Lagstadgad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lagstadgad, varianter, uttal och böjningar av lagstadgad

Lagstadgad synonym, annat ord för lagstadgad, vad betyder lagstadgad, förklaring, uttal och böjningar av lagstadgad.

Vad betyder och hur uttalas lagstadgad

Lagstadgad uttalas lag|stadg|ad och är ett adjektiv.

Ordformer av lagstadgad

Böjning (i positiv) lagstadgad en ~ + subst. lagstadgat ett ~ + subst. lagstadgade den/det/de ~ + subst.

Lagstadgad är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet lagstadgad

  1. Utbildning i grundskola är ofta lagstadgad i form av skolplikt. Rätten till elementär utbildning och att gå i skola nämns i FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna. (källa)
  2. Hindersprövning är i Sverige en lagstadgad undersökning som måste göras innan två personer får gifta sig. Hinder föreligger om någon av de båda är underårig eller redan gift eller om de båda är nära släkt. Om man är släkt i rakt upp- eller nedstigande led har man inte rätt att gifta sig. Halvsyskon har dock rätt att gifta sig, efter tillstånd från länsstyrelsen. Kusiner har rätt att gifta sig utan särskilt tillstånd. (källa)
  3. Användningen av stafettläkare har på senare tid kritiserats utifrån att den innebär en bristande vårdkontinuitet och därmed en försämrad patientsäkerhet . En utbredd användning av stafettläkare kan även innebära ett brott mot hälso- och sjukvårdslagen därätten till en fast läkarkontakt finns lagstadgad . På grund av svårigheten att rekrytera fasta läkare erbjuds stafettläkaren ofta väsentligt högre ersättning vilket kan orsaka högre kostnader för landstingen än fast bemanning. Samtidigt slipper landstingen att betala ersättning för tjänstepension, försäkringar, semesterlön och semesterersättning. Fortbildning som är ett måste för varje praktiserande läkare, slipper man också att bekosta. (källa)
  4. Semester är ledighet som beviljas av en arbetsgivare till en arbetstagare. Den kan vara betald eller obetald. I många länder finns en lagstadgad semester för de flesta arbetstagare. (källa)
  5. Landsköp förbjöds utom i Norrland, varmed en specialisering och ett strikare genomfört ståndssamhälle uppkom. Med 1617 års riksdagsordning fick bondeståndet en lagstadgad rätt att delta i riksdagarna under egen talman, och deras villkor förbättrades med det ökade inflytandet. Vasatidens ekonomiska politik gynnade dock kronans inkomster, industrier och handel på böndernas bekostnad, till exempel genom kvarnkommissionen 1697 då väder- och vattenkvarnar avgiftsbelades och förutsatte tillstånd. Hur länge det funnits en åtskillnad mellan krono- och skattebönder är ovisst men var en realitet redan med Gustav Vasa, då det till de icks självägande bönderna hörde arbetsplikt ho frälset. 1652 ägde adeln 40% av all mark i landet, dock var detta koncentrarat till södra och mellersta delarna. Husesyn var en rättslig åtgärd som utfördes på gårdar som brukades av annan än jordägaren. Karl XI:s husesynsordning från 1681 reglerade hur sådana gårdar skulle underhållas. (källa)
  6. Ingen lagstadgad rätt att få tjänstledighet finns för att inneha anställning hos en annan arbetsgivare. (källa)
  7. Laglott är en lagstadgad rätt för bröstarvinge att ärva hälften av sin arvslott. som stadgas i Ärvdabalken 7 kap. 1 §. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.