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder källsjö, varianter, uttal och böjningar av källsjö

Källsjö synonym, annat ord för källsjö, vad betyder källsjö, förklaring, uttal och böjningar av källsjö.

Vad betyder och hur uttalas källsjö

Källsjö uttalas käll|sjö och är ett substantiv.

Ordformer av källsjö

Singular

källsjö
obestämd grundform
källsjös
obestämd genitiv
källsjön
bestämd grundform
källsjöns
bestämd genitiv

Plural

källsjöar
obestämd grundform
källsjöars
obestämd genitiv
källsjöarna
bestämd grundform
källsjöarnas
bestämd genitiv

Källsjö är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet källsjö

  1. Källsjö kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Källsjö församling i Göteborgs stift. Den ligger i kyrkbyn Källsjö i Falkenbergs kommun. (källa)
  2. Kommunens område motsvarar socknarna: Abild, Alfshög, Asige, Askome, Eftra, Fagered, Gunnarp, Gällared, Krogsered, Källsjö, Köinge, Ljungby, Morup, Okome, Skrea, Slöinge, Stafsinge, Svartrå, Ullared, Vessige, Vinberg, Årstad och Älvsered. I dessa socknar bildades vid kommunreformen 1862 landskommuner med motsvarande namn. Inom området fanns även Falkenbergs stad som 1863 bildade en stadskommun. (källa)
  3. Voxnans källsjö är Siksjön i Härjedalens kommun i Jämtlands län. Och två kilometer av övre Voxnan finns dessutom inom Dalarna i Håvenkilen, längst upp i Ore socken, Rättviks kommun i Dalarnas län. (källa)
  4. Som Lögdeälvens källsjö räknas Gransjön i sydöstra delen av Vilhelmina kommun, belägen 496 m ö.h. Älven är ungefär 200 kilometer lång och mynnar i Bottenhavet strax norr om Rundvik i Nordmalings kommun. Avrinningsområdets storlek är 1 608 km² och sjöprocenten är 4,2. Medelvattenföringen vid mynningen är 18 m³/s, men högsta vattenföringen är mer än tio gånger större, ungefär 200 m³/s. (källa)
  5. Stensvattnet i Bjurholms kommun är Leduåns stora källsjö. Sjön är 5 km lång och största djup är 23 m. I sjön finns ett bestånd av sik, som förr brukade fiskas med isnot. (källa)
  6. Bosarpasjön eller Bosarpssjön är en källsjö en knapp mil sydost om Sösdala i Hässleholms kommun i Skåne och ingår i Helge ås huvudavrinningsområde. Sjön har en area på 0,741 kvadratkilometer och ligger 116,2 meter över havet. Vid provfiske har bland annat abborre, braxen, gers och gädda fångats i sjön. (källa)
  7. Selångersån är en å i Medelpad. Den avvattnar en rad mindre sjöar i Sättna, Indals och Selångers församlingar. Selångersån mynnar i Sundsvallsbukten (Bottenhavet) efter att ha passerat genom centrala Sundsvall. Ån är mer känd som Sättnaån väster om sammanflödet med Kvarsättsbäcken (vid en punkt med koordinater , 8 kilometer väster om Selångersåns utlopp i havet). Som källsjö räknas Sulsjön (274 m ö.h.). Havsöring och harr finns i ån. Åns avrinningsområde omfattar 460 km². (källa)
  8. Gröntjärn är intressant genom sina stora vattenståndsvariationer. På grund av markens vattengenomsläpplighet följer vattennivån i sjön grundvattnets variationer i de omkringliggande marklagren. Sjöar av denna typ brukar kallas för "grundvattensjö" eller källsjö. Variationen i vattennivå i sjön brukar anges till drygt 13 meter och är mest framträdande vår och höst. År 2000 var vattenståndet extremt högt, spår av detta kan ses på omgivande träd, vilka visar spår av isskador och även att laven på trädbarken har förändrats upp till en viss nivå på stammarna. Högnivån finns markerad med en skylt vid ingången till sjön. (källa)
  9. Gömmaren är källsjö för Fullerstaån och är en av de yttersta utposterna i Tyresåns sjösystem som mynnar ut i Kalvfjärden i Östersjön vid Tyresö slott. Det är en sträcka på ungefär 23 km fågelvägen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.