Lekfält Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lekfält, varianter, uttal och böjningar av lekfält

Lekfält synonym, annat ord för lekfält, vad betyder lekfält, förklaring, uttal och böjningar av lekfält.

Vad betyder och hur uttalas lekfält

Lekfält uttalas lek|fält och är ett substantiv.

Lekfält betyder:

Ordformer av lekfält

Singular

lekfält
obestämd grundform
lekfälts
obestämd genitiv
lekfältet
bestämd grundform
lekfältets
bestämd genitiv

Plural

lekfält
obestämd grundform
lekfälts
obestämd genitiv
lekfälten
bestämd grundform
lekfältens
bestämd genitiv

Lekfält är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lekfält

  1. Sällskapet för Friluftslekar sökte i början på 1900-talet platser för "lekfält", som det då kallades. Ett lämpligt sådant - nuvarande Karl Johanstorget - fann man i den så kallade Godhemsdalen, en grusad, tidigare betesäng som under en tid använts som tillfällig skolgård för det 1895 i dalens nordöstra del uppförda Allmänna Läroverket. Lekfältet omvandlades 1906 till fotbollsplan, då seriespelen flyttade ut matcherna till stadsdelarna (Svenska Fotbollförbundet startade 1905). Planen var ojämn, gropig och starkt snedsluttande mot Amiralitetsgatan i norr. Även efter fotbollsplanens tillkomst fanns gräsbete kvar för det fåtalet kor, vilka blev kvar i området ända fram på 1930-talet. När "Torget" öppnades för spel 1906, var de första hemmalagen Majornas IS och Vikingens B-lag. Det tredje hemmalaget blev IF Welox 1908-09. "Torget" utökades 1913 genom ett omfattande schaktningsarbete, men blev därefter nästan avfolkat då fotbollsverksamheten i Majorna flyttade till bland andra Älvsborgsfältet och Sannaplan. Högsta publiksiffran - 10 000 - för "Torget" är troligen från ett tillfälle 1929 då tre allsvenska lag möttes, IFK Göteborg spelade mot Landala IF (7-0), GAIS mot IF Welox (4-0) och IF Elfsborg mot Majornas IK (5-1). Ännu på 1960-talet hade Masthuggets BK "Torget" som hemmaplan, och matcher i Göteborgsseriens näst högsta klass var därför fortfarande förlagda dit. (källa)
  2. I början av 1900-talet iordningställdes del av Änggårdsplatsen till ett mindre lekfält. I oktober 1904 utökades detta till att även omfatta en "reglementsenlig fotbollsplan". IFK Göteborg - som startat sin verksamhet ett par år tidigare - fick då omgående en hemmaplan. Även Annedals IK tränade här. Här spelade IFK Göteborg fyra vänskapsmatcher under hösten 1904, som man vann med målskillnaden 8-2. Planen var kanske stadens mest svårspelade med en kuperad östra sida, så höjd över den övriga planen att spel på kanterna blev mycket svårt. Karlsro användes för seriematcher 1907-1909 av Göteborgs Fotbollförbund. Då IFK Göteborg vann Svenska Mästerskapet 1908 flyttade man i huvudsak träningarna till Idrottsplatsen. Sällskapet för Friluftslekar lånade gratis ut bollar vid Karlsro, länge en viktig del av det göteborgska fotbollslivet. (källa)
  3. För fotboll och andra platskrävande sportaktiviteter finns idrottsplatsen Majvallen i de västra delarna vid Majorna och Dalens lekfält i sydväst. Majvallen är en fotbollsplan med konstgräs, hemmaplan för Göteborgs FF, Masthuggets BK och Pushers BK. Dalens lekfält är några stora grusplaner främst använda för fotbollsträning som ligger i anslutning till Slottsskogsvallens idrottsanläggningar. I södra hörnet ligger Slottsskogsvallen, klassisk arena för fotboll och friidrott. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.