Landsman Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder landsman, varianter, uttal och böjningar av landsman

Landsman synonym, annat ord för landsman, vad betyder landsman, förklaring, uttal och böjningar av landsman.

Vad betyder och hur uttalas landsman

Landsman uttalas lands|man och är ett substantiv, böjs som ¹man.

Landsman betyder:

Ordformer av landsman

Singular

landsman
obestämd grundform
landsmans
obestämd genitiv
landsmannen
bestämd grundform
landsmannens
bestämd genitiv

Plural

landsmän
obestämd grundform
landsmäns
obestämd genitiv
landsmännen
bestämd grundform
landsmännens
bestämd genitiv

Landsman är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet landsman

  1. Studentnation eller bara nation är en studentförening vid ett universitet eller en högskola. Verksamheten vid de olika nationerna i Sverige och Finland är varierande, men i de flesta fall är nationerna opolitiska organisationer som bland annat driver restaurang, har bibliotek och tillhandahåller bostäder till sina medlemmar (landsmän). Nationernas namn syftar på det område som nationen betraktar som sin hembygd, det vill säga det område som nationens medlemmar i huvudsak kommer ifrån. Krav på medlemmarnas härstamning från en viss hembygd förekommer idag endast vid Södermanlands-Nerikes nation i Uppsala. (källa)
  2. Gambetta blev medlem av Nationella försvarsregeringen, till en början som inrikesminister i det av tyskarna inom kort inneslutna Paris, och, sedan han i ballong lyckats lämna Paris, från 7 oktober som faktisk envåldshärskare i Frankrike utom Paris och de av tyskarna ockuperade provinserna. 11 oktober 1870 övertog han även krigsministerportföljen och lyckades inom kort hos sina landsmän ingjuta en ny anda av självförtroende och patriotisk hänförelse trots de svåra motgångarna i kriget. Gambetta förstod att med energi krossa de försök till separatism, som visat sig i södra och västra Frankrike, och tack vare hans organisatoriska geni och aldrig sviktande viljekraft uppsattes och utrustades nya härar. (källa)
  3. I eftervärlden har slaget blivit ökänt för en massaker som ska ha drabbat de ryska krigsfångarna efter slaget, något som historiker har delade meningar om. Bland annat skrev Voltaire i sin biografi om Karl XII att "Vad så moskoviterna beträffar, bad de på knä för sina liv, men man massakrerade dem obarmhärtigt mer än sex timmar efter striden för att utkräva hämnd på dem för deras landsmäns grymheter, och för att göra sig kvitt dessa fångar". Det har inte gått att fastställa varifrån Voltaire hämtat uppgifterna eller vilka oförrätter som avsågs, men Voltaires beskrivning har ändå påverkat slagets beskrivning i den efterkommande historieskrivningen. (källa)
  4. Operan utspelas i renässansens Italien och rör intrigerna kring familjen Medici och Pazzisammansvärjningen. Giuliano de' Medici älskar Simonetta Cattanei, som försöker varna honom för sammansvärjningen mot hans familj. Men hon dödas av Montesecco, en lejd mördare av påven Sixtus V. Giuliano dödas av konspiratörerna men Lorenzo de' Medici flyr med hjälp av poeten Poliziano. Han vinner sina landsmäns förtroende och de dödar konspiratörerna. (källa)
  5. Inspektor är hos flera nationer dessutom styrelsens ordförande och brukar närvara vid nationernas stämmor (även kallade landskap eller nationsmöte), gasquer, baler och många andra tillfällen, samt representerar också ofta nationen utåt tillsammans med kuratorerna. Det är oftast inspektor som tackar för maten vid middagar, och vid slutet av varje termin hemförlovar denne nationens medlemmar (landsmännen), enligt gammal tradition. (källa)
  6. Magnus Eriksson föreskrev 1344, i den så kallade Uppsalastadgan, att i varje lagsaga skulle finnas en tolvmannanämnd, utsedd av kungen och "landsmännen". Nämnden skulle se till att de "som allmogen ofreda" kom under konungens räfst. Genom en ny stadga 1346 (den s.k. Upplandsstadgan) fick denna "konungsnämnd", rätt att själv döma i sådana mål (på kungens vägnar), men Magnus Erikssons landslag återupplivade 1344 års bestämmelser om dess kompetens. Om dessa blivit bestående, hade Sverige kunnat få en inrättning, liknande Englands anklagelsejury, men genom Kristofers landslag flyttades konungsnämnden in i själva räfstetinget, och kom att där motsvara den vanliga engelska juryn. Vid räfstetingsinstitutionens förfall förlorade konungsnämnden också i denna mening sin relevans. (källa)
  7. Patriotism (av grekiskans παтριώτης patriōtēs, 'landsman'), fosterlandskärlek, är ett uttryck för lojalitet och kärlek till det egna landet eller staten alternativt en specifik region inom en stat. Patriotism har historiskt syftat på ett förhållningsätt i det enskilda livet, medan nationalism syftat på politiska rörelser. I praktiken har dock någon sådan skillnad aldrig upprätthållits. (källa)
  8. Hobbes' landsman John Locke har en ljusare bild av naturtillståndet i Two Treatises on Government (1690): däråder en naturrätt som ger människan rätt till sig själv (property), och därmed rätt att genom sitt arbetes kraft anskaffa egendom och försvara den från orättvisa kränkningar, men behovet av att skaffa ett skydd mot allvarligare kränkningar driver människor att gå samman i ett "politiskt samfund" (Political Society) och delegera en del av sin makt till staten, som dock endast kan utöva den med folkets samtycke. (källa)
  9. Poeten bakom pseudonymen Skogekär Bergbo gjorde sin svenska sonettvers genomgående jambiskt sexfotad, i likhet med den franska alexandrinen, ett mönster som förespråkats av den äldre, tyske teoretikern Martin Opitz och praktiserats till fulländning av dennes landsman Andreas Gryphius. Skogekär Bergbo hänvisar däremot själv enbart till denna varierade sonettforms upphovsman, den franske renässanspoeten Pierre de Ronsard. I Bergbos långa sonettsvit Wenerid från 1640-talet växlar för övrigt versraderna mellan kvinnliga och manliga rim och därmed mellan 13 och 12 stavelser. En petrarkisk strofindelning och rimflätning är däremot bibehållen, liksom hos Ronsard, med den skillnaden att de båda terzinernas rimscheman är annorlunda, hos Bergbo CDC - DEE (oftast). Varje rad har också en tydlig cesur efter tre jamber, precis som en alexandrinsk vers. (källa)
  10. Den moderna kymriska termen för walesare är Cymry, och Cymru är det kymriska namnet för Wales. Dessa ord (båda uttalas:'kəm.rɨ) härstammar från brythonska ordet combrogi, vilket betyder "landsman". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.