Kyrkoherde Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kyrkoherde, varianter, uttal och böjningar av kyrkoherde

Kyrkoherde synonym, annat ord för kyrkoherde, vad betyder kyrkoherde, förklaring, uttal och böjningar av kyrkoherde.

Synonym till kyrkoherde

Vad betyder och hur uttalas kyrkoherde

Kyrkoherde uttalas kyrko|herde och är ett substantiv.

Ordformer av kyrkoherde

Singular

kyrkoherde
obestämd grundform
kyrkoherdes
obestämd genitiv
kyrkoherden
bestämd grundform
kyrkoherdens
bestämd genitiv

Plural

kyrkoherdar
obestämd grundform
kyrkoherdars
obestämd genitiv
kyrkoherdarna
bestämd grundform
kyrkoherdarnas
bestämd genitiv

Kyrkoherde är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kyrkoherde

  1. En herde är en person som vallar betande kreatur, ofta får. Ordet har en viktig metaforisk betydelse inom kristendomen, bland annat i psalmen Herren är min herde och uttrycket kyrkoherde. Ett annat ord för herde är getare. (källa)
  2. Den ordinarie hovpredikanten är den ende som är anställd som präst i Kungl. Hovförsamlingen med den officiella titeln pastor i Kungl. Hovförsamlingen, motsvarande kyrkoherde, och är bisittare (assessor) i Hovkonsistoriet. Nuvarande pastor i hovförsamlingen är Michael Bjerkhagen. Övriga 22 hovpredikanter är extra ordinarie och utses av Konungen bland aktivt tjänstgörande präster från olika stift. De predikar vid högmässan enligt ett roterande schema fastställt av pastor i Hovförsamlingen. (källa)
  3. Den 6 april 2003 kom kapucinerna i Sverige att bilda en egen kustodia. Nio polska kapucinerbröder hör till den nya svenska kustodian och är bosatta i tre lokala kommuniteter i Stockholm (Nacka), Skövde och Göteborg (Angered). Varje kommunitet består av minst tre kapucinerbröder som avlagt löften och bor i ett kloster som styrs av en lokal föreståndare, en sk guardian. Huvudansvarig för de svenska lokala kommuniteterna är kustodians föreståndare (Superior Regularis eller Custos). Den kapucin som utnämnts till detta uppdrag är Marek Rubaj, som är bosatt i Sverige sedan år 1994. Han är kyrkoherde sedan år 1998 i S:t Konrads katolska församling i Nacka dit han kom år 1996. Innan dess var han verksam i Skaraborgs katolska församling. Vid sidan av sina kyrkliga uppdrag gjorde han sin fil. lic. i moralteologi på Katolska Universitetet i Lublin (KUL) år 2000. Samtidigt som Rubaj utnämndes till Custos valdes Jan Maslowski och Andrzej Konopka till hans rådgivare. (källa)
  4. Brevet framlämnades till kungen vid det riksmöte han anordnat i Västerås maj 1525. Där lyckades han dock få alla närvarande parter att lova honom tro och lydnad. Han begav sid därefter till Kalmar med storm intog Kalmar slott från Berend von Melen. Under tid hade Norbys krigståg i Skåne blivit genom danska trupper tillintetgjort. Gustav Vasa hade tidigare skickat ett brev där han i lugn ton förklarade bakgrunden till sitt agerande, och förklarade att om de ville överlämna Peder Jakobsson till honom och visa sig som trogna undersåtar skulle han verka för deras bästa. Sedan han återkommit till Stockholm från Kalmar åkte han i oktober upp till Stora Tuna socken, där han höll ett möte med dalkarlarna. Oron var nu betydligt stillad. Vid mötet framgick det att det verkade vara i Mora socken som oron varit som störst. Mora kyrkoherde mäster Jakob hade kallats till mötet men uteblivit, vilket av kungen togs som bevis för att han hörde till förrädarnas parti. Moraborna vädjade förgäves efter att få behålla sin kyrkoherde, men kungen var obeveklig och denne tog tillfället i akt att fly till Norge. (källa)
  5. Ordet har nylatinskt ursprung (comminister) och betyder medtjänare. Det kan förstås som en församlingspräst vid sidan av kyrkoherden, men utan dennes ledande funktioner i pastoratet. Det förkortas ofta km. En komministertjänst kan även kallas komministratur. I en domkyrkoförsamling, där domprosten är kyrkoherde, har titen domkyrkokomminister använts. (källa)
  6. Kontraktsprosten utses av stiftets biskop att ha överinseende över och samordna det kyrkliga arbetet inom ett kontrakt. Kontraktsprosten kan av biskopen delegeras att förrätta visitation, välkomnande av nya kyrkoherdar och invigning av kyrkorum. I Svenska kyrkan är kontraktsprosten församlingspräst och ofta även kyrkoherde. (källa)
  7. Kyrkoherde (lantpräst) är i dag namnet på en befattning som arbetsledande präst för ett pastorat inom Svenska kyrkan och den Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Motsvarande funktioner finns i de flesta andra kyrkor, även om de konkreta uppgifterna kan växla från land till land och från tid till tid. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.