Köttfärs Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder köttfärs, varianter, uttal och böjningar av köttfärs

Köttfärs synonym, annat ord för köttfärs, vad betyder köttfärs, förklaring, uttal och böjningar av köttfärs.

Synonym till köttfärs

Hur används ordet köttfärs

  1. Högrev är en styckningsdetalj av nötkött som kommer från slaktkroppens framdel. Högrev används framför allt till gryträtter, eftersom högrev i likhet med annat framdelskött kräver lång koktid. Rätt tillagat är det ett mycket smakrikt kött som får bra konsistens. Högrev är också vanligt som köttfärs. (wikipedia.org)
  2. Palt äts oftast med smör och lingonsylt men det är också vanligt att köttfärs och stekt fläsk används som tillbehör. På vissa håll även med sirap. Till palt liksom till många andra mjölrätter är mjölk en vanlig dryck. Ett sätt att äta palt är att skära av toppen på palten och ta ut innehållet (fläsket). Sedan fyller man tomrummet med smör som får smälta. Detta kallas smörbrunn. Överbliven palt kan antingen värmas i vatten igen eller skäras i tärningar och stekas. Palt har även, då det är rätt tung mat, givit namn åt den dåsighet (som kan inträffa efter väl tilltagen måltid), vilken lokalt (i övre Norrland) kallas paltkoma (i Pite älvdal och i delar av Västerbotten benämns detta paltschwimen). Det finns även en paltsort som heter blodpalt där samma recept används fast man tillsätter blod vilket ger palten en mörkare färg med lite annorlunda smak. (wikipedia.org)
  3. Königsberger Klopse är inte en variant av knödel, de är gjorda av köttfärs och är besläktade med frikadeller. (wikipedia.org)
  4. Under 1700-talet blev korv alltmer så kallad fattigmansmat, främst på grund av att många korvtillverkare inte var så nogräknade med vad man stoppade i sina korvar. I allmogerecept från 1800-talet påtalas att späcket i korven skulle vara härsket för att åstadkomma den rätta smaken. I äldre tid var också den färska korven den mer exklusiva, medan kallrökt och torkad korv främst sågs som nödproviant. Korvens dåliga rykte höll i sig långt in på 1900-talet. Gustav V:s kokbok innehållande över 400 recept innehåller inte ett enda recept med korv. I Fru Saxons kokbok från 1928 sägs att den som äter köttfärs eller korv är inte nogräknad, var sig i fråga om snygghet eller sin hälsa. Ännu i en sociologisk undersökning från 1976 konstaterades att korv var betydligt vanligare mat i arbetarhem än hos akademiker. (wikipedia.org)
  5. En slaktare eller en styckare styckar djurkroppen i mindre bitar, så kallade styckningsdetaljer. Oftast sker uppdelningen efter de stora musklerna, efter djurets anatomi. Köttet kan därefter beredas på olika sätt för att klara lagring under en längre tid. Historiskt sett var saltning, gravning, rökning, rimning och torkning de vanligaste. Idag fryser man ofta kött. Köttet kan tillredas i större eller mindre bitar och genom att malas till köttfärs. (wikipedia.org)
  6. Köttbullar är en maträtt som görs av köttfärs. Köttbullar förekommer i många olika matkulturer med olika variationer av innehåll och smak. Några exempel på köttbullar i olika länder är spanska albóndigas och ćevapčići på Balkanhalvön. Svenska köttbullar varierar i innehåll, storlek, kryddning och köttval. I södra Sverige innehåller de ofta fläskkött medan det längre norrut används mer nötkött. Ströbröd som får svälla i mjölk är en viktig del i tillagningen av de svenska köttbullarna. Tore Wretman, känd förespråkare av den svenska husmanskosten, lagade exempelvis sina köttbullar på en smet baserad på fläskkött, kalvkött, oxkött, grädde, ströbröd, ägg och lök. (wikipedia.org)
  7. Köttfärs (finlandssvenska: malet kött) är nedmalda delar av kött. Färs är en betydligt känsligare råvara än helt kött, vad gäller bl.a. hållbarhet, tillagning och förvaring. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.