Komplementfärg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder komplementfärg, varianter, uttal och böjningar av komplementfärg

Komplementfärg synonym, annat ord för komplementfärg, vad betyder komplementfärg, förklaring, uttal och böjningar av komplementfärg.

Vad betyder och hur uttalas komplementfärg

Komplementfärg uttalas kom|ple|ment|färg och är ett substantiv.

Ordformer av komplementfärg

Singular

komplementfärg
obestämd grundform
komplementfärgs
obestämd genitiv
komplementfärgen
bestämd grundform
komplementfärgens
bestämd genitiv

Plural

komplementfärger
obestämd grundform
komplementfärgers
obestämd genitiv
komplementfärgerna
bestämd grundform
komplementfärgernas
bestämd genitiv

Komplementfärg är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet komplementfärg

  1. Ordet komplementfärg används på olika sätt, och syftar då på sinsemellan olika färgpar. Komplementfärger vid additiv färgblandning är ett par av ljusfärger som tillsammans ger upplevelsen av vitt ljus. Komplementfärger vid subtraktiv färgblandning är två pigment som ger grått eller svart när de blandas. (källa)
  2. Klorofyll typ a och b absorberar något olika våglängder av ljus i de blå (400-500 nm) och röda (600-700 nm) delarna av spektrumet. De skiljer sig också något i sin funktion i den kemiska reaktion (fotosyntes) som omvandlar vatten, koldioxid och solljus till socker och syre, 6H2O + 6CO2 + solljus → C6H12O6 + 6O2. Klorofyllet i växternas blad absorberar rött ljus på våren och sommaren, så att vi ser bladen som gröna. På hösten bryts klorofyllet hos lövfällande växter (speciellt märkbart hos lövträd) ner till färglösa tetrapyrroler och då absorberar de kvarvarande antocyaninerna, xantofyllerna och karotenoiderna i bladen mest grönt ljus och reflekterar därför komplementfärgerna (i detta fall rött och gult), därför ser vi löven som gula/orange. I slutet av 1800-talet påvisades att rött och blått ljus är effektiva vid fotosyntesen. (källa)
  3. Klorofyll typ a och b absorberar olika våglängder av solljus. Klorofyll typ c och d absorberar blått ljus (400-500 nm) och rött ljus (600-700 nm). De skiljer sig också något i sin funktion i den kemiska reaktionen som omvandlar vatten, koldioxid och solljus till socker och syre, 6H2O + 6CO2 + solljus → C6H12O6 + 6O2. Detta kan till exempel förklaras genom trädens löv som absorberar rött ljus på våren och sommaren, så att vi ser bladen som gröna. På hösten absorberar löven mest grönt ljus och reflekterar komplementfärgerna (i detta fall rött och gult), därför blir löven gula/orangea. I slutet av 1800-talet visade det sig att rött och blått ljus är effektiva vid fotosyntesen. (källa)
  4. Blomkronan har vid underläppens bas två små uppstående käglor som något liknar hörntänderna hos ett rovdjur. Troligtvis har denna likhet motiverat namnet Galeopsis, som betyder katt- eller vessleansikte. Den har en praktfull färgteckning på sitt kronbräm, de tre färgerna gult, violett och orange. Av dessa är de två sista varandras komplementfärger. De ställs ofta bredvid varandra i sofistikerade insektblommor och hos denna art markerar de den plats där en insekt bör slå ned vid sitt besök i blomman. Dessutom har kronan hos denna växt så djupt rör att om besök av humlor skulle förekomma, är de endast lönande för de arter vilkas sugrör är mer än 1 centimeter långt. (källa)
  5. En negativ efterbild uppstår om man intensivt fokuserar på en bild under 20 sekunder eller mer och sedan flyttar blicken till en vit yta. Då framträder en bild som kan beskrivas som inverterad: Det som är svart i ursprungsbilden blir vitt och tvärtom, och ursprungsbildens kulörtoner ersätts i efterbilden av sina komplementfärger. Efterbilden ser dessutom ut att vara självlysande - enligt David Katz klassificering av färgers uppträdandeformer (modes of appearance) består den av lysfärger. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.