Ladugårdsplan Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ladugårdsplan, varianter, uttal och böjningar av ladugårdsplan

Ladugårdsplan synonym, annat ord för ladugårdsplan, vad betyder ladugårdsplan, förklaring, uttal och böjningar av ladugårdsplan.

Vad betyder och hur uttalas ladugårdsplan

Ladugårdsplan uttalas ladu|gårds|plan el. la|gårds|plan och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av ladugårdsplan

Singular

ladugårdsplan
obestämd grundform
ladugårdsplans
obestämd genitiv
ladugårdsplanen
bestämd grundform
ladugårdsplanens
bestämd genitiv

Plural

ladugårdsplaner
obestämd grundform
ladugårdsplaners
obestämd genitiv
ladugårdsplanerna
bestämd grundform
ladugårdsplanernas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

lagårdsplan
obestämd grundform
lagårdsplans
obestämd genitiv
lagårdsplanen
bestämd grundform
lagårdsplanens
bestämd genitiv

Variantstavning plural

lagårdsplaner
obestämd grundform
lagårdsplaners
obestämd genitiv
lagårdsplanerna
bestämd grundform
lagårdsplanernas
bestämd genitiv

Ladugårdsplan är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ladugårdsplan

  1. På 1730-talet kom en Lars Callerström till Påskallavik från Kallersebo i Målilla socken. Han gifte sig med Böös dotter Sophia, och övertog svärfaderns egendomar och handelsverksamhet. Av parets åtta barn överlevde endast tre till vuxen ålder, sönerna Erik (1752-1812), Edvard (1755-1799) och Casper (1760-1804), de två senare gifte sig med varsin dotter till handelsmannen i Döderhultsvik, Nicolaus Wijkström (1733-1800). Det var sedermera sonen Edvard som övertog efter sin fader Lars. Han startade en klädesfabrik och drev en väderkvarnssåg på Nötö. Edvard Callerström lät uppföra en ny herrgård på platsen för den gamla Bööska gården. Han uppförde även ladugårdsbyggnader som kom att brukas som bondgård (Påskallaviks gård), de flesta av dessa brann ner under en eldsvåda 1914. Ladugårdsplanen var belägen nordöst om herrgården. (källa)
  2. Ladugården har sedan slutet av 1700-talet bestått av fyra vinkelställda längor kring en stenlagd ladugårdsplan. Den stora längan i söder uppfördes under Sophia Elisabeth Ridderschantz tid som ägare och ankarjärn på gavelröstena bildar hennes initialer samt årtalet 1735. I varje hörn sitter inmurade kalkstensplattor med citat ur Bibeln, tyvärr är de idag kraftigt vittrade, men i sydvästra hörnet urskiljs ett utdrag ur Jobs bok: "Ty han sargar och läker. Han slår och hans hand helar". (källa)
  3. Platsens tidigaste namn var Forsa, men när ätten Slatte övertog gården på 1500-talet ändrades namnet. Sedan 1823 ägs Slattefors ägor av Sturefors Egendom AB. Huvudbyggnaden och herrgårdsparken avstyckades och friköptes 1979. Ladugården och logen brann ned 1988. Den enda ekonomibyggnaden som fortfarande (2006) står kvar på ladugårdsplanen är ett vagnslider som är mycket förfallet. Magasinet flyttades 2006 in i herrgårdsparken för att renoveras och bevaras. Här finns även Slattefors sluss och ett kraftverk uppfört 1960. Tidigare fanns här en kvarn i forsen och en liten smedja. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.