Könsuppdelning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder könsuppdelning, varianter, uttal och böjningar av könsuppdelning

Könsuppdelning synonym, annat ord för könsuppdelning, vad betyder könsuppdelning, förklaring, uttal och böjningar av könsuppdelning.

Vad betyder och hur uttalas könsuppdelning

Könsuppdelning uttalas köns|upp|del|ning och är ett substantiv.

Ordformer av könsuppdelning

Singular

könsuppdelning
obestämd grundform
könsuppdelnings
obestämd genitiv
könsuppdelningen
bestämd grundform
könsuppdelningens
bestämd genitiv

Plural

könsuppdelningar
obestämd grundform
könsuppdelningars
obestämd genitiv
könsuppdelningarna
bestämd grundform
könsuppdelningarnas
bestämd genitiv

Könsuppdelning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet könsuppdelning

  1. Under decennierna sedan Benjamin har flanören varit föremål för många olika tolkningar och upptagningar. Flanören har använts för att förklara bland annat den moderna och urbana upplevelsen, det urbana åskådandet, för att förklara klasspänningar och könsuppdelningar i 1800-talets stad, för att beskriva modern alienering och för att förklara masskulturens ursprung. Det har dessutom fungerat som en inspirationskälla för många författare och konstnärer. (källa)
  2. Transgender är ett begrepp som i Sverige används om personer som identifierar sig med det kön som enligt en dikotom könsuppdelning är motsatt deras kroppsliga (under förutsättning att personen inte är intersexuell) för att beskriva sig själva, alternativt som ett friare begrepp för personer som i sitt leverne uttrycker en sådan könsidentitet. Hur mycket en person som är transgender väljer att uttrycka sin könsidentitet, kan variera från att till exempel vara fysiskt man och klä sig i manskläder och uppträda i någon sorts mansroll men känna sig som tjej och vara öppen med vänner om det, till att klä sig och uttrycka sig så långt man kan som det kön man ser sig som. (källa)
  3. 1934 beslutade riksdagen att yrket skulle splittras upp i två olika grenar: sjukgymnastik och gymnastik för friska. Utbildningen fortsatte att drivas i CGI:s regi under överinseende av Karolinska Institutet. För att få utbilda sig till gymnastiklärare måste man ha en gymnasieexamen medan det bara krävdes en grundskoleutbildning för sjukgymnasterna. Detta ledde till en än större könsuppdelning där männen blev gymnastiklärare och fick behålla titeln gymnastikdirektör, medan kvinnorna blev sjukgymnaster. Först på 1960-talet började män återigen utbilda sig till sjukgymnaster och 1977 återfick utbildningen högskolestatus. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.