Krigsinvalid Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder krigsinvalid, varianter, uttal och böjningar av krigsinvalid

Krigsinvalid synonym, annat ord för krigsinvalid, vad betyder krigsinvalid, förklaring, uttal och böjningar av krigsinvalid.

Vad betyder och hur uttalas krigsinvalid

Krigsinvalid uttalas krigs|in|val|id och är ett substantiv.

Ordformer av krigsinvalid

Singular

krigsinvalid
obestämd grundform
krigsinvalids
obestämd genitiv
krigsinvaliden
bestämd grundform
krigsinvalidens
bestämd genitiv

Plural

krigsinvalider
obestämd grundform
krigsinvaliders
obestämd genitiv
krigsinvaliderna
bestämd grundform
krigsinvalidernas
bestämd genitiv

Krigsinvalid är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet krigsinvalid

  1. Klichémässigt är träben numera framför allt associerade med sjörövare, men har historiskt framför allt varit vanliga bland krigsinvalider. (källa)
  2. Frälsningsarmén tilläts verka i Storfurstendömet Finland och därifrån försökte man sprida verksamheten till egentliga Ryssland, något som dock mötte motstånd. År 1913 började man ge ut en tidning i Sankt Petersburg och under 1914 inrättades en "slumstation" och hösten 1915 ett härbärge för krigsflyktingar, men det var först efter februarirevolutionen 1917 som man kunde verka offentligt. Under första världskriget underlättades arbetet genom att ryska soldater, som tillfångatagits av Tyskland, slussades tillbaka till hemlandet via Sverige och Finland i en hjälpverksamhet där Frälsningsarmén tog aktiv del. Många ryska krigsinvalider kom hem med ett gott intryck av Frälsningsarmén. Men i början av 1920-talet förbjöds verksamheten helt inom Sovjetunionen och låg nere till början av 1990-talet. (källa)
  3. Wera von Essen, som var dotter till översten Adolf Erik Ludvig Lagercrantz och Constance Evangeline, född Kantzow, gifte sig 1913 med godsägaren och kammarherren Gustaf Fredrik von Essen och när han avled 1936 tog hon över skötseln av egendomarna Skokloster, Salsta och Vattholma. Där utvecklade hon ett intresse för den uppländska hembygden. På Salsta bedrev hon en framgångsrik fåravel. På 1940-talet gjorde hon en humanitär insats genom att via Röda Korset se till att finska krigsinvalider fick vistas på Salsta för konvalescens. Hon var vidare en av initiativtagarna till Disagården i Gamla Uppsala. (källa)
  4. Det dröjde (troligen) till 1558 innan flytten till Danviken skedde. Då hade hospitalsledningen låtit uppföra en liten träkyrka samt två närbelägna hus med sjuksalar. Tanken var att de sjuka skulle kunna ligga i sina sängar och därifrån höra predikningarna och på det sättet bli friska. Från början var sjukhuset främst avsett för spetälska (lepra). Detta var dock aldrig någon vanlig sjukdom i Sverige, så under årens gång fanns det plats även för gamla, fattiga, krigsinvalider, föräldralösa barn, folk som drabbats av könssjukdomar och sinnessjuka. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.