Lillvärdinna Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lillvärdinna, varianter, uttal och böjningar av lillvärdinna

Lillvärdinna synonym, annat ord för lillvärdinna, vad betyder lillvärdinna, förklaring, uttal och böjningar av lillvärdinna.

Vad betyder och hur uttalas lillvärdinna

Lillvärdinna uttalas lill|värd|inna och är ett substantiv.

Ordformer av lillvärdinna

Singular

lillvärdinna
obestämd grundform
lillvärdinnas
obestämd genitiv
lillvärdinnan
bestämd grundform
lillvärdinnans
bestämd genitiv

Plural

lillvärdinnor
obestämd grundform
lillvärdinnors
obestämd genitiv
lillvärdinnorna
bestämd grundform
lillvärdinnornas
bestämd genitiv

Lillvärdinna är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lillvärdinna

  1. Eva "Puck" Hammar, född 1941, död 1984, anställd vid Sveriges Radio som hallåman, sändningsledare och presentatör. Programledare för flera radioprogram bland annat Pop från igår, Middagsdags och Musik för mig, kanske för dig. Radiodebuterade som lillvärdinna i Timmen Tumba med Sven Tumba som programledare 1958. (källa)
  2. Trolle-Wachtmeister var dotter till godsägaren Erik Tornérhielm på Gedsholm och Ellen, född Valentiner-Branth från Danmark. Som barn var Trolle-Wachtmeister ofta sjuk och bodde långa tider på sanatorium med en barnsköterska i sin mors hemland Danmark. När hon kom tillbaka hem till Gedsholm utanför Helsingborg talade hon bara danska. Under flickskoleåren bodde hon inackorderad i Helsingborg. Sjutton år gammal 1943 följde hon sin mors exempel och blev lotta. Efter normalskoleexamen och andra världskrigets slut vidtog den hushållsutbildning som fadern betraktade som sin dotters värnplikt. Därefter följde sjuksköterskekurs med praktik på barnsjukhus, praktisk socialkurs i Köpenhamn 1945–1947, en period i engelsk familj och en tid som lillvärdinna. Hon gifte sig 1949 med fideikommissarien till Trolle Ljungby slott och blev slottsfru. Trolle-Wachtmeister engagerade sig därefter i rödakorskretsen och i kyrkliga syföreningen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.