Kamrattryck Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kamrattryck, varianter, uttal och böjningar av kamrattryck

Kamrattryck synonym, annat ord för kamrattryck, vad betyder kamrattryck, förklaring, uttal och böjningar av kamrattryck.

Vad betyder och hur uttalas kamrattryck

Kamrattryck uttalas kamr|at|tryck och är ett substantiv.

Ordformer av kamrattryck

Singular

kamrattryck
obestämd grundform
kamrattrycks
obestämd genitiv
kamrattrycket
bestämd grundform
kamrattryckets
bestämd genitiv

Plural

kamrattryck
obestämd grundform
kamrattrycks
obestämd genitiv
kamrattrycken
bestämd grundform
kamrattryckens
bestämd genitiv

Kamrattryck är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kamrattryck

  1. I slutet av 1800-talet studerade 15 kvinnor vid Uppsala universitet. Trots ett gott bemötande från en del manliga studenter och professorer var det långt ifrån alla som var stöttande. Detta var en av de bidragande faktorerna till att de kvinnliga studenterna tydde sig till varandra. Att som kvinna ge sig in på den mansdominerade läkarlinjen sågs från första början som ett enormt tecken på okvinnlighet och därför något som inte ansågs acceptabelt. Studentlivet bestod till stor del av ensamhet för kvinnorna, då de var uteslutna från de manliga aktiviteterna på nationerna samtidigt som att de ofta valt olika kurser och på så sätt separerades från varandra. Sällan blev de inbjudna på bal. År 1892 bildades i Uppsala den första kvinnliga studentföreningen med Lydia Wahlström som ordförande. Föreningen härstammade från en diskussionsgrupp som skapades av 8 kvinnor år 1890. Vikten av kamratskap och socialt umgänge blev ännu större för dessa kvinnor då de ofta hade flyttat långt från sina familjer och den tidigare sociala tryggheten. Inom föreningen organiserades det diskussioner, fester, utflykter och andra tillställningar för att stärka gemenskapen. Inom gruppen och föreningen skapades det en form av välmenande kamrattryck om att inte skämma ut gruppen. Samtidigt poängterades även vikten av solidaritet inom föreningen, liksom i studentlivet som helhet och ute i det offentliga. I Lund var de kvinnliga studenterna betydligt färre men mer välkomnande. Hedda Andersson var en av de enda kvinnliga studenterna, men välkomnades in i Malmöavledningen av den skånska nationen och blev därmed inbjuden på deras festligheter och tillställningar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.