Lokpersonal Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lokpersonal, varianter, uttal och böjningar av lokpersonal

Lokpersonal synonym, annat ord för lokpersonal, vad betyder lokpersonal, förklaring, uttal och böjningar av lokpersonal.

Vad betyder och hur uttalas lokpersonal

Lokpersonal uttalas lok|pers|on|al och är ett substantiv.

Ordformer av lokpersonal

Singular

lokpersonal
obestämd grundform
lokpersonals
obestämd genitiv
lokpersonalen
bestämd grundform
lokpersonalens
bestämd genitiv

Lokpersonal är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lokpersonal

  1. I samspelet mellan tåget och tågklareraren på stationen används ibland ljudsignaler. Om exempelvis en signal visar stopp, eller om tågklareraren visar stopp, svarar lokpersonalen med en ljudsignal. Några förekommande ljudsignaler är Tåg kommer, Uppfattat och Fara. Om ett tåg behöver köra handbromsat (vilket inte är normalt i dagens trafik) med bromsare fördelat på flera vagnar i ett tåg används ljudsignalerna Bromsa och Lossa bromsarna. (källa)
  2. I Bankeberg förberedde man sig genom att lägga om den norra växeln så att tåget från Stockholm skulle gå in på sidospåret medan tåget från Malmö skulle stoppas på huvudspåret, och sedan lyssnade man efter tåget från Malmö. När det gav ankomstsignal beordrade stationsinspektorn tjänstgörande stationskarl att gå till norra växeln. Själv väntade han vid semaforen som visade "stopp". När tåget från Malmö blev synligt i snöyran väntade han tills det var nära innan han ändrade semaforen till "kör varsamt". Vad han tyvärr inte visste var att personalen på det norrgående tåget inte fått vetskap om att tågen skulle mötas i Bankeberg utan istället försökte ta sig till Linköping fortast möjligt. Tåget höll därför alldeles för hög fart och när stationsinspektorn såg det signalerade han "varsamt" med sin lykta. Uppenbarligen noterades det av lokpersonalen som blåste upprepade bromssignaler med ångvisslan. Farten var emellertid så hög att de passerade plattformen och den norra växeln under inbromsningen. Stationsinspektorn antog att de skulle bromsa helt och sedan backa tillbaka till plattformen där han stannade. Under inbromsningen passerade dock loket stationskarlen som var på väg till den norra växeln och i farten frågade de honom om väggrindarna norr om stationen. Efter att de hade fått hans svar fortsatte de bromsa men när de stod nästan stilla ökade de plötsligt farten och fortsatte mot Linköping. Stationsinspektorn, stationskarlen och en banvakt som stod på plattformen visade alla tre "stopp" med sina lyktor medan de sprang efter tåget men det uppfattades förmodligen inte av lokpersonalen. Klockan var då ungefär 01:11. (källa)
  3. Kimstadsolyckan var en svensk järnvägsolycka som inträffade den 29 oktober 1939. Olycksplatsen låg vid Aspa gård mellan stationerna Kimstad och Lillie på Kimstad-Norrköpings Järnväg. Olyckan berodde på att tågklareraren lät ett tåg från Örebro avgå mot Norrköpings Östra utan att mötande tåg inkommit. Vid olyckan omkom lokpersonalen och en resenär på tåget mot Norrköping. De båda loken reparerades vid Motala Verkstad och ett av dem, NÖJ 16, finns idag vid museijärnvägen Upsala-Lenna Jernväg. En av vagnarna, NÖJ ACo7, finns bevarad vid Anten-Gräfsnäs Järnväg. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.