Kuststad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kuststad, varianter, uttal och böjningar av kuststad

Kuststad synonym, annat ord för kuststad, vad betyder kuststad, förklaring, uttal och böjningar av kuststad.

Vad betyder och hur uttalas kuststad

Kuststad uttalas kust|stad och är ett substantiv, böjs som ¹stad.

Ordformer av kuststad

Singular

kuststad
obestämd grundform
kuststads
obestämd genitiv
kuststaden
bestämd grundform
kuststadens
bestämd genitiv

Plural

kuststäder
obestämd grundform
kuststäders
obestämd genitiv
kuststäderna
bestämd grundform
kuststädernas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer singular

kuststan
bestämd grundform
kuststans
bestämd genitiv

Kuststad är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Kuststad på Engelska

  • coastal city

Hur används ordet kuststad

  1. Under Krimkriget förklarade Frankrike och England krig mot Ryssland. Huvudtruppen skickades till Krimhalvön, medan en annan mindre flotta skickades att anfalla ryska kuststäder vid Östersjön, därav den viktigaste Sankt Petersburg. Anfallet började i juli 1854 då sjöfästningen Bomarsund på Åland intogs och förstördes. Därefter anfölls flera ryska (de facto finska) kuststäder varefter flottan slutligen anlände till Sveaborg den 6 augusti 1855 och anföll den 9 augusti. (källa)
  2. Pinjefrön används i bland annat kakor, andra bakverk, sallader och som tilltugg. De är en av huvudingredienserna i pesto, som härrör från italienska kuststaden Genua. Det finns också pinjesläktingar som växer i Asien och har lite mörkare frön än den som växer i Europa. Pinjefrön är rika på järn, zink, fleromättat fett och protein. (källa)
  3. På hösten 1947 for Britten på turné med operan tillsammans med ensemblen English Opera Group (EOG). De besökte Haag, Amsterdam och Luzern. Trots att turné var sponsrad av Brittiska exportrådet var kostnaderna för transporter skyhöga. Även idén med att åka utomlands för att få spela inhemska verk kändes absurd för de inblandade. Det var Peter Pears som kom med förslaget: "Varför gör vi inte en egen festival hemma i Aldeburgh? Varför måste vi åka till Schweiz för att spela Albert Herring? Varför kan vi inte uppföra den i Aldeburgh?" Britten och Pears hade bott i den lilla kuststaden Aldeburgh i Östangeln sedan 1942. Att förlägga en musikfestival dit var ett djärvt förslag då staden saknade bra vägar från och till London. Redan den 27 oktober 1947 hölls det första mötet i den nyinstiftade styrelsen och året därpå kunde den första festivalen hållas mellan 5 och 13 juni i Aldeburgh Jubilee Hall (bara ett stenkast från Brittens hus på Crabbe Street). (källa)
  4. Old Course har 120 bunkrar. Ofta ligger bunkrarna på platser där spelare inte kan tänka sig att hamna men vinden i kuststaden St Andrews gör att bollen kan hamna på de mest oväntade platser. Alla bunkrar har namn med anspelning på vad som har hänt på banan under svunna tider. En del bunkrar är mycket djupa och har branta, nästa lodräta väggar och ofta krävs det fler än ett slag för att komma ur bunkern. (källa)
  5. Doktor Martin Ellingham utvecklar blodfobi och kan därför inte längre arbeta som kirurg. Han flyttar från London till den lilla kuststaden Portwenn i Cornwall för att istället bli husläkare. Doktor Ellingham saknar social kompetens och uppfattas som burdus då han säger vad han tycker utan några som helst försköningar. Vänskapligt småprat ser han som slöseri med tid. Han får det inte lätt i byn där invånarna ser honom som en snobb och han blir ofta föremål för skratt från byborna. Själv vill han bli tilltalad som doktor Ellingham men de flesta i byn envisas med att kalla honom för Doc Martin. Det är också en kärlekshistoria mellan doktor Ellingham och Louisa Glasson. Det går inte smärtfritt, mycket beroende på Doc Martins oförmåga att bete sig i sociala sammanhang. (källa)
