Krisuppgörelse Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder krisuppgörelse, varianter, uttal och böjningar av krisuppgörelse

Krisuppgörelse synonym, annat ord för krisuppgörelse, vad betyder krisuppgörelse, förklaring, uttal och böjningar av krisuppgörelse.

Vad betyder och hur uttalas krisuppgörelse

Krisuppgörelse uttalas kris|upp|gör|else och är ett substantiv.

Ordformer av krisuppgörelse

Singular

krisuppgörelse
obestämd grundform
krisuppgörelses
obestämd genitiv
krisuppgörelsen
bestämd grundform
krisuppgörelsens
bestämd genitiv

Plural

krisuppgörelser
obestämd grundform
krisuppgörelsers
obestämd genitiv
krisuppgörelserna
bestämd grundform
krisuppgörelsernas
bestämd genitiv

Krisuppgörelse är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet krisuppgörelse

  1. Genom en krisuppgörelse, i dagligt tal kallad "kohandeln", med Bondeförbundet 1933 då han accepterade en korporativ jordbrukspolitik med tullskydd för jordbruksprodukter, fick han ett starkare parlamentariskt underlag. Hansson valde dock att på försommaren 1936, tre månader före valet, formellt gå i opposition på grund av att riksdagens borgerliga majoritet krävt en för stor militär upprustning. (källa)
  2. År 1982 valdes Sahlin in i riksdagen och blev med sina 25 år den då yngsta riksdagsledamoten. 1990 blev hon arbetsmarknadsminister i regeringen Carlsson och ledamot i socialdemokraternas verkställande utskott, där hon skulle komma att sitta ända tills hon avgick som partiledare 2011. I valrörelsen 1991 var hon tillsammans med Ingvar Carlsson socialdemokraternas affischnamn och deltog i den avslutande debatten i SVT. Efter att Socialdemokraterna blivit av med regeringsmakten efter valet 1991 blev Sahlin socialdemokraternas första kvinnliga partisekreterare 1992 och deltog då i partiets krisuppgörelse med den borgerliga regeringen hösten 1992. Under hennes tid som partisekreterare ändrades också designen på partisymbolen, rosen. (källa)
  3. Kohandeln är en skämtsam benämning på krisuppgörelsen den 27 maj 1933, som var en överenskommelse mellan Sveriges socialdemokratiska arbetareparti (SAP) och Bondeförbundet om den ekonomiska politiken. Bakgrunden var dels den besvärande jordbrukskrisen, dels arbetslösheten som plågade Sverige. (källa)
  4. Historiskt har det förekommit att socialdemokraterna regerat i Sverige med stöd av Centerpartiet (dåvarande Bondeförbundet) och även Liberalerna (Folkpartiet, Liberala samlingspartiet). Socialdemokraterna ingick budgetsamarbete med Liberalerna (Liberala samlingspartiet) när de bildade koalitionsregeringen Edén tillsammans åren 1917 till 1920. Vid "Krisuppgörelsen" eller "Kohandeln" 1933 till 1936 gav Bondeförbundet sitt stöd till en socialdemokratisk regering. 1951 till 1957 ingick Bondeförbundet i koalitionsregeringen regeringen Erlander II. Socialdemokraterna budgetsamarbetade även med Centerpartiet 1995–1998 efter 90-talskrisen. (källa)
  5. När den frisinnade statsministern Carl Gustaf Ekman vid regeringsskiftet 1930 sonderade möjligheten att bilda koalitionsregering med Bondeförbundet var Pehrsson-Bramstorp påtänkt som jordbruksminister. Pehrsson-Bramstorps verkliga politiska genombrott kom dock i samband med krisuppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Bondeförbundet i jordbruks- och arbetslöshetsfrågorna 1933, den så kallade "kohandeln". Tillsammans med Karl Gustaf Westman var han den representant från Bondeförbundet som var mest aktiv i förhandlingarna, vilket även lade grunden till ett förtroendefullt samarbete mellan Pehrsson-Bramstorp och statsminister Per Albin Hansson. I början av riksdagen 1934 övertog Pehrsson-Bramstorp först ordförandeskapet i riksdagsgruppen och sedan i partiet vid riksstämman i Linköping med 41 röster mot 36, då han efterträdde Olof Olsson i Kullenbergstorp. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.