Lokaltelefon Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lokaltelefon, varianter, uttal och böjningar av lokaltelefon

Lokaltelefon synonym, annat ord för lokaltelefon, vad betyder lokaltelefon, förklaring, uttal och böjningar av lokaltelefon.

Vad betyder och hur uttalas lokaltelefon

Lokaltelefon uttalas lok|al|tele|fon och är ett substantiv.

Ordformer av lokaltelefon

Singular

lokaltelefon
obestämd grundform
lokaltelefons
obestämd genitiv
lokaltelefonen
bestämd grundform
lokaltelefonens
bestämd genitiv

Plural

lokaltelefoner
obestämd grundform
lokaltelefoners
obestämd genitiv
lokaltelefonerna
bestämd grundform
lokaltelefonernas
bestämd genitiv

Lokaltelefon är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lokaltelefon

  1. Fastigheten uppfördes av byggmästaren Olle Engkvist och stod färdig 1941. Hyresgästerna betalade en viss insats genom att köpa aktier i bostadsbolaget som ägde fastigheten, varvid hyran kunde reduceras. Hyresgästerna ansvarade själva för det inre underhållet i lägenheterna. Huset som ritades av arkitekten Albin Stark innehöll 67 lägenheter, 1−3 rum och kök, i storleken 24−66 kvadratmeter. Huset var ursprungligen försett med centralkök, restaurang och två mathissar. Samtliga lägenheter var försedda med en lokaltelefon till restaurangen. Från början fanns inget mattvång. Restaurangen gick dock med förlust och 1945 byggdes restaurangen om till kontor för uthyrning. Mathissarna monterades senare ned och ytorna blev garderober i lägenheterna. (källa)
  2. Europas första kollektivhus baserat på ett kollektivt kök hade skapats i Köpenhamn 1903. Denna så kallade Centralbyggningen stod modell då den framgångsrika arkitektbyrån Hagström och Ekman fick i uppdrag att rita en liknande byggnad i den svenska huvudstaden. Huset uppfördes på platsen för det Brandelska sockerbruket från 1700-talet (sedermera kolerasjukhus). Kollektivhuset var framför allt avsett för unga kvinnor, som genom centralkökets bekvämligheter skulle få tid att komma ut i förvärvslivet. I husets 60 olika 2-5-rummare bodde dock även män och hela familjer, vilka även kunde ta del av centraltvätt och ett centralbageri. Byggnaden var mycket modernt och sägs vara den första med kopplade fönster och centralvärme (även om man för säkerhets skull försåg sovrummen med kakelugnar). Den allmänna matsalen serverade tre mål mat om dagen, men med hjälp av lägenheternas lokaltelefon och centralhiss kunde man även få måltiden uppskickad till det egna hemmet. Projektet drogs med ekonomiska problem och 1914 upphörde verksamheten i centralköket. Sedermera gick Hemgården i konkurs men fastigheten omvandlades därefter till en av de första bostadsföreningarna i landet. (källa)
  3. Huset innehöll vidare bastu, tvättstuga, tvättinrättning, cykelgarage, piskaltaner samt ett bageri och en butik. På varje våningsplan fanns städskåp, skåp för en hopfällbar transportvagn och sopnedkast samt en hytt för lokaltelefon till restaurang, tvättinrättning och daghem. Huset hade även telefonautomater. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.