Känslig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder känslig, varianter, uttal och böjningar av känslig

Känslig synonym, annat ord för känslig, vad betyder känslig, förklaring, uttal och böjningar av känslig.

Synonymer till känslig

Vad betyder och hur uttalas känslig

Känslig uttalas känsl|ig och är ett adjektiv -t -a.

Känslig betyder:

Ordformer av känslig

Böjning (i positiv) känslig en ~ + subst. känsligt ett ~ + subst. känsliga den/det/de ~ + subst. känslige den ~ + mask. subst. Komparation känsligare en/ett/den/det/de ~ + subst. känsligast är ~ känsligaste den/det/de ~ + subst.

Känslig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Känslig på Engelska

 • sensitive - sensitive to cold
 • sensitive - a sensitive issue

Hur används ordet känslig

 1. Ett vridspoleinstrument eller en galvanometer (efter Luigi Galvani) är en känslig elektromekanisk anordning för att mäta små elektriska strömmar. På 1900-talet var amperemetrar och voltmetrar oftast baserade på vridspoleinstrument, men nu används för de flesta tillämpningar elektroniska multimetrar. (källa)
 2. En takskjutport består av 4-5 sammanlänkade portdelar som glider upp i taket på en skena, i likhet med ett rulljalusi. Öppnas med handtag eller med motordrift (med fjärrstyrning). Porten går rakt upp och in i garaget. Känslig för påkörning och kräver noggrann montering för att den ska kunna glida lätt på skenorna. (källa)
 3. En del grenuttag är utrustade med överspänningsskydd för att skydda känslig utrustning som kopplas till grenuttaget. (källa)
 4. Grundbotten bör vara plan så att det ej kan bildas fickor eller fördjupningar för vatten i till exempel berg eller lera, grundbotten bör vara väl dränerad. Beroende av förhållande på platsen kan det behövas sprängningarbeten av berg eller större stenar, även schaktas för dränering och installationer. Det är viktigt är att avleda grundvatten från grundbotten med en tillfredsställande dränering och marken bör ha en viss lutning från grunden för att avleda regn och smältvatten. Takavvattning som leder vattnet ned i dräneringen eller ett gott stycke från huset bidrar till minskade fuktproblem i grundläggningen. För att fuktskyddet skall fungera måste dräneringen vara tillfredsställande och underhållas enligt rekommendation, brunnar skall rensas varje år och dräneringen kan behövas läggas om vart 20 år. All grundläggning kan vara känslig för brister i dräneringen och eventuellt ytvatten, än värre vid översvämningar som når grunden, vatten sugs lätt upp och kan ställa till skador. Vid en ny grundläggning kan en fuktsäkerhetsprojektering vara viktig för att klarlägga vilken grundläggning och utförande, som är den mest lämpade för respektive byggprojekt. (källa)
 5. En tidig hacktyp var så kallade slaghackar som med hjälp av slagor monterade på en vals mer slog sönder än hackade grönmassan. Numera används exakthackar som ger en mycket jämnare hackelselängd. Exakthackar har ett system av valsar som pressar fram en tunn ström av grönmassa mot en hastigt roterande knivförsedd trumma. En nackdel med exakthackar är att knivtrumman är känslig för massiva främmande föremål i grönmassan. (källa)
 6. Tvätt av ylleplagg är känslig. Temperaturen får uppgå till högst 30 °C, annars krymper plagget och filtar ihop sig. Måste handtvättas, maskintvätt är skadlig. Ylle ska inte torktumlas. För tvättmedel skall det uttryckligen anges att det lämpar sig för ylletvätt vid låg temperatur. (källa)
 7. Hampasorter som primärt används för sina fibrers skull karaktäriseras av långa stjälkar och klent grenverk. En av dessa högväxande varianter kallas Futura. Efterfrågan på dessa fibrer har de senaste decennierna ökat, bland annat då man tagit fram nya beredningsmetoder, som även gör fibrerna lämpliga för textilindustri. Ur växtens frön kan man utvinna hampolja, vilken kan användas vid framställning av matolja, smörjmedel, tvål, schampo, och som bränsle. Hampa är även intressant som biobränsle i form av briketter och som möjlig snabbväxande råvara i etanolframställning från cellulosa. Hampafibrer hålls fortfarande för att vara starka och tåliga. En av nackdelarna med tågvirke av hampa att hampan är känslig föröta och måste behandlas med tjära. Den kallas då drevgarn. Hampans känslighet gjorde att hampan fick konkurrens av bland annat manilla, som är en helt annan växt även om den ibland kallats för manilahampa (eller manillahampa). Frukten är en liten nöt som kallas hampafrö. Fågelfrö i olika blandningar som köps i dagligvaruhandeln innehåller ofta frön från industrihampa med mindre än 0,2 procent tetrahydrocannabinol (THC). (källa)
 8. Hampfröoljan kan med fördel användas vid hudvård och hårvård. Den passar särskilt bra för känslig hy eftersom den tränger in och näringssätter utan att täppa till porerna. (källa)
 9. Handflatans hud är tunn och känslig, och har svag pigmentering. Vissa systemiska sjukdomar och tillstånd kan göra så att handflatornas färg förändras, t.ex. i form av palmarerytem, cyanos och vita fingrar. (källa)
 10. Romanen refuserades av Bonniers då en utgivning med hänvisning till positionen föräldrarna - Alva och Gunnar Myrdal - satt på var en känslig fråga. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.