Klyvare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder klyvare, varianter, uttal och böjningar av klyvare

Klyvare synonym, annat ord för klyvare, vad betyder klyvare, förklaring, uttal och böjningar av klyvare.

Vad betyder och hur uttalas klyvare

Klyvare uttalas klyv|are och är ett substantiv -n; pl. klyvare, best. pl. klyvarna.

Klyvare betyder:

Ordformer av klyvare

Singular

klyvare
obestämd grundform
klyvares
obestämd genitiv
klyvaren
bestämd grundform
klyvarens
bestämd genitiv

Plural

klyvare
obestämd grundform
klyvares
obestämd genitiv
klyvarna
bestämd grundform
klyvarnas
bestämd genitiv

Klyvare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet klyvare

  1. Ursprungligen avsåg ordet en större galär, men sedan mitten av 1800-talet har man i Norden med galeas avsett den vanligaste typen av skutor, snedsegelriggad med två master, den förliga stormast och den akterliga mesanmast. Åländska galeaser har trots sitt namn lika lång eller något längre aktre mast, något som annars gäller skonerter. På bägge master brukar föras gaffelsegel, toppsegel och förr eventuellt ett par råsegel i toppen av stormasten, numera bara en salning. I fören har den för det mesta ett rätt långt bogspröt, där det är fästat ett eller två förstag, där man för klyvare. Innerst, från däck går ytterligare ett stag upp till salningen, där focken förs. I aktern finns vanligen en rätt rymlig kajuta, och på 1900-talet en styrhytt för rorsman vid ratten, och skepparens sjökort. Under de närmaste förra århundradena seglade hundratals, kanske tusentals, små fartyg av den typen runt Östersjön och Nordsjön kors och tvärs, och på de större insjöarna, med förnödenheter, den så kallade bondeseglationen. Ännu långt in på senare halvan av 1900-talet fraktade många familje- och partrederier sand, ved och grus från landsortshamnar till de större städerna med galeaser. Skepparna var för övrigt vanligtvis så erfarna att några sjökort egentligen sällan behövdes. (källa)
  2. Klyvare är ett försegel som ingår i ett arrangemang av flera stagsegel på segelfartyg och en del äldre segelbåtar: ofta en stagfock som sitter på fockstaget mellan båtens stäv och salningen (skarven mellan undermast och toppmast, normalt ca 2/3 av mastens totala höjd), en klyvare som sitter på klyvarstaget mellan bogsprötet eller klyvarbommen och salningen, samt en jagare som sitter på toppstaget mellan bogsprötet eller klyvarbommen och masttoppen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.