  6. Sjöfarten runt Lappvik hamn har en lång historia. En rysk galärflotta övervintrade i Lappvik 1713 – 1714. Under Krimkriget 1854 satte engelska örlogsfartygen HMS Hecla och HMS Arrogant kurs in mot den lilla kuststaden Ekenäs. Lördagen den 19 maj 1854 närmade sig fartygen stranden i Lappvik. Orsaken till detta har inte klarlagts, en teori går ut på att de led av vattenbrist och behövde fylla sina vattenförråd, antingen för dricksvatten eller för ångmaskinerna. Barkasser sattes ut och närmade sig stranden. Fartygen hade siktats av en halvpluton ur Finska grenadjärskarpskyttebataljonen vilka skyndade sig gå i ställning vid stranden. Då barkasserna kom inom skotthåll öppnade de eld och tvingade barkasserna att dra sig tillbaka. Enligt chefen för plutonen, underlöjtnant Gylling, hördes jämmerrop från barkasserna som retirerade hastigt, rodda med endast några åror. (källa)
  7. Vad som skedde i slaget beskrivs inte men Asa's armé skall ha segrat totalt över de egyptiska styrkorna vilket andra krönikeboken menar berodde på gudomligt ingripande. Asa's trupper lyckades även komma över ett stort krigsbyte och de jagade den krossade fiendearmén ända till kuststaden Gerar där de avbröt jakten på grund av utmattning. Slaget skall ha resulterat i fred mellan Egypten och kungadömet Juda som varade i några århundraden tills kung Josia's tid då Egypten än en gång invaderade Juda. Huruvida slaget verkligen inträffat är oklart och inga egyptiska källor nämner det eller en kananitisk kampanj under perioden. Egypterna tenderade dock att endast skriva ned segrar. Liksom typiskt för gamla skrifter verkar antalet trupper vid slaget kraftigt överdrivet. (källa)
  8. Hantverket och processerna för att tillverka en panamahatt är sedan 2012 skyddat som immateriellt kulturarv i FN:s program List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity med registernummer 7.COM 11.12. Det har anor från förkolonial tid. Stammen från Carludovica palmata, toquillapalmen, plockas och dess gröna skinn plockas bort. Stammen delas upp i smala fibrer som kokas och sedan upphettas över öppen eld med svavel för att ta bort all klorofyll så att fibrerna bleks. Fibrerna säljs till hantverkare i kuststäderna som flätar fram hattens grundform och mönster. Den pressas sen till rätt form och ett band limmas dit. (källa)
  9. Karien lades av Kroisos under det lydiska riket och sedermera av Kyros under det persiska. Genom grekernas segrar över perserna i Perserkrigen befriades de kariska kuststäderna och slöt sig till det attiska sjöförbundet, men återföll efter dess upplösning ånyo under persiskt välde. Mestadels styrdes dock Karien av inhemska härskare, som mer till namnet än i verkligheten var persiska lydfurstar. Mest bekanta bland dessa är Mausolos (377-353 f.Kr.) samt hans gemål och syster Artemisia, som efterträdde honom i regeringen. Efter Alexander den stores död var landet ett tvistefrö mellan åtskilliga av hans fältherrar, men införlivades till sist med det seleukidiska riket. Under romarnas välde var det en tid (efter 189 f.Kr.) överlåtet åt rhoderna, men sedermera förklarades dess städer för självständiga. Inom det Osmanska riket utgjorde det en del av vilajetet Aldin. (källa)
  10. Men med tiden blev detta ett stort problem då restiden mellan de större kuststäderna blev mycket längre än om järnvägen byggts i kusttrakter. Därför påbörjades relativt snart en ny kustnära bana att byggas, Ostkustbanan, som började i Gävle och fick sin slutstation i Härnösand, klar 1927. Därefter fortsatte planeringen för att förlänga banan norrut till Örnsköldsvik och Umeå. Utredningar för denna förlängning gjordes sedan i flera omgångar under åren, men inga beslut tog. Efter 1937 avstannade järnvägsbyggandet i Sverige, och i princip inga nya järnvägar byggdes, förrän den andra stora vågen av järnvägsutbyggnad kom igång efter 1990. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.