Levermossa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder levermossa, varianter, uttal och böjningar av levermossa

Levermossa synonym, annat ord för levermossa, vad betyder levermossa, förklaring, uttal och böjningar av levermossa.

Vad betyder och hur uttalas levermossa

Levermossa uttalas lever|mossa och är ett substantiv.

Ordformer av levermossa

Singular

levermossa
obestämd grundform
levermossas
obestämd genitiv
levermossan
bestämd grundform
levermossans
bestämd genitiv

Plural

levermossor
obestämd grundform
levermossors
obestämd genitiv
levermossorna
bestämd grundform
levermossornas
bestämd genitiv

Levermossa är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet levermossa

  1. Hos alla typer av mossor (levermossor, nålfruktsmossor och bladmossor) är sporer den aktiva spridningsenheten. Efter att spermier befruktat äggcellen hos honmossan växer den diploida (2n) sporofyten upp. Längst upp sitter sporkapseln där reduktionsdelning sker och sporer (n) bildas. Därefter öppnas kapseln och sporerna sprids. När sporerna gror kan nya haploida (n) mossplantor (gamofyter) växa upp. Hos vissa enkelt byggda levermossor kan sporkapselstjälken ibland saknas. (källa)
  2. Kaalaas arbetade i flera år som folkskollärare och tog 1876 realartium, 1882 reallärarexamen och var senare lärare vid privatskolor i Kristiania. År 1878 började han studera mossor, främst levermossor, som han dels med universitetsstipendium, dels på egen bekostnad studerade runt om i Norge, särskilt på Vestlandet. (källa)
  3. Rosettmossa (Riccia sorocarpa) är en levermossa som växer på öppna och soliga platser där jorden ligger bar, till exempel på åkrar och vid kanten till diken. Rosettmossan har blågrönaktiga bålflikar som bildar en cirka en centimeter stor rosett. På bålflikarnas ovansida finns en mittfåra, som löper längs hela bålen, från basen till bålgrenarnas yttre spetsar. Dess sporer bildas inuti bålen. Sporerna mognar sent på hösten och sprids då den ettåriga bålen spricker upp. (källa)
  4. Leitgeb blev lärare i naturalhistoria i Cilli, och var senare lärare i Görz, Linz och Graz. År 1866 blev han docent i Graz, 1867 extra ordinarie professor i botanik där och 1869 ordinarie professor. Han ägnade sig särskilt åt blad- och levermossornas utvecklingshistoria och utredde i en klassisk morfologisk-utvecklingshistorisk monografi dessas naturliga släktskapsförhållanden och fylogeni. Han undersökte även ormbunkarnas embryologi, varvid han fäste uppmärksamheten på betydelsen av vissa fysiologiska faktorer vid deras utveckling. Andra av Leitgebs undersökningar berör sporväggens byggnad, klyvöppningarnas fysiologi och sfärokristallernas mikrokemi med mera. (källa)
  5. Hos en Lemna kan inte stam och blad i vanlig mening urskiljas, utan individen är en liten rund eller avlång, platt eller kullrig skiva, som hos korsandmat lever nedsänkt i sötvatten och hos de övriga flyter på vattenytan. Dessutom finns en trådrot eller hos storandmat en knippa sådana, som hänger fritt i vattnet utan att nå bottnen och som har en stor, rymlig rotmössa i spetsen. En så enkel byggnad hos vegetationsorganen påminner om de primitiva kryptogamernas bål, som exempelvis levermossorna och vissa alger. Förekomsten av en rot och blommor innebär emellertid att Lemna hör till fanerogamerna. Till detta kommer att släktet i sina fruktifikativa organ liknar Calla. (källa)
  6. Bålväxter eller tallofyter (Thallophyta, från grekiska θαλλός thallos "ungt grönt skott" och φυτά phyta "växt", eller Thallobionta) är en polyfyletisk grupp av "lägre växter" som tidigare räknades som en division av växtriket och som innefattade svampar, alger, lavar och stundom mossor (speciellt levermossorna), bakterier och Myxomycota. De har ett "dolt" fortplantningssystem och kallas därför också, tillsammans med ormbunksväxterna, för kryptogamer, till skillnad från fanerogamer. Bålväxterna definieras som flercelliga växter utan indelning i rot och skott. Övriga ("högre") växter kallas stamväxter eller kormofyter ("Cormophyta"). Indelningen i Thallophyta och Cormophyta härstammar från den österrikiske botanisten Stephan Endlichers Genera Plantarum (1836–1840). (källa)
  7. Inventering kan även innebära naturinventering, där man mäter förekomsten av en eller flera organismer i ett område. Detta kan göras i olika skalor och på olika nivåer, till exempel antalet rödlistade svampar i ett län, frekvensen levermossor på ett försöksområde eller en undersökning av olika djur och/eller växter man hittar i en eller flera provrutor. (källa)
  8. Hos mossor saknas blad helt på sporofyten men bladliknande strukturer (ofta kallade blad) finns hos gametofyterna hos bladmossor och vissa levermossor. (källa)
  9. Makrosopiska fossil av kärlväxter dyker först upp under Silur-perioden i paleozoikum. En del kringrörda och fragmentariska fossil av omdiskuterad arttillhörighet, mest sporer och fragment av höljen, har påträffats i lager från Ordovicium i Oman. De har föreslagits tillhöra levermossor eller mossor. (källa)
  10. Termen tvåbyggare används också om fröväxter med hanliga och honliga individer som tillhör de nakenfröiga växterna (och därigenom saknar "blommor"). Detta gäller barrväxter som en och idegran, samt ginkgo, kottepalmer och efedror. Termen används också i relevanta fall för bladmossor (exempelvis stor björnmossa) och levermossor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.