Korstecken Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder korstecken, varianter, uttal och böjningar av korstecken

Korstecken synonym, annat ord för korstecken, vad betyder korstecken, förklaring, uttal och böjningar av korstecken.

Vad betyder och hur uttalas korstecken

Korstecken uttalas kors|tecken och är ett substantiv.

Ordformer av korstecken

Singular

korstecken
obestämd grundform
korsteckens
obestämd genitiv
korstecknet
bestämd grundform
korstecknets
bestämd genitiv

Plural

korstecken
obestämd grundform
korsteckens
obestämd genitiv
korstecknen
bestämd grundform
korstecknens
bestämd genitiv

Korstecken är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet korstecken

  1. Korstecken betecknar det i kristendomen allmänt förekommande bruket att med ett eller flera fingrar teckna ett kors i luften, vanligen med orden "I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Amen." Det brukas av personer vid enskild andakt, liturgiskt av präster för välsignelse, och under sakramenten.
  2. Korstecknet kan utföras på olika sätt, med enbart tummen, med flera fingrar eller med hela handen.
  3. Enligt Oremus, katolsk bönbok, är korstecknet en påminnelse om vårt dop, och en bön om den Treenige Gudens beskydd. Korstecknet betecknas av katolska kyrkan som en avlatsbön. I det medeltida västerlandet uppkom bruket, i samband med brytningen med Ortodoxa kyrkan, att dra tvärbalken från vänster till höger även över sig själv. Påven Innocentius III torde ha genomfört denna förändring.
  4. I ortodoxa kyrkor görs korstecknet med högra handen, varvid tummen, pekfingret och långfingret hålls ihop. Man drar tvärbalken från höger till vänster.
  5. Bland gammaltroende i Ryssland var det tidigare sed att utföra korstecknet med två fingrar. Patriarken Nikon genomförde förändringar i gudstjänstlivet och en av dem var att korstecknet skulle utföras med tre fingrar. Detta ledde till den Stora schismen och underminerade kyrkans roll.
  6. Genom dopet blir den kristne förbunden med Kristi kors och Kyrkan, och därför brukar korstecknets innebörd anknytas till detta sakrament. Korstecknet betecknas av Svenska kyrkan som en segersymbol och som "en bön i handling", I till exempel Linköpings domkyrka finns vigvatten för besökare att använda vid korstecknet, där definieras korsandet som att använda kroppen i bönen.
  7. Korstecknet levde i Sverige kvar efter reformationen och försvann ur dopritualen först 1811. Under 1900-talet har det tagits upp på nytt inom Svenska kyrkan, och därifrån spridit sig till övriga samfund i Sverige. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.