Landsbygd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder landsbygd, varianter, uttal och böjningar av landsbygd

Landsbygd synonym, annat ord för landsbygd, vad betyder landsbygd, förklaring, uttal och böjningar av landsbygd.

Synonym till landsbygd

Vad betyder och hur uttalas landsbygd

Landsbygd uttalas lands|bygd och är ett substantiv.

Ordformer av landsbygd

Singular

landsbygd
obestämd grundform
landsbygds
obestämd genitiv
landsbygden
bestämd grundform
landsbygdens
bestämd genitiv

Plural

landsbygder
obestämd grundform
landsbygders
obestämd genitiv
landsbygderna
bestämd grundform
landsbygdernas
bestämd genitiv

Landsbygd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet landsbygd

  1. Gille var en medeltida sammanslutning av människor, ett brödraskap där medlemmarna lovade varandra ett visst skydd. I modern form kan de liknas vid föreningar som bildades på olika plan i samhället och för olika behov, men de var samtidigt religiösa föreningar samt sjuk- och begravningskassor. Gillena höll även fester, gillesdrickningar vilka under senmedeltiden, då ätten och släkten börjat tappa sitt starka grepp om människornas liv och statsmakten och kyrkan i viss mån börjat dra försorg om människor, kom att bli gillenas viktigaste funktion. Gillet var ett av medeltidens mest specifika fenomen som fanns i stad såväl som på landsbygd. (källa)
  2. Hushållningssällskapet är samlingsnamnet för regionalt baserade, fristående och kunskapsinriktade organisationer som arbetar för utveckling av landsbygden. Organisationerna är en del av den så kallade tredje sektorn i gränslandet mellan privat och offentlig sektor. Det finns idag (2017) 17 hushållningssällskap i Sverige, som samtliga är medlemmar i Hushållningssällskapens Förbund. (källa)
  3. Industriland (även i-land, industrialiserat land, rikt land eller utvecklat land) är ett begrepp som har använts för att beskriva de länder som genomgått industrialisering, till skillnad från utvecklingsländer där jordbruk och landsbygd fortfarande dominerar. Industriländer har oftast en hög bruttonationalprodukt (BNP), inkomst per capita och levnadsstandard. De flesta industriländer ligger på Norra halvklotet, men undantag finns. Australien och Nya Zeeland är exempel på två industriländer som ligger på Södra halvklotet. (källa)
  4. Landsbygd kallas ett område med lantlig bebyggelse. Termen används ofta som motpol till stad, och ofta avser den alla områden belägna mellan städerna. Ordet ska inte förväxlas med landsorten, som betecknar "landet utom huvudstaden" (till exempel Stockholm i Sverige). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.