Kemikalier Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kemikalier, varianter, uttal och böjningar av kemikalier

Kemikalier synonym, annat ord för kemikalier, vad betyder kemikalier, förklaring, uttal och böjningar av kemikalier.

Vad betyder och hur uttalas kemikalier

Kemikalier uttalas kem|ik|ali|er [-a´-] och är ett substantiv plural.

Kemikalier betyder:

Ordformer av kemikalier

Plural

kemikalier
obestämd grundform
kemikaliers
obestämd genitiv
kemikalierna
bestämd grundform
kemikaliernas
bestämd genitiv

Kemikalier är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Kemikalier på Engelska

  • chemicals

Hur används ordet kemikalier

  1. Giftskåp, specialtillverkat skåp för förvaring av kemikalier, gifter eller andra farliga ämnen av det slag som enligt regler och förordningar skall handhas på särskilt varsamt sätt. Skåpet är ofta utrustat med särskild ventilation. (källa)
  2. Råmaterialet till en vanlig form av glasmassa består av sand (59 %), soda (18 %), dolomit (15 %), kalksten (4 %), nefelin (3 %) och sulfat (1 %). Förhållandet mellan de olika beståndsdelarna varierar beroende på vad glaset ska användas till, om det ska vara lättflytande eller "kallt", det vill säga trögflytande och lättare att jobba med, och dess övriga egenskaper. När man framställer färgat glas, kan man också tillsätta olika metalloxider, eller andra kemikalier som fosfat, selen eller guld. (källa)
  3. Människokroppen behöver stora mängder glycin för att levern skall kunna utföra en effektiv avgiftning efter exponering för till exempel kemikalier. Glycin är inte en så kallad essentiell aminosyra utan kan bildas i kroppen, men det föreligger många anledningar att anta att då kroppen är i behov av att reparera sig själv så kan inte tillräckliga mängder tillgodogöras. (källa)
  4. Golv är den horisontella yta som avgränsar ett rum nedåt. Vård, underhåll och rengöring av golv är underlag för en omfattande industri, där slitage, estetik och kemikalier behöver samordnas för bästa effektivitet. Traditionellt har golv hållits rena med hjälp av knäskurning, men numera finns även andra metoder. Golv förekommer ofta (men inte alltid) tillsammans med Tak och/eller Vägg. (källa)
  5. Kalciumbaserade, kattsandsliknande granulat i olika kornstorlekar används till exempel av räddningstjänst som spillredskap för att absorbera utspillda kemikalier vid olyckstillbud - såsom tankbilsolyckor med mera. (källa)
  6. En pappersmaskin (torkare) är en typ av maskin som används på pappersbruk för att framställa papper av en suspension bestående av cellulosafibrer (pappersmassa) dispergerade i en vattenlösning. Denna suspension kallas mäld och kan även innehålla diverse kemikalier, färgämnen och fyllmedel. (källa)
  7. Halveringstid är den tid efter vilken en given mängd av ett ämne har minskat till hälften av sitt ursprungliga värde. Termen används ofta inom kärnfysiken för att beskriva hur snabbt ett radioaktivt grundämne sönderfaller eller inom kemin för att ange med vilken hastighet en kemisk förening sönderfaller. För en enskild instabil partikel kan halveringstiden tolkas som den tid efter vilken sannolikheten är 50 procent för att partikeln skall ha sönderfallit. Termen används också mer allmänt för att karakterisera någon typ av exponentiell eller icke-exponentiell avklingning. Exempelvis de medicinska vetenskaperna hänvisar till den biologiska halveringstiden för läkemedel och andra kemikalier i kroppen. (källa)
  8. Några exempel på halvfabrikat är tackjärn, mjöl och brädor. Många kemikalier, som svavelsyra och bränd kalk, är halvfabrikat. (källa)
  9. För att minimera smittspridning är det viktigt att både vuxna och barn alltid tvättar händerna efter toalettbesök, efter utomhusvistelse, innan hantering av livsmedel och före måltid. Det främsta medicinska syftet med handtvättning är att rengöra händerna från smittämnen (inklusive bakterier och virus) och kemikalier som kan orsaka personlig skada eller sjukdom. Människor kan till exempel smittas med luftvägssjukdomar som influensa eller förkylning, om de inte tvättar händerna innan de rör ögonen, näsan eller munnen. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hävdar: "Det är väldokumenterat att en av de viktigaste åtgärderna för att förhindra spridning av smittämnen är effektiv handtvättning". Handtvättning skyddar bäst mot sjukdomar som överförs genom fekal-orala vägar (som många former av magsjuka) och direkt fysisk kontakt (till exempel svinkoppor), men minskar också risken för spridning via droppsmitta. Alkoholgeler kan användas som komplement till handtvätt som ett sätt att döda vissa typer av smittämnen. (källa)
  10. Den som har ett fysiskt ansträngande arbete, och då arbetsgivaren inte kan erbjuda lättare arbetsuppgifter, kan hos Försäkringskassan ansöka om graviditetspenning tidigast från 60:e dagen före och till och med 11:e dagen före beräknad förlossning. Man kan ansöka om hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels graviditetspenning beroende på hur mycket man klarar av att arbeta. En gravid kvinna kan också ha rätt till havandeskapspenning om det föreligger risker i arbetsmiljön, till exempel om man arbetar med vissa kemikalier, i så fall kan man erhålla graviditetspenning från den dag förbudet att arbeta gäller. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.