Kärlekshistoria Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kärlekshistoria, varianter, uttal och böjningar av kärlekshistoria

Kärlekshistoria synonym, annat ord för kärlekshistoria, vad betyder kärlekshistoria, förklaring, uttal och böjningar av kärlekshistoria.

Vad betyder och hur uttalas kärlekshistoria

Kärlekshistoria uttalas kär|leks|hist|oria och är ett substantiv.

Ordformer av kärlekshistoria

Singular

kärlekshistoria
obestämd grundform
kärlekshistorias
obestämd genitiv
kärlekshistorien
bestämd grundform
kärlekshistoriens
bestämd genitiv

Plural

kärlekshistorier
obestämd grundform
kärlekshistoriers
obestämd genitiv
kärlekshistorierna
bestämd grundform
kärlekshistoriernas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer singular

kärlekshistorian
bestämd grundform
kärlekshistorians
bestämd genitiv

Kärlekshistoria är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kärlekshistoria

  1. Kameliadamen är en kärlekshistoria om en kvinna vid namn Marguerite som var kurtisan till flera rika män i den franska övre samhällsklassen samt den unge provinsielle Armand Duval. Kärlekshistorien är beskriven av Duval själv i boken. En kurtisan var ett slags blandning mellan prostituerad och sällskapsdam, vilket var vanligt i rika kretsar under 1800-talet. (källa)
  2. En kärlekshistoria är en svensk långfilm från 1970. Roy Anderssons debutfilm blev en stor succé som i dag är en klassiker om kärlek i tonåren. Den unga kärleken kontrasterar mot föräldragenerationen och dess brustna förhoppningar. (källa)
  3. Kolportage är en benämning på utbjudande av litteratur genom kringvandrande försäljare, som var en vanlig form för litteraturspridning på 1800-talet. Verk som utbjöds på detta sätt var vanligen av låg klass, varför kolportageböcker även fått innebörden "sämre litteratur", och man betraktar t. o. m. kolportageromanen som en särskild genre inom triviallitteraturen. Detta var ofta regelbundet utkommande häften, fyllda med romantik och till dess utmärkande drag hör onyanserad personalteckning, händelsemättad intrig, markanta våldsinslag, sentimentala kärlekshistorier och bristfälligt språk. (källa)
  4. Den ursprungliga betydelse är den kristna. Under 1800-talet får passion utifrån den kristna betydelsen en överförd betydelse av en kärlek som är så stark och mäktig, att den leder till lidande och död, främst i romantiska kärlekshistorier såsom Romeo och Julia, Tristan och Isolde. Därifrån har passion senare övergått till att syfta på en vurm i största allmänhet. (källa)
  5. Nu måste de två kandidaterna, tillsammans med sina advokater och de andra, hitta Hectors teatamente för att se vem han ville se som sin efterträdare. Mitt under allt detta utspelar sig kärlekshistorier, tokigheter och missförstånd, allt medan teaterns existens är i fara. (källa)
  6. Kolportagelitteratur är böcker som sprids genom kringvandrande försäljare, kolportörer, och var en vanlig form för litteraturspridning på 1800-talet. Verk var vanligen av låg klass, varför kolportageböcker även fått innebörden "sämre litteratur", och man betraktar t. o. m. kolportageromanen som en särskild genre inom triviallitteraturen. Detta var ofta regelbundet utkommande häften, fyllda med romantik och till dess utmärkande drag hör onyanserad personalteckning, händelsemättad intrig, markanta våldsinslag, sentimentala kärlekshistorier och bristfälligt språk. (källa)
  7. Félicité de Genlis använde ofta den på hennes tid mycket omtyckta memoarformen samt gjorde för det mesta sina egna kärlekshistorier till föremål för sina skildringar. Under de sista åren av sitt liv uppträdde hon ofta polemiskt och försvarade katolicismen mot 1700-talsfilosofernas angrepp. (källa)
