Köttbulle Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder köttbulle, varianter, uttal och böjningar av köttbulle

Köttbulle synonym, annat ord för köttbulle, vad betyder köttbulle, förklaring, uttal och böjningar av köttbulle.

Vad betyder och hur uttalas köttbulle

Köttbulle uttalas kött|bulle och är ett substantiv.

Ordformer av köttbulle

Singular

köttbulle
obestämd grundform
köttbulles
obestämd genitiv
köttbullen
bestämd grundform
köttbullens
bestämd genitiv

Plural

köttbullar
obestämd grundform
köttbullars
obestämd genitiv
köttbullarna
bestämd grundform
köttbullarnas
bestämd genitiv

Köttbulle är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet köttbulle

  1. Köttbullar är en maträtt som görs av köttfärs. Köttbullar förekommer i många olika matkulturer med olika variationer av innehåll och smak. Några exempel på köttbullar i olika länder är spanska albóndigas och ćevapčići på Balkanhalvön. Svenska köttbullar varierar i innehåll, storlek, kryddning och köttval. I södra Sverige innehåller de ofta fläskkött medan det längre norrut används mer nötkött. Ströbröd som får svälla i mjölk är en viktig del i tillagningen av de svenska köttbullarna. Tore Wretman, känd förespråkare av den svenska husmanskosten, lagade exempelvis sina köttbullar på en smet baserad på fläskkött, kalvkött, oxkött, grädde, ströbröd, ägg och lök.
  2. Köttbullens ursprung är oviss, men det är historiskt bevisat att det serverades köttbullar vid Richard den II:s hov i England kring år 1000. Smaksatta köttbullsrecept har också hittats i kokböcker från Bagdad under samma tidsperiod. Maträtter som innehåller passerat (pressat genom en sil) eller hackat kött som formats till bollar är kända från medeltiden i såväl England, genom kokboken Forme of Cury, som i arabvärlden. Den svenska köttbullen särskiljer sig emellertid genom bland annat kryddningen, storleken på köttbullarna och köttvalet.
  3. I Sverige klassas köttbullar som husmanskost.
  4. Den första kända användningen av ordet köttbulle förekommer 1755, i Cajsa Wargs kokbok. Köttbullar började ätas i Sverige på mitten av 1800-talet i takt med att köttkvarnen och vedspisen blev vanligare i de svenska hemmen. Innan dess kallades köttbullar för frikadeller, vilket i nutida språkbruk avser köttbullar som kokas i soppa eller buljong. Frikadeller har belägg i svenskan så tidigt som på mitten av 1600-talet.
  5. Cajsa Warg upptar i sin Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer, köttbullar av hackat kött (kalv, men även får- eller oxkött sägs fungera), rivet bröd och ägg. De kryddas med peppar, salt och muskot. I Husmanskost sägs köttbullarna, som skall vara av ox- eller kalvkött, vara kryddade med peppar, ingefära och muskot. I de flesta kokböcker fram tills på början av 1900-talet innehåller recept på köttbullar inte lök. Edith Jonsson-Ekegårdh skrev i Stora kokboken från 1944 en mängd olika recept för köttbullar, de flesta med ox- eller kalvfärs, men även för skinkfärs. Där finns flera varianter med köttbullar innehållande såväl gul lök som rödlök, vitpeppar, paprikapulver, tomatpuré och grädde eller mjölk.
  6. Svenska institutets twitterkonto hävdade 2018 att svenska köttbullar baseras på recept som kung Karl XII skulle ha tagit med sig från Turkiet till Sverige under tidigt 1700-tal. Uttalandet innehöll texten "Låt oss hålla oss till fakta!", vilket framställde det som en sanning. Mathistorikern Richard Tellström framhöll att det inte finns några historiska belägg som styrker påståendet.
  7. Däremot finns sedan tidigare en publicerad teori om att Karl XII förde nya matvanor från Osmanska riket till Sverige. Litteraturforskaren Annie Mattson vid Uppsala universitet har 2018 bekräftat att det finns en teori om att Karl XII, efter ett nederlag mot Ryssland, flydde till nuvarande Moldavien i det dåvarande Osmanska riket och att han därifrån hämtade med sig köttbullar, kaffebönor och kåldolmar till Sverige. Historikern Dick Harrison anser det osannolikt att just Karl XII eller någon i hans omgivning var ansvarig för den kulinariska importen (läst 2016), men har inte kunnat utesluta det.
  8. Ett traditionellt svenskt sätt att servera köttbullar är tillsammans med potatis, gräddsås, pressgurka och lingon. Det är även en av huvudrätterna på det svenska julbordet.
  9. Köttbullens dag i Sverige infaller den 23 augusti och i USA den 9 mars.
  10. Se recept på Köttbullar i Wikibooks kokbok. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.