Kulturpolitik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kulturpolitik, varianter, uttal och böjningar av kulturpolitik

Kulturpolitik synonym, annat ord för kulturpolitik, vad betyder kulturpolitik, förklaring, uttal och böjningar av kulturpolitik.

Vad betyder och hur uttalas kulturpolitik

Kulturpolitik uttalas kult|ur|pol|it|ik och är ett substantiv.

Ordformer av kulturpolitik

Singular

kulturpolitik
obestämd grundform
kulturpolitiks
obestämd genitiv
kulturpolitiken
bestämd grundform
kulturpolitikens
bestämd genitiv

Kulturpolitik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kulturpolitik

  1. Propositionen om kulturpolitik (1996/97:3) talade om "att bevara och bruka kulturarvet." Kulturarvet uppfattades inte längre som bara en del av det förflutna, utan också någonting som kunde användas för att förstå och påverka samtiden. Det betonades att "Alla människor har del i tillkomsten av kulturarvet oavsett kön, ålder, härkomst, social ställning, utbildning, talang eller sysselsättning. Kulturarvet är både det materiella och det immateriella, det skolat konstnärliga och det folkliga, det unika och det vanliga. Det bevaras i institutioner som arkiv, bibliotek och museer och i utvalda kulturmiljöer, men det finns också runt om oss i vardagslandskapet, hemmen och på arbetsplatserna. I begreppet "arv" ligger att det är något som redan finns och som vi som lever i dag fått av tidigare generationer. Men kulturarvet har inte några bestämda tidsgränser och redan i vår livstid deltar vi i skapandet av både vårt eget och morgondagens kulturarv. Det går därför inte att ange när en företeelse blir en del av kulturarvet - somligt uppmärksammas nästan genast, för annat kan det dröja länge. När nya delar av kulturarvet lyfts fram glöms andra bort, medan vissa blir "klassiker", som ständigt kan upptäckas och nytolkas. Vi har ett ansvar för att bevara och berika kulturarvets mångfald och att lämna vidare till nästa generation.". (källa)
  2. "Kulturmiljön omfattar den av människan skapade och påverkade yttre och inre miljön samt såväl ett materiellt som ett immateriellt arv. I propositionen om Kulturmiljövård (prop. 1987/88:104) aviserades en ny politik, som tydliggör bl.a. att frågor rörande kulturmiljön är en del av miljöpolitiken. Detta markerades bl.a. genom att området rubricerades kulturmiljövård, mot den tidigare benämningen kulturminnesvård. I propositionen om kulturpolitik (prop. 1996/97:3 sid. 156) slår regeringen fast att kulturvärden är en oskiljaktig del av miljön. En betydande del av de problem och hot som kulturmiljösektorn förväntas motverka är också gemensamma med naturmiljösektorn. I den praktiska hanteringen av vår gemensamma miljö är det därför av särskild vikt att olika sektorer och synsätt kan förenas till gagn för en långsiktigt hållbar förvaltning och utveckling av miljön.". (källa)
  3. Under 1970-talet formulerades en statlig svensk kulturpolitik. Utgångspunkterna togs i utredningen Ny kulturpolitik och den därpå följande propositionen Den statliga kulturpolitiken. Tidigare forskning har beskrivit målsättningen med kulturpolitiken som att kultur skulle spridas till större delar av befolkningen och skillnader i förutsättningar mellan kommuner skulle jämnas ut. Stat, kommuner och landsting erbjöds en likartad och till varandra relaterad struktur för att hantera kulturfrågor. Varje nivå skulle ta ansvar för sitt eget område och beslutsfattande, vilket skulle göras synligt via lokalt fastställda mål och riktlinjer för kulturverksamheten. För kommunernas del skulle detta verkställas genom inrättandet av kulturnämnder. (källa)
  4. Kulturpolitik omfattar politiska initiativ, åtgärder och lagar som reglerar, skyddar, uppmuntrar och stöttar aktiviteter relaterade till konstnärliga och kreativa sektorer, såsom bland annat bild- och formkonst, scen- och filmkonst, musik och litteratur, och kultur som kan omfatta aktiviteter relaterade till språk, kulturarv och mångfald. Med kulturpolitik avses vanligen politik inom den statliga, nationella, politiska nivån men även subnationella politiska enheter, som delstater, regioner, provinser, kommuner och städer, kan ha kulturpolitiska mål och handlingsprogram. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.