Kommunalval Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kommunalval, varianter, uttal och böjningar av kommunalval

Kommunalval synonym, annat ord för kommunalval, vad betyder kommunalval, förklaring, uttal och böjningar av kommunalval.

Vad betyder och hur uttalas kommunalval

Kommunalval uttalas kom|mun|al|val och är ett substantiv -et; pl. kommunalval.

Ordformer av kommunalval

Singular

kommunalval
obestämd grundform
kommunalvals
obestämd genitiv
kommunalvalet
bestämd grundform
kommunalvalets
bestämd genitiv

Plural

kommunalval
obestämd grundform
kommunalvals
obestämd genitiv
kommunalvalen
bestämd grundform
kommunalvalens
bestämd genitiv

Kommunalval är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kommunalval

  1. Efter överläggningar mellan de fyra stora partierna i riksdagen, tillsattes grundlagsberedningen. Ordförande blev landshövding Valter Åman. Från början inriktade sig beredningen främst på hur parlamentarismen skulle kunna skrivas in i grundlagen samt frågor om kammar- och valsystem. Efter betydande förluster för socialdemokraterna i kommunalvalen 1966 (som påverkade sammansättningen i riksdagens första kammare) kom man också till en uppgörelse om valsättet. I ett delbetänkande i maj 1967 (SOU 1967:26) förespråkades därför ett valsystem som byggde på en nästan exakt proportionalitet över hela landet för partier som hade fått minst fyra procent av de avgivna rösterna. Samtidigt skulle man lägga riksdags- och kommunalval samtidigt, för att på ett annat sätt garantera det så kallade kommunala sambandet. Frågan om hur regering skulle bildas och vilken roll statschefen skulle ha löstes däremot inte förrän i augusti 1971, vid ett sammanträde i Torekov – den framdiskuterade lösningen har kommit att kallas "Torekovskompromissen" och den blev livligt diskuterad redan så snart den hade presenterats. (källa)
  2. De år då det är val i Sverige, vilket sker vart fjärde år, hålls alltid riksdags-, landstings- och kommunalval den andra söndagen i september (tredje fram till 2010). Svenska kyrkan håller också val till kyrkofullmäktige tredje söndagen i september vart fjärde år, vilket numera sker året före valår. (källa)
  3. Kommunalval kallas ett val genom vilket ledamöterna i det lokala kommunfullmäktiget, landstingsfullmäktiget eller motsvarande organ utses. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.