Latinlinje Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder latinlinje, varianter, uttal och böjningar av latinlinje

Latinlinje synonym, annat ord för latinlinje, vad betyder latinlinje, förklaring, uttal och böjningar av latinlinje.

Vad betyder och hur uttalas latinlinje

Latinlinje uttalas lat|in|linje och är ett substantiv.

Latinlinje betyder:

Ordformer av latinlinje

Singular

latinlinje
obestämd grundform
latinlinjes
obestämd genitiv
latinlinjen
bestämd grundform
latinlinjens
bestämd genitiv

Plural

latinlinjer
obestämd grundform
latinlinjers
obestämd genitiv
latinlinjerna
bestämd grundform
latinlinjernas
bestämd genitiv

Latinlinje är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet latinlinje

  1. Filmen handlar om en gymnasist, Jan-Erik Widgren, spelad av Alf Kjellin, som går i latinlinjens fjärde ring, L IV, på ett läroverk. Studentexamen närmar sig och Widgren har svårigheter med latinet. Han utsätts för sataniska läxförhör av den sadistiske latinläraren, "Caligula", spelad av Stig Järrel, och blir anklagad för fusk då han blir påkommen med att ha skrivit in latinöversättningen i boken. (källa)
  2. Fram till 1970 års läroplan för gymnasieskolan - Lgy 70 - var gymnasium (gymnasiet) den teoretiska sekundärutbildningen i Sverige. Gymnasiets lärokurs var delad på två bildningslinjer, latinlinjen (latingymnasium) och reallinjen (realgymnasium), vilka omfattade tre eller fyra ettåriga klasser, så kallade "ringar". Gymnasiestudierna avslutades då normalt med studentexamen, en examen som i Sverige anordnades sista gången 1968. (källa)
  3. Efter folkskoleklass på Nikolaiskolan inskrevs Ehrenmark 1929 på Karolinska läroverket i Örebro Tiden på läroverket inleddes med sexårig realskola och följdes av fyraårigt gymnasium på skolans latinlinje. På läroverket erhöll han flera generösa stipendier, totalt 570 kr (ca 17 300 kr i 2019 års penningvärde). (källa)
  4. Christina Lindberg växte upp i Tolered på Hisingen i Göteborg med två bröder och en syster. Hon studerade på latinlinjen, och planerade att läsa vidare till arkeolog. Hennes modellkarriär startade med att hon poserade som badflicka i några dagstidningar. I 18-årsåldern fick hon erbjudanden att börja posera naken för herrtidningar. (källa)
  5. Hösten 1942 började han den treåriga latinlinjen på Norra latin. Där hamnade han för första gången i en miljö som helt delade hans konstnärliga och intellektuella intressen. Han var klasskamrat med Vilgot Sjöman och Karl Birnbaum och på skolan gick även Carl-Eric Nordberg och Lars Forssell, som båda hade författarambitioner. Oswald läste författare som Arthur Schopenhauer, Edith Södergran och den nya modernistiska litteraturen och skrev egna litterära verk. Han deltog i skolans kulturella liv och ägnade sig fortsatt åt musik under gymnasietiden. (källa)
  6. P.G. Vinge var son till jordbrukaren Emil Vinge och hans hustru Naemi. Han tog studenten på latinlinjen i Skara 1942, och fortsatte efter militärtjänstgöring vid Skaraborgs regemente (P 4) sedan sina studier vid Stockholms högskola där han blev jur.kand. 1948. 1946 gifte han sig med sjuksköterskan Asta. Efter tingstjänstgöring i Linde domsaga hade han åklagartjänstgöring i Stockholm, utbildade sig till polischef, och hade tjänst vid poliskammaren i Stockholm 1953–61, med ett uppehåll för åklagartjänstgöring. Under samma tiden hade han posten som sekreterare i den statliga polisskolans styrelse. 1961–62 var han förste polisassessor och biträdande polisintendent i Stockholm. (källa)
  7. Jan Eric von Löwenadler var enda barn till affärsmannen Carl Axel Löwenadler (1908-1992) och dennes hustru, den ungersk-rumänska skådespelerskan Rose (eg. Rosie) Miklós. Han växte upp i Stockholm och blev, efter studentexamen på latinlinjen vid Beskowska skolan, filosofie kandidat vid Stockholms högskola. År 1958 grundade han ferieskolan Austria i Österrike och året därpå ferieskolan Suecia i Menton i Frankrike. Denna utbildningsverksamhet blev grunden för Europeiska Ferieskolan, numera EF Education, efter försäljning till Bertil Hult. (källa)
  8. 1877 ändrades institutets namn till Tekniska högskolan, senare oftast skrivet Kungliga Tekniska högskolan (KTH), vilket idag är det officiella namnet. Verksamheten utökades också med en fackskola för arkitektur (A). A fick en fyraårig lärokurs, samtidigt som tre av de tidigare fackskolorna förlängde sin utbildning. V förlängdes till en fyraårig lärokurs, medan det för M och B infördes valfrihet mellan tre- och fyraårig lärokurs. Inträdeskraven skärptes ytterligare, och nu krävdes det mogenhetsexamen (studentexamen) från reallinjen ("naturvetenskapligt gymnasium") eller från latinlinjen ("humanistiskt gymnasium") med kompletteringsprövning i matematik, fysik och kemi. Förslag fanns också om att vid detta tillfälle infoga Krigshögskolan, Skogsinstitutet, Farmaceutiska institutet och lantmäteriutbildningen i KTH, men så skedde inte. (källa)
  9. Borelius-Brodd tog studentexamen på reallinjen i Stockholm 1945. Därefter studerade hon vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm 1945–1950, med examensarbete 1952. Hon praktiserade på Fife County Council i Skottland 1947–1948. 1954 tog hon studentexamen på latinlinjen med påföljande studier i italienska på universitetet 1955–1956. Hon var assistent i husbyggnadslära på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm 1955–1956. 1957 fick hon Italienska statens stipendium för studier i Rom. Sedan 1987 var hon teknologie hedersdoktor vid KTH. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.