Kolt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kolt, varianter, uttal och böjningar av kolt

Kolt synonym, annat ord för kolt, vad betyder kolt, förklaring, uttal och böjningar av kolt.

Vad betyder och hur uttalas kolt

Kolt uttalas kolt och är ett substantiv -en -ar.

Kolt betyder:

Ordformer av kolt

Singular

kolt
obestämd grundform
kolts
obestämd genitiv
kolten
bestämd grundform
koltens
bestämd genitiv

Plural

koltar
obestämd grundform
koltars
obestämd genitiv
koltarna
bestämd grundform
koltarnas
bestämd genitiv

Kolt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kolt

  1. Det var en gång en konung, som med skiftande seger och nederlag, men alltid med ära styrde sitt diktarrike. Han hade slott, borgar och katedraler, mörka, gavlade gator och vårgröna hagar han hade en prinsessa, lika trolsk som elak, visa filosofer, fräcka narrar och larmande pöbel, med ett ord allt, som till en väl ordnad poetstat kunde höra, då han plötsligt en festkväll lämnade alltsammans i sticket för att som resande scholar draga ut och leta den vises sten. Förgäves skickades gråskäggiga sändebud till den skumma studiekammare, där han glömde bort åren bland Paracelsus' deglar och retorter. "Sire", sade de, "vänd hem igen. Ert rike väntar er. Äreporten är redan rest. Fontänerna rinna med vin. Narren har fått en ny våd scharlakan i sin kolt, och prinsessan står med solrosen i handen vid tornfönstret och väntar." Men alkemisten hörde dem ej. Brygderna och dekokterna upptogo hans tankar. Där hemma i diktarriket växte gräset över gångarna. Ljusen slocknade. Prinsessan blev så rynkig, att all hennes elakhet på långt avstånd kunde läsas ur ansiktet. Landet föll i lägervall. Och den vises sten? Vem har hittat den. (källa)
  2. En kjortel (av fornnordiskans kyrtill) är ett livplagg som varit i bruk från järnåldern till medeltiden. Den har varierat i längd mellan grenlång och fotsid beroende på tidsperiod, bärarens kön och kultur. På latin heter kjortel tunica vilket i svenskan har levt kvar som nutida benämning på liknande nutida plagg, se tunika. Ordet kjortel har istället utvecklats till kjol och skjorta. I den traditionella samedräkten ingår en typ av kjortel som kallas för kolt. (källa)
  3. Kolt är ett traditionellt plagg som använts i många kulturer. I svensk vardagsklädsel är kolten sedan länge reducerad till barnplagg, vilket har givit upphov till uttrycket koltålder. Kolten kan sägas vara en skjorta med vid nederdel, likt en kort klänning. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.