Klockstycke Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder klockstycke, varianter, uttal och böjningar av klockstycke

Klockstycke synonym, annat ord för klockstycke, vad betyder klockstycke, förklaring, uttal och böjningar av klockstycke.

Vad betyder och hur uttalas klockstycke

Klockstycke uttalas klock|stycke och är ett substantiv.

Klockstycke betyder:

Ordformer av klockstycke

Singular

klockstycke
obestämd grundform
klockstyckes
obestämd genitiv
klockstycket
bestämd grundform
klockstyckets
bestämd genitiv

Plural

klockstycken
obestämd grundform
klockstyckens
obestämd genitiv
klockstyckena
bestämd grundform
klockstyckenas
bestämd genitiv

Klockstycke är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet klockstycke

  1. Eufonium (även skrivet Euphonium) är ett bleckblåsinstrument. Det är tenormedlemmen i tubafamiljen. Liksom bastuban har eufoniet en borrning som ökar konstant i storlek från ventildelen till klockstycket, så kallad konisk borrning, till skillnad från cylindriskt borrade instrument som bibehåller en konstant diameter på röret under en större del av instrumentets totala längd. Därför har eufoniet en rundare klang än trombonen trots att de spelar i samma tonregister. Förhållandet i fråga är analogt med det mellan kornett och trumpet. (källa)
  2. Under 1800-talet hände det en del med basunens fysik. Den fick vidgad mensur, större och mer utsvängt klockstycke och med skålformat munstycke. 1839 såg basunen sin första kvartsventil, detta i Tyskland. Kvartsventilen innebär att man med hjälp av en ventil, som vanligtvis sköts med tummen, styr luften in genom ett extra rör, som sitter fäst på trombonen. Det gör att trombonens stämning sänks en ren kvart, vilket ger tillgång till fler toner och enklare draglägen. Detta visade sig vara en lyckad idé, som spred sig snabbt. Basuner försedda med denna tillsats kallades tenorbasbasuner. Mindre lyckad var Adolphe Sax' idé om en teknisk fulländning av basunen. Han konstruerade en basun, med sex ventiler och lika många klockstycken, vilket inte blev särskilt praktiskt. (källa)
  3. Klockstycket. I sällsynta fall kan det finnas en extraklaff här för att åstadkomma den extra baston, som förekommer bland annat i några av W. A. Mozarts kompositioner. (källa)
  4. Eftersom dessa två horn har något olika tonomfång och fördelar använder professionella musiker ett så kallat dubbelhorn som består av både ett F- och ett B-horn som delar på samma munstycke och klockstycke. Omkopplingen mellan F- och B♭-systemen sker med hjälp av en extra ventil. Dubbelhornets normala tonomfång är H1-b♭2, följaktligen nära fyra oktaver. Hornister i symfoniorkestrar brukar vara specialiserade på antingen det låga eller det höga registret. (källa)
  5. Varianter av tuban är helikonen och sousafonen. De är båda två tubor tillverkade för marscherande musiker och bärs på axeln. Helikonens ursprung är ur den europeiska militärmusiktraditionen, medan sousafonen konstruerades enligt specifikationer från den legendariska amerikanske marschkungen John Philip Sousa. Skillnaden mellan dessa två är att originalet helikonen projicerar ljudet åt sidan, medan Sousas modifikation ursprungligen projicerade det rakt uppåt, därav namnet raincatcher. Han ville att bastonerna skulle ligga som ett diffust moln över orkestern. Det framåtriktade klockstycket kom något senare. (källa)
  6. Skalmejan var mycket populär under medeltiden och renässansen, och den används idag främst inom folkmusiken. Den närmaste släktingen bland våra moderna instrument är oboen, medan en äldre släkting var pommern. Till skillnad från denna har skalmejan ett längre klockstycke som förstärker klangen. (källa)
  7. Sousafon är ett basbleckblåsinstrument, liknande helikon men, med framåtvänt klockstycke. Instrumentets utformning beror på att det är gjort för att kunna spelas i en marscherande orkester. Instrumentet har fått sitt namn efter den berömde kompositören och dirigenten John Philip Sousa. Sousafonen är stämd som bastuban, den kan vara stämd i E♭, B♭, F eller C. Sousafoner har, som andra bleckblåsinstrument, i normalfall tre ventiler, instrument med fyra ventiler är dock relativt vanligt förekommande (utom för Ess-sousafoner). (källa)
  8. Tenorsaxofonen är en typ av saxofon. Den har den traditionella saxofonformen med uppåtböjt klockstycke (till skillnad från den raka sopransaxofonen som liknar en klarinett gjord av mässing) och befinner sig registermässigt mellan den högre klingande altsaxofonen och den lägre barytonsaxofonen. Skillnaden mellan tenor och alt är en kvart och mellan tenor och baryton en kvint. Alla saxofoner, även tenorsaxofonen, har likadana fingersättning. Om man lärt sig spela på en altsaxofon klarar man även av en tenorsaxofon efter en kort tids övning. Eftersom tenorsaxofonen är större än altsaxen behöver den ett större munstycke och grövre rörblad än denna. (källa)
  9. Basklarinett är ett träblåsinstrument i basläge. Instrumentet är tillverkat i trä men har ett uppåtriktat klockstycke i metall som gör att det till utseendet påminner något om saxofon. Det är tämligen långt och tungt och stöds därför normalt mot golvet när det spelas. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.