Konstruktionslära Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder konstruktionslära, varianter, uttal och böjningar av konstruktionslära

Konstruktionslära synonym, annat ord för konstruktionslära, vad betyder konstruktionslära, förklaring, uttal och böjningar av konstruktionslära.

Vad betyder och hur uttalas konstruktionslära

Konstruktionslära uttalas kon|strukt|ions|lära och är ett substantiv.

Ordformer av konstruktionslära

Singular

konstruktionslära
obestämd grundform
konstruktionsläras
obestämd genitiv
konstruktionsläran
bestämd grundform
konstruktionslärans
bestämd genitiv

Plural

konstruktionsläror
obestämd grundform
konstruktionslärors
obestämd genitiv
konstruktionslärorna
bestämd grundform
konstruktionslärornas
bestämd genitiv

Konstruktionslära är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet konstruktionslära

  1. I antikens Grekland avsåg titeln den person som ansvarade för både formgivningen och genomförandet av viktiga byggnader – denne person var bevandrad såväl inom estetik som konstruktion, dirigerade arbetet på byggarbetsplatsen och skötte leveranser av byggmaterial med mera. Så har det mer eller mindre förhållit sig fram till modern tid då konstruktionsläran utvecklade sig till en egen disciplin och arkitekten alltmer arbetade med den övergripande planeringen. (källa)
  2. Ove Pettersson blev civilingenjör 1946 vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm och disputerade där 1952 för teknologie doktorsgrad på studien Combined bending and torsion of I beams of monosymmetrical cross section: A non-linear theory taking into account the risk of lateral buckling. Samma år blev han docent i byggnadsstatik och laborator 1956. Han var professor i konstruktionslära vid KTH 1959–1964, professor i byggnadsstatik vid Lunds tekniska högskola (LTH) 1964–1981 och professor i byggnadstekniskt brandskydd vid LTH 1981–1988. Han var även rektor för Lunds naturvetenskapliga och tekniska högskola (LNTH) 1984–1987. Han var major i Väg- och vattenbyggnadskåren från 1971. (källa)
  3. Arne Johnson växte upp i Falköping och flyttade sedan till Stockholm där han avlade civilingenjörsexamen inom avdelningen för väg- och vattenbyggnad vid Kungliga tekniska högskolan 1948 och blev teknologie doktor och docent i byggnadsstatistik 1953 vid KTH. Han startade också 1953 sin egen konsultverksamhet, Arne Johnson Ingenjörsbyrå AB. Från 1966 var han professor i konstruktionslära vid KTH. Han var ordförande i Svenska betongföreningen från 1965 och vice ordförande i statens stålbyggnadskommission från 1967. Han invaldes 1965 som ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, och var vice Preses i IVA 1977 till 1980. Arne Johnson var också en av initiativtagarna och stiftare till Fria Byggakademien, 1965, ett helt privat initiativ med syfte att öka kunnandet inom byggindustrins företagsledande genom att erbjuda en kostnadsfri fortbildning i företagsledning för i huvudsak unga samhällsbyggare i karriären. (källa)
  4. Valfrid Karlson var son till hovträdgårdsmästaren Karl Magnus Karlson och hans hustru Amalia som var lärarinna vid barnbördshuset i Stockholm. 1875 antogs han som elev till Kungliga Akademien för de fria konsterna, där han studerade fram till 1879. Parallellt med studierna var han byggnadsritare hos Ernst Jacobsson 1874–1876 och Magnus Isæus 1879–1882. 1881 tillträdde han en tjänst som lärare i geometrisk konstruktionslära och ritning vid Tekniska skolan. Efter en studieresa till Nürnberg 1882 startade han egen verksamhet parallellt med undervisningen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.