  8. Berättelsen börjar med att den levnadsglade lord Ickenham - alias "farbror Fred" - under en vistelse på Drönarklubben får tag i en slangbella och under medlemmarnas bifall medelst en nöt skjuter hatten av sin svåger Raymond Bastable tvärs över gatan. Då en upprörd Bastable senare möter Fred på en cricketmatch beklagar han sig givetvis och tror förstås att någon ung person stod bakom dådet. Fred håller god min och föreslår Bastable att skriva en satirisk roman där han tar heder och ära av den förslappade ungdomen. Raymond sliter länge med boken "Cocktaildags" som emellertid missförstås. Exempelvis håller en biskop en predikan över detta "omoraliska" verk och succén är därefter ett faktum. Eftersom den politiskt konservative Bastable just då kandiderar till att bli parlamentsledamot har han skrivit verket under pseudonym men Fred övertalar honom att låta sin värdelöse systerson "Cossie" ta åt sig äran av verket. På så vis behöver Bastable aldrig komma ifråga som misstänkt författare och den ständigt panke "Cossie" kommer inte längre be honom om lån. "Cossie" råkar emellertid försäga sig inför skojaren "Slisken" Carlisle som därmed får "Cossie" skriva ett brev angående sanningen vilket "Slisken" tänker använda för att utpressa Bastable. Just detta brev går senare en rad besynnerliga öden till mötes och bl.a. ett fult viktorianskt skåp samt en ilsken svan är inblandad i dessa förvecklingar. Parallellt med detta förekommer förstås en rad kärlekshistorier som måste föras till lyckligt slut. Freds gudson Johnny vill gifta sig med "Bunny" men har inte råd att köpa ut sin synnerligen efterhängsna och skräckinjagande gamla barnjungfru. Betjänten Albert (till intelligensen knappast en Jeeves men lojal och vänlig) är olyckligt kär i sin arbetsgivares syster Phoebe. Slutligen vill Fred även försöka få Bastable att åter komma samman med sin gamla ungdomskärlek Barbara. Trots en rad förvecklingar kring vem som är författare till "Cocktaildags" och brevet som avslöjar sanningen därom så slutar det hela lyckligt då saker och ting faller på plats av sig själva. (källa)
  9. I operan (som aldrig uruppfördes under tonsättarens livstid) finns det flera moment som återspeglar Janáčeks psykiska 50-årskris. Men hans depression handlade inte bara om skaparproblem, utan om en familjetragedi: hans dotter Olga dog i februari 1903, 21 år gammal. Efter att ha fullbordat Jenůfa sökte Janáček, som ofta använde kompositionsarbetet som ett sätt att fly verkligheten, ett libretto som kunde hjälpa honom att ge uttryck för sin smärta. Han begavs sig till Luhačovice, en märisk badort som var på modet vid den här tiden, för att vila upp sig och samla krafter. Han lärde där känna sin framtida musa, Kamila Urválková, den mähriska riksskogsförvaltarens hustru. (14 år senare skulle han på samma ort möta sitt livs stora kärlek, Kamila Stösslová.) Den 27-åriga, mycket tilldragande Kamila Urválková ville till en början bli skådespelerska, men hennes förnäma och rika familj förhindrade såväl hennes teaterplaner som det tilltänkta äktenskapet med den begåvade och under 1890-talet fortfarande mycket populäre dirigenten och tonsättaren Ludvík Čelanský. Denne förevigade senare kärlekshistorien i en opera med titeln Kamila, som uruppfördes på Nationalteatern i Prag 1897. Janáček fascinerades av Kamila Urválkovás skönhet och ungdom. Den unga kvinnans öde inspirerade honom till hans opera, som dock såg skeptiskt på de tänkbara följderna av ett äktenskap. Operan uruppfördes 25 oktober på Nationalteatern i Brno. (källa)
  10. Weissensee är en tysk TV-serie som premiärvisades 2010. Den första säsongen i sex delar följdes upp 2013 med en andra säsong och 2015 med en tredje säsong. 2018 visades den fjärde säsongen. Serien utspelar sig i Weissensee, Östberlin under 1980-talet och följer två familjers öden som sammanvävs genom kärlekshistorien mellan Martin Kupfer och Julia Hausmann. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.